Můžou se v pasivních domech otevírat okna? Jaký je tam vzduch? Je dům náročný na obsluhu? A prodraží se, nebo ne? Odpovědi můžete už tento víkend dostat od těch nejpověřenějších. Více jak sedmdesát majitelů pasivních domů totiž díky mezinárodní akci Dny pasivních domy otevírá ve dnech 8. – 10. listopadu široké veřejnosti své domovy.

Rodinné i bytové domy, školicí a vzdělávací centra, administrativní budova i mateřská školka. Domy ze dřeva, z cihel, vápenopískových bloků, z betonu a z řady dalších materiálů. Ty všechny můžete vidět na vlastní oči, detailně si je prohlédnout, porovnat a zeptat se majitelů, případně architektů či projektantů na vše, co jste o pasivních domech doposud nevěděli. A můžete u nich si hlavně ověřit, co je a co není pravda. Smyslem celé akce je zažít pasivní domy na vlastní kůži.

Dny pasivních domů jsou mezinárodní akcí, v rámci které tisíce majitelů pasivních domů po celém světě otevřou dveře svých domovů. V České republice se letos akce koná posedmé. Seznam všem otevřených pasivních domů najdete zde.

Videopozvánka na akci

Pasivní mateřská školka plná dětského smíchu

Pasivní mateřská školka plná dětského smíchu (Praha – Slivenec)místo: Praha – Slivenec

autoři projektu: akad. Arch. Aleš Brotánek & Ing. arch. Jan Márton & Ing. arch Jiří Praislerem & Ing. Jiřím Čechem

První pasivní mateřskou školku v České republice mají už od konce září v Praze a navštěvuje ji přes 100 dětí. Tato školka vyřešila dlouholetý problém s nedostatečnými kapacitami v obci. Budova školky byla pojata jako přístavba k současnému areálu základní školy. Mateřská škola je dvoupodlažní. Součástí původního projektu je mimo jiné také tělocvična pro školu, která by měly být dostavěna později.

Dům je v databázi pasivních domů a je otevřen veřejnosti v neděli 10. 11. 2013, 14:00-16:30.

Pasivní roubenka jako “ze starých časů“

Pasivní roubenka jako “ze starých časů“místo: Klokočí

autor projektu: DOMY ATREA

Pasivní roubenka jako “ze starých časů“Na první pohled starodávná roubenka, která v sobě skrývá energeticky pasivní dům. Všechny náklady na energie a provoz se pohybují kolem 1.500 Kč za měsíc a téměř se tu nemusí topit. Roubenka má štít v lužickém stylu tak, aby zapadl do chráněné krajiny Český ráj. Majitelem, spolutvůrcem a spolustavitelem domu je profesionální tesař. Domek si postavil za necelých sedm měsíců a vlastně díky zákazu úřadu CHKO. Ten mu totiž zatrhl moderní, modřínem obložený pasivní domek, který původně chtěl.

Dům je v databázi pasivních domů a je otevřen veřejnosti v sobotu 9. 11. 2013 a v neděli 10. 11. 2013 pouze po domluvě.

Chytře řešený pasivní dům pro velkou rodinu (Rosice u Brna)Chytře řešený pasivní dům pro velkou rodinu

místo: Rosice u Brna

autor projektu: Ing. Michal Hučík

Chytře řešený pasivní dům pro velkou rodinuJak dobře se v pasivním domě dýchá dvěma dospělým a třem malým dětem? Na čerstvé zkušenosti z plánování, stavby a zabydlování se můžete zeptat majitelů tohoto pasivního domu postaveného z vápenopískových bloků. Hrubá stavba domu byla dokončena jen za tři měsíce už v roce 2011. Další práce, které si manželé řešili svépomocně, pak trvaly rok a půl. Je to hodně, nebo málo? O tom, jaké to je navrhovat pasivní dům na míru a pomáhat jej majitelům realizovat, bude vyprávět také autor projektu, Ing. Michal Hučík.

Dům v databázi pasivních domů a je otevřen veřejnosti v pátek 8. 11. 2013, 16:00 - 18:00 a v sobotu 9. 11. 2013, 9:00-18:00.

Pasivní dům inspirovaný Feng shui (Rajhrad)Pasivní dům inspirovaný Feng shui

místo: Rajhrad

autor projektu: Ateliér ELAM

Pasivní dům inspirovaný Feng shuiJak se pasivní dům popasuje s letním přehříváním v nejteplejší oblasti Čech? Mladí majitelé, mající blízko k přírodě a zdravému životnímu stylu, zažili ve svém pasivním domě už nejednu zimu a léto. Dům si nechali navrhnout, postavit a vybavit s využitím principů Feng shui. Stavba je umístěna ve svažitém terénu, velmi velkoryse řeší denní obytný prostor a s citem kombinuje moderní materiály s přírodními a také surové povrchy s hladkými. Dům vám představí a o svých zkušenostech promluví ti nejpověřenější - samotní majitelé.

Dům je v databázi pasivních domů a je otevřen veřejnosti v pátek 8. 11. 2013, 15:00-20:00.

Když se pasivní dům stane pro majitele jejich životní vášníKdyž se pasivní dům stane pro majitele jejich životní vášní

místo: Mnichovice

autor projektu: DOMY ATREA

Když se pasivní dům stane pro majitele jejich životní vášní (Mnichovice)Mladí majitelé se na výstavbě svého „vysněného hnízda“, jak svému domu sami říkají, aktivně podíleli od samotného návrhu. Velmi dlouho sbírali informace z různých oblastí stavebnictví, aby se nakonec rozhodli se pro pasivní dům. Postupně si tak vytvořili jasnou vizi, jaké by jejich bydlení mělo být a té se drželi.

O své zážitky ze stavby a života v pasivním domě se už dva roky dělí na svém blogu. Chtějí tak pomoci i dalším najít a postavit si skutečně ideální domov. Poslechněte si jejich poutavé vyprávění přímo v jejich pasivním domě. 

Dům je v databázi pasivních domů a je otevřen veřejnosti v sobotu 9. 11. 2013, 10:00-17:00.

Do detailů promyšlená pasivní dřevostavba (Praha – Vinoř)Do detailů promyšlená pasivní dřevostavba

místo: Praha – Vinoř

autor projektu: Origis s.r.o.

Do detailů promyšlená pasivní dřevostavbaMajitelé domu dlouho bydleli v malém bytě a toužili po prostornějším bydlení.  Podařilo se jim koupit pozemek a postavit si vlastní pasivní a ekologický dům. V novém domě mají nyní konečně dostatek místa pro odpočinek, hru i práci. Paní domu si nemůže vynachválit  vlastní pracovnu s klavírem, moderní kuchyň, centrální vysavač a množství úložných prostor. Její manžel si oblíbil vinotéku, serverovnu a ovládání všeho v domě pomocí tabletu. Díky tomu, že dům má skvělé izolační vlastnosti a je vzduchotěsný, je v něm v létě chládek a taky v něm rodinu neruší nic, co se děje venku.

Dům je v databázi pasivních domů a je otevřen veřejnosti v sobotu 9. 11. 2013, 10:00-17:00.

Více informací o Dnech pasivních domů najdete na www.pasivnidomy.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem