Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Výlučnost konceptu Wienerberger e4 domu, jak se tato stavba označuje, se zakládá nejen na vynikajících ověřených technických parametrech, které vyhovují náročným normám pro domy s téměř nulovou spotřebou energie platným od roku 2020, ale především na flexibilitě umožňující soužití několika generací v nejrůznějších fázích vývoje a potřeb rodiny. Výsledkem je dům budoucnosti, který si udrží svou morální i ekonomickou hodnotu po několik generací. Pro svoji potřebu si jej právě teď staví pětičlenná rodina Vlčkových.

Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. (Zdroj: Wienerberger)

Fáze 7: Ukládání okenních překladů

Překlady stavebních otvorů je prvek stavebně natolik důležitý a náročný, že je nutné na něj myslet už při projektu.

Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. (Zdroj: Wienerberger)V našem případě se nad okny ve vnější stěně ukládaly překlady Porotherm Vario UNI, které vymezují prostor pro uložení schránek pro rolety nebo žaluzie. Konstrukce těchto překladů je nosná, jelikož jsou spřaženy s věncem. Skládají se z betonové časti s keramickou obálkou a purenitové schránky, jenž je vytvořená z materiálu, který kombinuje tepelně izolační vlastnosti s vysokou pevností. Dalším typem překladů pro vnitřní otvory – dveře, jsou překlady Porotherm KP 7, které mají plně nosnou funkci. Tloušťka překladu je 7 cm a podle šířky stěny se kombinuje jejich počet tzn. – na tloušťku stěny 24 cm jsou použity 3 překlady.

Otázka překladů a s nimi spojených rizik vyvolávají otázky už od počátku projektu stavby: Budou v projektu správně zapracovány materiály a řešení příslušných detailů? Unesou staticky překlady dané zatížení? Bude typ vybrané žaluzie vhodný do překladů Vario UNI? Odpověď je už v samotném Konceptu e4 domu – všechny povinné i doporučené značky stavebních materiálů mají připravené doporučené zpracování svých detailů, které jsou osvědčeny praxí. Vše zajistí certifikovaný projektant a plnění ohlídá stavební e4 dozor.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem