V řeckém městečku Tolo, na kouzelném místě v peloponéských horách s výhledem na Argolský záliv, leží Vila NafplioBlu, soukromá letní rezidence i luxusní prázdninové ubytování k pronájmu. Aténská architektka Katerina Valsamaki zasadila objekt tvarově i materiálově do krajiny, včetně částečného zapuštění do skály. Prostřednictvím velkorysých, až devět metrů širokých prosklených ploch z okenních a posuvných systémů Schüco pak otevřela obyvatelům vily nekonečné výhledy.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Rybářské, pobřežní a turistické letovisko Tolo leží v peloponéských horách, přibližně 10 km jihovýchodně od historicky prvního hlavního města Řecka Nafplia. Pozemek Vily NafplioBlu se nachází ve svahu nad městem, kde jej obklopuje olivový háj. Toto malebné místo, otevřené směrem k pobřeží, nabízí velkolepé panoramatické výhledy na Argolský záliv i nedaleké ostrůvky Plateia, Psili a Spetses.

Posuvný systém se skládá ze čtyř posuvných dílů, z nichž každý má svou vlastní vodicí kolejnici. Uživatelé je tak mohou libovolně otevírat a zavírat podle aktuálních větrných podmínek a počasí. (Zdroj fotografií: Schüco, Konstantinos Thomopoulos)

Koncept klade důraz na navázání „dialogu“ mezi objektem a jeho okolím

Poloha Vily NafplioBlu získává ještě více na významu ve spojení se stylistickým konceptem, který vypracovalo studio Katerina Valsamaki Architects (více si o něm můžete přečíst v samostatném rozhovoru). Architektka zde klade velký důraz na navázání „dialogu“ mezi objektem a jeho okolím, přičemž umístění a okolní příroda pozemku ve městečku Tolo jí umožnily tento cíl dokonale naplnit. Vila je citlivě zasazena do svahu a některé její části jsou dokonce zapuštěny přímo do skály. V zájmu co nejlepšího výhledu na moře ze všech hlavních prostor je pravoúhlá budova orientována kolmo ke svahu a přechází do otevřeného prostoru – protáhlá prosklená fasáda směřuje k moři a venkovní bazén se rovnoběžně táhne téměř po celé délce přízemí. V něm se nachází velkoryse pojatý otevřený obývací prostor s jídelnou, který dovoluje libovolně volit mezi středomořským životem venku a transparentní stěnou oddělující venkovní prostor, v závislosti na aktuálním počasí a potřebách obyvatel.

Dolní vodicí kolejnice pro systém Schüco ASS 50 jsou zabudované do podlahy a vrchní do stropního podhledu. (Zdroj fotografií: Schüco, Konstantinos Thomopoulos)

Devět metrů široký posuvný systém Schüco ASS 50 bez viditelných podpěr

Architektka si přála vtáhnout přírodu až do objektu, setřít hranice mezi interiérem a exteriérem a umožnit panoramatické výhledy po celý rok, proto navrhla 9metrovou prosklenou stěnu orientovanou směrem k moři, která byla sestavena z posuvného systému Schüco ASS 50. Díky jeho vynikajícím konstrukčním vlastnostem bylo možné celou fasádu směřující k pobřeží vyplnit pouhými čtyřmi posuvnými prvky, každý o velikosti zhruba 2,3 x 2,9 m. Alotek SA, partnerská firma společnosti Schüco z města Lamia, zkonstruovala čtyřdílný systém bezbariérově pomocí vodicích kolejnic zabudovaných v podlaze, přičemž každý prvek se pohybuje po vlastní kolejnici po celé délce prosklené stěny. Všechny čtyři díly je tedy možné „zaparkovat“ zarovnané za sebou, aniž by jakkoli narušily výhled z obývacích prostor. Tím se vytvoří průhled o velikosti 9 x 2,9 m bez jakýchkoli viditelných podpěr.

Okna hlavní ložnice v přízemí byla umístěna tak, aby co nejlépe rámovala výhledy do okolní krajiny: protáhlé neotvíravé okno Schüco AWS 70 BS.HI (vlevo) a dvoudílný posuvný systém Schüco ASS 50. (Zdroj fotografií: Schüco, Konstantinos Thomopoulos)

Základem konceptu jsou panoramatické výhledy

Panoramatický výhled do krajiny jakožto základní architektonické téma celého objektu hraje hlavní roli i v patře, které je od přízemí mírně odsazené směrem dozadu a ukrývá další dvě ložnice a koupelny. V hlavní ložnici se o výhledy na okolní přírodu a moře starají dvoudílné posuvné systémy Schüco ASS 50 na výšku celé místnosti a také podlouhlé panoramatické okno Schüco AWS 70 BS.HI. V koupelně v přízemí se pak nachází otvíravě-sklopné okno na výšku místnosti (také Schüco AWS 70 BS.HI), které obyvatelům umožňuje kochat se sousedním olivovým hájem nebo vystoupit ven přímo do přírody.

Puristické materiály pomáhají začlenit objekt do okolní krajiny

Hliníkové okenní, dveřní a posuvné systémy Schüco nebyly zvoleny jen kvůli jejich elegantními designu, ale i vysoké funkčnosti a požadavkům na celoroční úsporu energie. Hliníkové systémy navíc podle architektky představují to nejlepší řešení pro dlouhodobou péči a údržbu, zejména vzhledem k poloze objektu blízko pobřeží – materiály rámů i všechny ostatní exponované prvky jsou zde vystaveny zvýšené zátěži v podobě vysokých dávek UV záření a korozivního prostředí.

