Druhý díl čtyřdílného seriálu věnovaného přednostem centrálního vysavače. Centrální vysavač je ve světě známý více než šest desítek roků. Je úzce spjatý s gigantem v oboru – firmou Electrolux. Ta část své produkce z marketingových důvodů posílá do světa i pod značkou BEAM.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Společně pak Electrolux a BEAM suverénně vládnou globálnímu trhu s centrálními vysavači. Patří jim aktuálně dohromady 35 procent všech uskutečňovaných prodejů!

Jako všechny geniální záležitosti, je i centrální vysavač zařízením v podstatě velmi jednoduchým. A přitom má úžasnou užitnou hodnotu! Jen málo věcí funguje natolik spolehlivě a efektivně. A když někdo hovoří o spolehlivosti a efektivitě, měl by se určitě zastavit u detailů, které k takovému konstatování opravňují. Učiňme to tedy. Nejlépe taková tvrzení vyniknou, když budeme konfrontovat centrální vysavač se standardním vysavačem klasickým.

Klasika zviřuje

Centrální vysavače Electrolux zaujmou na první pohled svým designem a mají minimální spotřebu, velkokapacitní kanystry i bohatou výbavu doplňků (Zdroj: BEAM)Zvětšeniny odpudivých roztočů hrozících užuž zaútočit na člověka, patří k nejpůsobivějším obrázkům provázejících reklamní kampaně výrobců vysavačů. Centrálních, i těch klasických. Obě strany se pak předhánějí ve způsobech, jak s těmito škůdci, ale samozřejmě především s prachem všemožného původu a dalšími nečistotami, přesvědčivě zatočit.

Obecně se argumentuje silným výkonem motoru vysavače i vysokým dosahovaným podtlakem. A hlavně vynalézavými procesy filtrace! Jenomže totálně účinný filtr zatím bohužel nikdo nevyrobil a praktickou podobu procesu vysávání také v případě používání klasického vysavače hned tak nikdo nezmění. Problém, kdy vzduch z výfukového potrubí při vysávání podlahy zvedne rovněž prach z povrchu nábytku, stěn místnosti, parapetů a třeba záclon, tady zůstává. Zvířené nečistoty určitý čas setrvávají v ovzduší a po nějaké době se hladce usadí na povrchu všech ploch, které po úklidu přece měly zůstat příkladně čisté. To je zásadní nedokonalost!

Ať chceme či nechceme, při fungování klasického vysavače dochází k nepřetržitému zviřování prachu. Použitý vzduch je vyfukován zase jen do prostoru, v němž byl nasátý. S tím nikdo nehne, tak to prostě je. Ano, ten vzduch prošel očistným procesem filtrování. A ven vychází relativně čistý. Vždycky však v něm nějaké zbytky nečistot zůstávají. Podstatou jejich konání, jde v případě klasických vysavačů, opravdu pouze o jakési zviřovače. Část prachu různého původu se v místnosti vždy na vysátá místa vrací.

Centrál odvádí

Centrální vysavače Electrolux zaujmou na první pohled svým designem a mají minimální spotřebu, velkokapacitní kanystry i bohatou výbavu doplňků (Zdroj: BEAM)Jedinou obranou je prostě zviřování nedopustit! Silný výkon motoru, vysoký podtlak a perfektní filtraci samozřejmě ano, ale vzduch z výfukového potrubí agregátu se do místnosti za žádných okolností nesmí dostat. Musí být expedován zcela mimo dům.

Jak jednoduché, jak převratné a jak účinné! Právě na tomto principu pracují centrální vysavače.

Výfukové potrubí centrálního vysávacího systému zásadně ústí na střeše či fasádě budovy. Zkrátka mimo prostor, v němž se pohybují lidé a kde vyžadujeme dokonalou čistotu. Agregát spojený se sběrnou nádobou najde místo v garáži či ve sklepě. Nesmí překážet a nesmí se stát, že by při občasné nutné manipulaci s nečistotami, na jejich cestě do popelnice, došlo ke znečištění obytného prostoru.

Alfou i omegou efektivity práce centrálního vysavače je kvalita filtrace. Bývá udáváno, že dobré centrální vysavače dokážou pohlcovat s účinností 97 % dokonce i částice velikosti pouhé desetiny mikronu. Tedy desetitisíciny milimetru! O větších vůbec nemluvě. Ale i těch pár zbývajících procent nezachycených částic velikosti zlomků mikronu, je vždy odváděno z domu ven.

Samotné vysávání centrálním systémem začíná pouhým připojením hadice na speciální zásuvku se spínačem. Hadice je lehká a snadno ohebná, bývá vybavena otočnou rukojetí s vypínačem, který umožňuje sací jednotku kdykoli z každého místa ovládat. Další výhodou je, že uklízející osoba nemusí přenášet těleso vysavače, jako je tomu v případě vysávací klasického. Centrální vysavač nepoškodí podlahu ani nábytek, obsluhujícího neohrozí elektrický proud. A provoz je mimořádně hygienický.

Ani těm, kteří zaměstnávají uklízečku, nemůže být lhostejné, jaký přístroj ke své práci používá. Pouze centrální vysavač zbaví všechny místnosti kromě prachu také alergenů a bakterií.

Více informací na Beam.cz a Smartvac.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem