Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. 

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 48: Montáž designových stropních podhledů

Stropní podhledy mohou mít řadu estetických funkcí prakticky zlepšujících uživatelský komfort.

Stropní podhledy mohou mít řadu estetických funkcí prakticky zlepšujících uživatelský komfort. (Zdroj: Wienerberger)Designové části stropní konstrukce v obývacím pokoji a kuchyni jsou montovány ze dvou důvodů. Prvním z nich je vytvoření prostoru pro osvětlení tak, aby vzhled interiéru domu splnil očekávání investora. Druhým důvodem je vytvoření prostoru pro umístění kabeláže a vzduchotechniky. V obou případech má montáž desek ze sádrokartonu několik společných výhod: jde o suchou výstavbu, která je velmi rychlá a efektivní. Technologie montáže sádrokartonových desek také umožňuje velkou prostorovou plasticitu. V praxi to znamená, že sádrokartonem lze vytvarovat pohledovou část stropní konstrukce tak, jak by to s použitím jiných materiálů nebylo realizovatelné. Totéž platí po technické stránce v souvislosti s vytvářením technických průchodů, ať už pro elektro instalace nebo instalace vzduchotechniky.

Pro montáž byl použit speciální typ akustického sádrokartonu, který dodá reprodukované hudbě při relaxačním odpočinku správnou barvu tónu. Problematika prostorové akustiky dotvářené pomocí SDK desek není nijak jednoduchá, ale již to není jen doménou velkých společenských či výrobních prostorů. Děrovaná sádrokartonová deska v interiéru nejen dobře vypadá, ale je i velmi dobře akusticky pohltivá. Volbou typu děrování desky se volí vhodná pohltivost na požadovaných frekvencích a tím se modelují i akustické vlastnosti prostoru.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně složitou problematiku, mají všechny povinné i doporučené značky stavebních materiálů připravené doporučené zpracování svých detailů, které jsou osvědčeny praxí. Vše zajišťuje certifikovaný projektant a plnění ohlídá stavební e4 dozor.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger

logo MessengerPoslat Messengerem