Mohu na sádrokartonovou stěnu upevnit těžší skříňku? Tato častá otázka má jednoduchou odpověď. Samozřejmě ano, jen je potřeba vše provádět těmi správnými prostředky. Sádrokarton totiž může ve většině případů nahradit tradiční materiály a přitom nemusíte mít obavy o jeho pevnost.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Nejprve pro úplnou názornost – zatížení sádrokartonové konstrukce dělíme do tří úrovní. První úroveň zatížení je do 15 kg / závěsný bod, kde je možné pro zavěšení použít háčky s hřebíky. Druhou a nejběžnější úrovní je zatížení, které se pohybuje v rozmezí 40–70 kg na běžný metr délky příčky. U těchto zatížení používáme hmoždinky do dutých stěn. Ve třetí úrovni od 70 kg do 150 kg musíme použít univerzální traverzu nebo nosič, který zatížení přenese do podlahy – například závěsné WC. Ve všech případech ovšem záleží na typu konstrukce, počtu desek a druhu použité desky. K přesnějšímu doporučení slouží velmi názorné návrhové tabulky Knauf v technickému listu W11 Příčky.

Mohu na sádrokartonovou stěnu upevnit těžší skříňku? Tato častá otázka má jednoduchou odpověď. Samozřejmě ano, jen je potřeba vše provádět těmi správnými prostředky. Sádrokarton totiž může ve většině případů nahradit tradiční materiály a přitom nemusíte mít obavy o jeho pevnost. (Zdroj: Knauf)

Pozor si dejte při volbě hmoždinky!

Dutinová hmoždinka Hartmut pro systém suché výstavby s únosností 60 kg (Zdroj: Knauf)Jestliže chceme pověsit něco lehkého – například obrázek nebo malou poličku, kdy váha předmětu nepřesahuje cca 10–13 kg na šroub, pak můžeme šroub aplikovat přímo do desky. Pozor – neplatí to pro dynamické namáhání! Druhou a jistě nejčastější variantou jak pověsit například kuchyňskou skříňku, je použít hmoždinky do sádrokartonu (do dutých stěn). Nejčastější chybou je jejich špatná volba. Máme tři možnosti. Plastovou hmoždinku, u které si ale musíme dát dobrý pozor na pozvolné zašroubování. Nikdy nepoužívejte rychlý převod vrtačky jinak by se za deskou nevytvořila opěrná „masa“, která pak šroub udrží. Lepší variantou jsou ovšem kovové plášťové hmoždinky, které se rozevřou za deskou a hmoždinka v podstatě natrvalo drží. Připevňovací šroub můžeme libovolně zašroubovávat a vyšroubovávat. Kovové hmoždinky jsou určeny pro vyšší zatížení. Třetí možností jsou speciální hmoždinky Knauf Hartmut, které kombinují plast a kov a snesou nejvyšší zatížení.

Dutinová hmoždinka Hartmut pro systém suché výstavby s únosností 60 kg: osazení, fixace, odstranění táhel, montáž šroubu (Zdroj: KnaufDůležitá rada: nešetřeme na deskách a pro zavěšení těžších předmětů používejme v konstrukci příčky pouze dvojité opláštění (2 x 12,5 mm). Abychom si uměli představit rozdíly, tak u standardní příčky (bílá deska) unese plastová hmoždinka 40 kg, ocelová 50 a Hartmut 55 kg. Ale když použijeme DIAMANT (2 x 12,5 mm), pak plastová unese 45 kg, ocelová 55 kg a Hartmut 60 kg. Kdybychom měli v konstrukci jen jednu desku, tak hodnoty zatížení budou maximálně poloviční! Při zavěšování radí technický list Knauf dávat hmoždinky alespoň 20 cm od sebe, protože v tom případě nedochází k vzájemnému spolupůsobení zatížení na desku.

Pro zatížení v rozmezí 40–70 kg bychom měli dát pod sádrokarton desku z aglomerovaného dřeva nebo univerzální traverzu, která váhu spolehlivě přenese také do profilu a bezpečnost je o mnoho vyšší. Zmínili jsme také těžší předměty, jako jsou například závěsná WC a umyvadla. V tomto případě se umyvadlo „nechytá“ do desky, ale do profilu. Dohlédněte ovšem na to, aby řemeslník použil UA profil z 2 mm plechu! U závěsného WC je postup podobný, jen se keramika upevní na speciální ocelovou traverzu ukotvenou v podlaze (dodává výrobce zařizovacích předmětů). Nejde v tomto případě jen o vlastní hmotnost, ale také o dynamické namáhání. A na závěr ještě jedno upozornění – uvedené hodnoty platí pouze pro příčky a ukotvené předsazené stěny!  

Knauf.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem