Potřebujete vymalovat byt, ale váháte, zda povolat na pomoc profesionální firmu. Žádný strach! Při troše šikovnosti to zvládnete sami.

Velmi kvalitní nátěrové hmoty dnes seženete snadno, s pomocí prodejního personálu si vyberete vhodný materiál a pracovní postup si nastudujete na obalu. Dalším důležitým krokem je výběr nanášecích prostředků, jako jsou štětce nebo válečky. Pokud v tomto bodě ztrácíte jistotu, měly by vám ji pomoci najít následující řádky.

Penetrační nátěry

V domácí malířské výbavě by neměla chybět kulatá či hranatá malířská štětka.Pro penetrační nátěry se nejlépe uplatní klasická malířská štětka. Díky ní totiž můžete lépe kontrolovat a případně i regulovat množství nanesené penetrace podle savosti podkladu. Například při penetraci sádrokartonových povrchů je velký rozdíl mezi savostí tmelených míst a ostatní plochy. Pokud bychom penetraci na sádrokartonovou zeď nanesli válečkem, na některých místech by se okamžitě vpila, zatímco na jiných by jí byl dostatek. Nejlépe se zde osvědčila štětka s klasickými prasečími štětinami, které na rozdíl od syntetických vláken penetraci lépe nasakují.

Štětka nezklame

Také u dříve běžných nátěrů vápnem je štětka ideálním pomocníkem, navíc s ní lze natírat i nesoudržné povrchy, tvořené často mnoha vrstvami starých nátěrů. Použití válečku by v tomto případě způsobilo tzv. narolování původních nátěrů. Štětku lze použít i na tradiční malířské nátěry klasického typu založené na obsahu kaolínu, které se hodí pro nenáročné aplikace, například sklepy či garáže.

Tvar a materiál

Malířské štětky hranatého nebo kulatého tvaru a různých velikostí jsou zpravidla osazeny vlákny z přírodních štětin. Jejich délka je měřítkem kvality a ovlivňuje cenu výrobku. Levnější jsou tak štětky s kratšími vlákny vhodné především pro hobby použití, štětky s dlouhými štětinami využívají především profesionálové. Štětky se syntetickými štětinami jsou vhodné především pro malířské práce na nových a hrubých omítkách a zednické práce.

Přednosti válečku

Malířský váleček z řady TripleRED vyniká zvýšenou schopností absorbovat barvu.U dobře upravených povrchů v interiérech lze s úspěchem využít malířské válečky. Jsou vhodné především pro nanášení kvalitních malířských nátěrů s vyšší kryvostí, kde je potřeba dosáhnout tenkou a rovnoměrnou vrstvu nátěru. Klasikou pro nejširší použití jsou univerzální válečky, zpravidla s potahem z polyesterových vláken. Ty jsou sice cenově nejpříznivější, ale také nejméně vydrží, což tento druh válečku předurčuje především pro domácí kutily. Pokud chcete váleček kvalitnější, pořiďte si váleček s povrchem z polyakrylu. Zdaleka nejkvalitnější jsou válečky polyamidové, které také vydrží nejdéle. Díky delšímu vlasu a silnějšímu polstrování jsou vhodné i na hrubší povrchy, například venkovní fasády.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nátěry v rozích

Profesionální malíři používají většinou pro nátěry rohů tzv. válečky do rohu. Pokud jste ale malíř-začátečník, použijte pro aplikaci nátěru v rozích raději klasický plochý štětec. V rozích a na špatně přístupných místech můžete použít i tzv. zárohák, se kterým se dostanete opravdu všude, například i za topení.

Praktické doplňky

Jednoduchým, ale velmi praktickým doplňkem k malířskému válečku je vanička s mřížkou.Při nakupování náčiní nezapomeňte k válečku přikoupit také plastovou mřížku pro odstranění přebytečného nátěru po namočení válečku a rovnoměrné rozložení nátěru po obvodu válečku, a případně i tzv. vaničku. Práci pomůže ulehčit také teleskopická tyč, na kterou váleček nasadíte a zvýšíte tak svůj dosah. Teleskopické tyče se obvykle prodávají ve dvou délkách, a to 1–2 m a 1,5–3 m, a to v hobby nebo v profi kvalitě.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem