Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. 

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 47: Příprava a montáž venkovního osvětlení

Venkovní osvětlení domu má několik důležitých funkcí, mezi které patří zlepšené uživatelské prostředí i bezpečnost obyvatel domu.

Venkovní osvětlení domu má několik důležitých funkcí, mezi které patří zlepšené uživatelské prostředí i bezpečnost obyvatel domu. (Zdroj: Wienerberger)Z důvodu osvětlení venkovní části domu je na okrajích střechy z vnější části – konkrétně ve střešních podhledech – rozváděno elektrické vedení a instalováno osvětlení, které bude mít dvě funkce. První je osvětlení chodníků v okolí domu a tím i poskytnutí bezpečnostní ochrany proti úrazu při příchodu do domu. Zároveň je venkovní osvětlení výrazným bezpečnostním prvkem při ochraně proti vniknutí do objektu nezvanými návštěvníky. Ne nepodstatnou je nakonec i designová stránka dotvářející charakter fasády a tím i architektonické ztvárnění domu. 

Správně zvoleným osvětlením tak lze zvýraznit chodník a schůdky, popřípadě upoutat pozornost na další úpravu v těsné blízkosti fasády. Při výběru konkrétních svítidel je z hlediska designu zajímavá možnost propojení se zahradními svítidly. Dodejme, že nad vchod do domu nebo na zahradu je podle předpisů nutné volit svítidla, která mohou být venku, to znamená, že jim nevadí déšť či sníh – nesou označení IP 23. Kužel světla by měl vždy směřovat k zemi a nikoli kolemjdoucím do očí nebo sousedům do oken.

Koncept doporučuje konzultace návrhu domu s architektem, který zajistí nejen architektonické ztvárnění, ale zohlední také prosvětlení domu a okolí. Připraven pomoci je i certifikovaný projektant.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger

logo MessengerPoslat Messengerem