Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Výlučnost konceptu Wienerberger e4 domu, jak se tato stavba označuje, se zakládá nejen na vynikajících ověřených technických parametrech, které vyhovují náročným normám pro domy s téměř nulovou spotřebou energie platným od roku 2020, ale především na flexibilitě umožňující soužití několika generací v nejrůznějších fázích vývoje a potřeb rodiny. Výsledkem je dům budoucnosti, který si udrží svou morální i ekonomickou hodnotu po několik generací. Pro svoji potřebu si jej právě teď staví pětičlenná rodina Vlčkových.

Vizualizace domu. Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. (Zdroj: Wienerberger)

Fáze 9: Výplně spár ve zdivu

Jsou detaily, které nejsou vidět, ale v konečném výsledku hraji podstatnou roli.

Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. (Zdroj: Wienerberger)V případě, že je potřeba zdivo dořezat z důvodu nemodulové řady stěny nebo atypického rozměru okna, je nutné se držet určitých zásad. Spáry ve zdivu tloušťky 0,5–3 cm se nejprve propění montážní pěnou, po zatvrdnutí se proškrábnou až k prvnímu peru tvarovky a následně se vyplní tepelněizolační maltou. Tento postup zaručí to, že podklad pod následnou omítku bude jednolitý a omítka bude ležet na prostředí s přibližně stejnou objemovou hmotností. Tim pádem ošetřené místo nebude náchylné k následným trhlinám v omítkách.

Na této etapě mohou vzniknout například obavy z toho, aby při dořezech zdiva nedocházelo k následnému praskání omítky či tvorbě tepelných mostů v obvodové stěně? Všechny povinné i doporučené značky stavebních materiálů mají připravené doporučené zpracování svých detailů, které jsou osvědčeny praxí. Vše navíc zajistí certifikovaný projektant a plnění ohlídá stavební e4 dozor.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem