Od 5. do 22. října 2015 bude v Národní technické knihovně v Praze probíhat výstava, která vysvětluje principy energeticky úsporných domů. Poté poputuje do dalších třech českých měst (Ostrava, Jihlava, Brno), aby se v březnu příštího roku vrátila zpět do hlavního města.

Základní fakta o výstavě

- unikátní interaktivní výstava pro malé i velké, která se hravou formou pouští do osvětlování složitých otázek ve stavebnictví

- vysvětluje principy energeticky úsporných staveb, výhody správného natočení domu, škodlivé tepelné mosty nebo moderní inteligentní sítě

- děti si pod dohledem animátorů vyzkouší navrhnout svůj ideální dům a pobaví se u dalších interaktivních hříček – měří, skládají, pumpují, hází, zahřívají

- program vytvořili specialisté ze sdružení Centrum pasivního domu

Kde můžete výstavu navštívit?

5.10. - 23.10.2015 Praha Národní technická knihovna
24.10. - 3.1.2016 Ostrava Svět techniky
4.1.-31.1.2016 Jihlava Střední škola stavební Jihlava
1.2.2016 - 28.2.2016 Brno Technické muzeum
1.3. - 30.4.2016 Praha Národní technické muzeum

Videopozvánka

Jak se staví energeticky šetrný dům?

Proč je tak důležitý tvar domu a to, jak je natočený ke světovým stranám? Odpovědi najdou návštěvníci v experimentáriu „Bydleme zdravě - půjde to hravě“. Dozví se, jak se v pasivním domě větrá třeba v zimě, když se nám nechce otevřít okno. Budou si moci zkusit co nejrychleji zaizolovat dům, vyskládat rám okna, anebo zastřílet na jeden pěkně nepovedený dům plný tepelných mostů. U každého stanoviště jsou navíc připraveny pracovní listy pro chytré děti a informační listy pro rodiče.

Interaktivní experimentárium ukazuje malým i velkým, co je důležité při stavbě domu s ohledem na jeho energetickou šetrnost. Základním principem, který experimentárium využívá, je hra na projektování vysněného domu. K nalezení správného řešení budou muset přiložit ruku k dílu, přemýšlet a hrát si. Zjistí tak, že zdánlivě složité věci jsou velmi jednoduché, když se ví, jak na to.

„Expozice dětem, jejich rodičům a všem dospělým názorně ukazuje, jak vzniká dobrý dům, co je důležité při plánování, stavbě i samotném bydlení v domě. Několik stanovišť je věnováno také kvalitě vnitřního prostředí bydlení, která je velmi důležitá,“ vysvětluje Jan Bárta, ředitel osvětové organizace Centrum pasivního domu.

Fond pro NNO

Celý vzdělávácí program „Bydleme zdravě – půjde to hravě!“ je podporován v rámci programu Fond pro NNO. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Bližší informace na www.fondnno.cz a na www.eeagrants.cz.

text: Tomáš Horáček, Kateřina Tydlačková, zdroj a foto: www.pasivnidomy.cz

logo MessengerPoslat Messengerem