Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. 

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 41: Sádrokartonový rastr

Technologická preciznost je při dokončovacích pracích v podkroví velmi důležitá.

V podkroví přišel čas na montáž rastrů z hlinkových profilů na sádrokartony. Montáž probíhá v několika krocích. Nejprve je natažena speciální patentovaná parobrzda (fólie) Isover Vario® KM Duplex UV, která je určena jako parotěsná vrstva do konstrukcí šikmých střech, stropů, podlah či stěn dřevostaveb. Díky svému unikátnímu složení zaručuje dynamické změny svých vlastností v závislosti na změnách vlhkosti vzduchu. Parobrzda je podtmelena pod kovové UD profily k omítce pro těsný spoj dvousložkovým lepicím tmelem Isover Vario® DoubleFit určeným k vzájemnému napojení parobrzdy Isover Vario® KM Duplex UV a jiných konstrukcí. Pod přímé závěsy je kvůli zatěsnění děr po vrutech nalepena butylkaučuková oboustranně lepicí páska, která se využívá pro slepování přesahů parozábran a difuzně propustných fólií. Následně je namontován křížový rošt pro sádrokartonové desky. Před zaklopením deskami ještě elektrikář roztahá kabely pro osvětlení apod.

Sádrokartonový rastr. Technologická preciznost je při dokončovacích pracích v podkroví velmi důležitá. (Zdroj: Wienerberger)

Sádrokartonový rastr. Technologická preciznost je při dokončovacích pracích v podkroví velmi důležitá. (Zdroj: Wienerberger)Podkrovní prostory jsou velmi citlivé na provedení všech dokončovacích prací. Nikdo nechce, aby mu pod střechu zatékalo – to se pak po dokončení velmi těžko hledá místo i příčina. Totéž platí i o únicích tepla – je to problém ekonomický i uživatelského komfortu. Při tomto postupu lze zaručit jak neprůchodnost vody zvenčí, tak průchodnost par, které nebudou kondenzovat na paropropustné fólii. Spolu s provedením rastru a zaklopením SDK lze zaručit, že podkroví bude teplotně stabilní. Pokud jsou ve střeše použita střešní okna, doporučuje se použití střešních rolet.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger

logo MessengerPoslat Messengerem