Výběr materiálů v celé Vile NafplioBlu se řídil požadavky na minimální potřebu údržby, dlouhou životnost a nenápadnou eleganci. Kamenné části fasády, které kombinují místní kámen, bílou omítku, přírodní kamenné dlaždice a povrchy z přírodního dřeva, nejsou náročné na údržbu a zároveň pomáhají začlenit objekt do okolní krajiny.

Vila NafplioBlu, Tolo (Řecko) (Zdroj fotografií: Schüco, Konstantinos Thomopoulos)

Název projektu: Vila NafplioBlu, Tolo (Řecko)

Použití: Soukromá prázdninová rezidence a ubytování k pronájmu

Architekt: Katerina Valsamaki Architects, Atény (Řecko); www.katerinavalsamaki.gr

Výrobce hliníkových prvků: Alotek AE, Lamia (Řecko)

Dokončení: 2018

Systémy Schüco použité v tomto projektu:

Posuvné systémy: Schüco ASS 50

Pevné a otvíravě-sklopné okno: AWS 70 BS.HI

Vstupní dveře: Schüco ADS 65.HD

Speciální prvky:

- posuvný systém Schüco ASS 50 o rozměrech 9050 x 2920 mm, složený ze čtyř elementů s vlastními vodicími kolejnicemi

- profily granitové barvy v pískovaném vzhledu „Gris 2900 Sable“

- izolační skleněné výplně se stínicí úpravou

Architektka Katerina Valsamaki, Atény (Řecko) (Fotografie: Katerina Valsamaki Architects)

Rozhovor s Katerinou Valsamaki z aténského studia Katerina Valsamaki Architects

Jaké prvky typické pro projekty vašeho architektonického studia můžeme vidět v projektu Vily NafplioBlu?

Katerina Valsamaki: Jednotlivé projekty i náš celkový architektonický styl vycházejí z těchto základních principů:

  1. Vhodné zasazení objektu do krajiny.
  2. Jednoduchost stylu.
  3. Propojení interiéru a exteriéru.
  4. Strategicky umístěné prosklené plochy, které obyvatelům umožňují naplno si vychutnat okolní přírodu.
  5. Volba materiálů, které odrážejí minimalismus a purismus architektury a zároveň nevyžadují složitou údržbu.

Pro tuto konkrétní budovu jsme použili kámen přirozeně se vyskytující v dané lokalitě, světlou omítku a hliníkové okenní a dveřní systémy.

Jak do konceptu Vily NafplioBlu zapadají prosklené okenní, dveřní a posuvné systémy Schüco?

Katerina Valsamaki: Velké prosklené plochy umožňují vyzdvihnout určité zajímavé prvky okolní krajiny. Posuvné systémy na výšku celé místnosti jdou ještě o krok dál – stírají hranici mezi interiérem a exteriérem a umocňují pocit otevřeného prostoru i ve chvíli, kdy jsou zavřené, protože nabízejí daleké výhledy.

Jaké technické důvody vás vedly k výběru tohoto systému?

Katerina Valsamaki: Aktuálně dostupné vysoce kvalitní okenní systémy z hliníku se vyznačují impozantně tenkými, elegantními a téměř zcela skrytými rámovými profily, dokonce i v případě velkoformátových skleněných výplní a širokých stavebních otvorů. Můžeme si tak ve svých projektech dovolit velkou míru kreativní svobody a flexibility. Všechny technické požadavky lze navíc konfigurovat individuálně a realizovat na různých úrovních – ať již se jedná o tepelnou izolaci, zabezpečení nebo provozní pohodlí a automatizaci. Mezi důležité aspekty patří také dlouhodobě nenáročná údržba. U budov stojících poblíž pobřeží jsou vysoce kvalitní rámové konstrukce z hliníku tou nejlepší volbou, protože zvládnou zvýšenou zátěž způsobenou větrem, sluncem a korozí.

Vaše studio se specializuje mimo jiné právě na výstavbu luxusních soukromých rezidencí. Jaké aspekty jsou pro tyto náročné klienty obzvláště důležité?

Katerina Valsamaki: Kvalita a udržitelnost jsou stejně důležité v návrhu i při výstavbě. Pokud jde o dispozice místností, klienti preferují velké otevřené prostory, které plynule přecházejí jeden do druhého a umožňují flexibilní využití místností. S tím souvisejí i čisté linie a praktické, trvanlivé a nízko údržbové materiály. Vysoko na seznamu klientských požadavků figurují také velká okna a prosklené dveře. Kromě toho musí být objekt co nejlépe zasazen do okolní krajiny a svým vizuálním zpracováním i použitými materiály navázat se svým okolím určitý dialog.

Stále častěji se dnes používají moderní systémy řízení budov. Provozní, bezpečnostní a monitorovací systémy pro chytrou domácnost jsou stejně důležité jako stavební a technická opatření, která pomáhají dosáhnout ještě větší energetické úspornosti objektu. Naším úkolem je chytře a nenápadně zapracovat všechny tyto různorodé aspekty do daného projektu a koncepčně i vizuálně je propojit dohromady.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem