Petr Pavlinec tentokrát sestrojil keramohousle, jejichž základem je střešní taška Tondach Bobrovka. Wienerberger Tondach tedy hraje prim nejen ve sféře střech, ale i na poli hudebním.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Housle

Není snad univerzálnějšího hudebního nástroje, než jsou housle. Vyskytují se v symfonickém orchestru, kvartetu, country, lidové hudbě, jazzu, folku a v mnoha dalších hudebních stylech. A co víc, ve většině hrají dominantní úlohu. Předchůdcem houslí je arabský rabáb, středověká rubeba či fidéla.

Keramohousle, jejichž základem je střešní taška Tondach Bobrovka. (Zdroj: Wienerberger)Současnou podobu nástroje známe především od zatím nepřekonaných houslařů 16. a 17. století, jakými byl Amati, Stradivari a Guarneri. Nutno podotknout, že i současná česká houslařská škola patří ke světové špičce. Housle jsou vyrobeny ze dřeva, většinou javorového a smrkového, z něhož je vytvořena ozvučná skříň, která zesiluje chvění strun vedených od hmatníku přes kobylku až po struník. Elektrofonické housle (nepřesně označované jako elektrické) jsou výdobytkem 20. století a oproti běžným houslím jsou většinou tvořeny pevným tělem, ve kterém je integrován snímač. Chvění strun je zesilováno mimo nástroj zesilovačem a případně upraveno zvukovými efekty podobně jako u elektrofonické kytary.

Keramohousle (Zdroj: Wienerberger)

Pálené střešní tašky Tondach

Pálená střešní taška je osvědčenou klasikou, nakonec je doloženo její použití už ve starověku. V sortimentu Wienerberger Tondach, jediného výrobce pálených tašek v České republice, najdeme nepřeberné množství modelových variant a barevných kombinací. Široký sortiment střešních tašek zahrnuje také doplňky řešící komplexně veškeré situace vznikající při stavbě střech.  Z těchto důvodů lze vyhovět téměř jakémukoliv architektonickému záměru s přihlédnutím k individuálním požadavkům konkrétních staveb. Osobně mám na střeše rodinného domu krytinu Tondach Brněnka a jsem s ní nesmírně spokojen. Při plánování stavby jsem ani na chvíli neváhal. Z dětství si pamatuji každoroční opravy asfaltového povrchu rovné střechy domu mé babičky, které se vždy v zimě ukázaly jako nedostatečné, neboť se pokaždé objevila trhlina, již bylo nutno v létě zase znovu opravit. Sisyfovská práce s poruchovým plynovým hořákem, asfaltový odér a věčně dolepené prsty (ano, asfalt na nich držel pevněji než na povrchu střechy) mně i po letech utkvěly dobře v paměti, a tak si v současnosti užívám pálenou krytinu nad hlavou a volný čas raději věnuji hudebním aktivitám.

Keramohousle

Keramohousle, jejichž základem je střešní taška Tondach Bobrovka. (Zdroj: Wienerberger)Už jsem viděl a slyšel housle z různých materiálů. Dřevo, kov, porcelán, sklo, led... Ze střešní tašky jsem ale podobný nástroj nezaznamenal. Bylo pro mě velkou výzvou zkusit takové housle sestrojit. Se stavební keramikou jsem měl již určité zkušenosti z výroby bobrofonu, keramofonu a podobných perkusivních nástrojů blízkých xylofonu. S experimentálními houslemi jsem měl zase zkušenost z výroby drátěných houslí tvořených z nerezových prutů. Silně motivován jsem nasadil na úhlovou brusku „čerstvý“ diamantový kotouč a s chutí jsem se pustil do práce. Tvar prvních keramohouslí se podobá běžným houslím. Základem je střešní taška Tondach Bobrovka, kterou jsem obrousil do požadovaného tvaru. Instrument je to na pohled atraktivní, ale pro hráče má nevýhodu v hmotnosti kolem 2 kg, inu, střešní taška potřebuje vysokou pevnost, aby odolávala velkým změnám teplot a tlaku a je to tedy poctivý kus materiálu. Poučil jsem se z chyb a druhý nástroj jsem odlehčil a tvarově zjemnil. Dosáhl jsem hmotnosti zhruba 1 kg, což už je akceptovatelné i pro citlivé akademiky. Nakonec, důkazem je fakt, že už odehráli na keramohousle spoustu koncertů od Vídně až po Prahu. Zajímavostí je, že tyto housle znějí lépe než drátěné housle (s hmotností totožnou s běžnými houslemi, tedy zhruba 0,5 kg). Tvrdost střešní tašky hraje významnou rezonanční roli a v kombinaci se strunou, kobylkou a piezo snímačem vytváří příjemný tón. Wienerberger Tondach tedy hraje prim nejen ve sféře střech, ale i na poli hudebním.

Keramorchestr

Keramohousle, jejichž základem je střešní taška Tondach Bobrovka. (Zdroj: Wienerberger)Pokud vás hudební nástroje vyrobené z keramických materiálu zaujaly a chcete vědět víc, zavítejte na stránky keramorchestr.cz, případně facebook.com/keramorchestr, kde najdete hudební ukázku hry na další netradiční instrumenty, jako jsou keramoviola, keramobubny a keramokytary vyrobené ze střešních tašek Tondach, keramocajón a keramobasa vytvořená z POT trámců a cihel Porotherm a mnoho dalšího. Podle návodu si některé hudební nástroje můžete i doma vyrobit. Nástroje si také můžete osahat a Keramorchestr poslechnout na stánku Wienerberger na některém ze stavebních veletrhů. O tom, že nejde o orchestr ledajaký, svědčí i fakt, že byl v březnu 2018 zapsán do České knihy rekordů.

Petr Pavlinec

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem