Představa vlastního domu, zahrady, klidu a prostoru připadala mladé dvojici atraktivnější, než dosavadní bydlení v Praze. V dosahu metropole našli vhodný pozemek, nechali si upravit projekt typového domu a začali hledat vhodný stavební materiál.

Společně s partnerkou jsme navštívili stavební veletrhy v Praze a oslovila nás nabídka  zástupce Ytongu, který nám doporučil skladbu materiálu a poradil i s výběrem dalších stavebních prvků. Naši volbu nám potvrdili i zkušenosti jiných stavebníků a jejich ohlasy v médiích. V duchu doporučení jsme se proto rozhodli postavit téměř celý dům z pórobetonu Ytong. Poradce, kterého jsme znali z veletrhu, se nám věnoval i v dalších fázích, například za námi přijel, když jsme potřebovali poradit s montáží schodiště a stropu,“ popisuje průběh stavby majitel domu.

Dvojice byla od počátku rozhodnuta stavbu nezateplovat, proto zvolili tepelněizolační Ytong Lambda YQ šířky 450 mm. „Viděli jsme příklady různého zateplení a jeho omezení. Třeba to, že potřebujete velmi dlouhé hmoždinky pro kotvení světel a čehokoliv dalšího do fasády,“ vysvětluje majitel. Dům má navíc nízké náklady na energie i bez zateplení, přestože je poměrně velký a patrový.

Rozhodnutí pro svépomoc bylo ovlivněno nejen tím, že otec majitelky je zedník, ale také majitel sám měl chuť vyzkoušet vlastní síly. Zásadním důvodem bylo snížení nákladů. Cenové nabídky stavebních firem na dům bez zařizovacích prvků byly totiž kolem čtyř milionů, což už bylo nad možný limit mladé rodiny. Formou svépomoci, kdy část prací dělali sami a na některé si najímali drobné živnostníky z oboru, se dostali na cenu necelých dvou milionů.

Práce s tvárnicemi a příčkovkami Ytong byla snadná, příčkovky Ytong jim umožnily zdít snadno a rychle s minimem odpadu. Výhodou byla i jejich nízká hmotnost a vysoká přesnost vyzděných stěn. Pro Ytong je typické systémové řešení, takže se navíc mohli spolehnout na široký výběr nenosných a plochých překladů, obloukových prvků, malt, omítek, stěrek a dokonce i nářadí.

Zdroj: Xella

„V době, kdy jsme stavěli, jsme už čekali naši dceru. Proto jsme se snažili mít vše hotové co nejdříve. Začali jsme v březnu, hrubou stavbu jsme v pěti lidech postavili za dva týdny. Další práce jsem pak řídil sám – vždy jsem udělal přesný týdenní plán a práce organizoval nebo vykonával. Díky tomu jsme se už před Vánocemi mohli stěhovat,“ říká stavebník a majitel domu v jedné osobě. „Celá hrubá stavba z jednoho materiálu mi dávala smysl. Strop byl oproti litému montážně mnohem jednodušší. Stejně tak schodiště Ytong – je to monoblok v podobě skládačky. Zde sice pomocníci měli trochu obavy, ale já jsem profesí strojař a technik a poradil jsem si s tím poměrně snadno,“ dodává. Své rozhodnutí hodnotí pozitivně i po několika letech od nastěhování. Stavba je kvalitně a spolehlivě provedená.

logo MessengerPoslat Messengerem