Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. 

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 46: Instalace podlahové krytiny, technická místnost

Pokládka dlažby je založená na precizním řemesle i dodržení technologických pravidel.

Před vlastní pokládkou dlažby je důležitá především příprava celistvého, pevného a rovinného podkladu bez nečistot a mastnoty, což je pro pokládku dlažby zásadní. Nehledě na to, že šlo o nově vybetonovanou plochu, byla provedena kontrola rovinnosti podkladu a vystěrkování nerovností betonové plochy. Stěrka se nechala vyschnout. Před penetrací proběhla ještě kontrola vzájemné kolmosti ploch. Penetrace se pak roztírá gumovou stěrkou, proniká do hloubky, sjednocuje a zpevňuje podklad. Zároveň slouží i jako ochranná vrstva. Vzniklá rovná plocha musí ještě vyschnout.

Pokládka dlažby je založená na precizním řemesle i dodržení technologických pravidel. (Zdroj: Wienerberger)

Pokládka dlažby je založená na precizním řemesle i dodržení technologických pravidel. (Zdroj: Wienerberger)Před začátkem pokládky dlažby ještě pokladači provedli výpočet šířky spár, který je důležitý nejenom z estetického hlediska, ale i z hlediska technického – do dlažby se dostává z podkladu vlhkost a spáry musí být dostatečně široké, aby ji absorbovaly. Dlažba se pak nařeže dle plánu pokládky diamantovým kotoučem a následně klade do lepidlového lože nataženého 3mm hřebenovým hladítkem. Následující den po pokládce se dlažba zaspárovala.

Veškeré materiály jsou vybrány na základě přísných kritérií a po konzultaci s odborníky ve stavebnictví. Koncept zahrnuje použití kvalitních keramických materiálů – pálených tašek Tondach a cihelného systému Porotherm. Tondach a Porotherm jsou povinné, ostatní koncept doporučuje.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger

logo MessengerPoslat Messengerem