O třináct procent za rok vzrostl podle aktuálních statistik počet českých firem, které se hlásí k projektu Zelená firma. Od jeho spuštění se tak do třídění a ekologické likvidace elektroodpadu z provozů a kanceláří zapojily již téměř dva tisíce podniků. Ty přitom vytřídí až trojnásobné množství elektroodpadu než je republikový průměr.

Každý občan České republiky vytřídí v průměru přibližně pět kilogramů elektroodpadu za rok. Aktuální statistiky ovšem ukazují, že zaměstnanci podniků zapojených do projektu Zelená firma třídí až trojnásobek republikového průměru.

Odborníci se shodují, že stále více českých podniků zařazuje šetrnější přístup k životnímu prostředí do svých firemních hodnot a zaměstnance vede k ekologicky odpovědnějšímu chování. Podle organizátorů akce došlo v posledních letech především k zásadní změně vnímání ekologie. Zatímco před pár lety ještě vedení podniků řešilo zejména splnění povinného minima stanoveného zákonem a možnost ušetřit na nákladech, dnes je ekologicky odpovědné zacházení s odpadem vnímáno jako jeden ze zásadních ukazatelů vyspělosti firmy.

Stále více tuzemských firem proto kromě svozu a likvidace firemního elektroodpadu využívá i možnosti zorganizovat likvidaci vysloužilé elektroniky a baterií pro své zaměstnance. 

text: Tomáš Horáček, foto: www.zelenafirma.cz

logo MessengerPoslat Messengerem