Černošice si pověst dobré adresy udržují už přes sto let – najdou se tu vily, které svědčí o vkusu a eleganci prvních dekád 20. století a dodnes mohou sloužit jako příklad nadčasové koncepce rodinného bydlení. Mnohé z nich stavěly významné osobnosti architektury své éry, jiné patřily významným osobnostem české kultury a Černošicemi vede dokonce i naučná trasa po těchto domech.  Ačkoli se i zde najdou výstřelky porevolučního hledání směru reprezentativní architektury, současnost přináší projekty, které stylově drží úroveň odpovídající povaze tohoto místa.

Za každým zdařilým architektonickým počinem bývá obvykle souhra dvou zásadních faktorů – osvícený zadavatel, který svým vkusem umožní vznik kvalitního projektu, a dobrý architekt, který dodá nápad a myšlenku. Právě takovým projektem je vila, kterou pro mladou rodinu zpracovala Ing. arch. Jana Klečková Holečková Klečková. Určujícím prvkem, který minimalistickému projektu dává osobitý charakter, je využití amorfních tvarů.

Klienti měli představu čistého konceptu bez zbytečností, celkovou jednoduchost však chtěli „narušit“ alespoň jedním atypickým prvkem. Požadovali, aby dům byl patrový a převládaly v něm přírodní materiály.  „Pro mě jakožto architekta byla po konzultaci s klientem představa jasná – moderní, minimalistický a zároveň funkční dům pro mladou čtyřčlennou rodinu, maximálně propojený se zahradou. Shodli jsme se na představě přírodních materiálů na fasádě domu, které budou pozvolna proplouvat do interiéru,“ vysvětluje svůj návrh architektka.

Vila v Černošicích – strohému minimalismu oblý prvek sluší (foto: Ondřej Mika)

„Konstrukčně jsme chtěli domu dát neobvyklý nádech. To se nám podařilo díky zaoblenému amorfnímu tvaru, který formuje celé přízemní podlaží. Tuto půdorysnou křivku přeruší velkoformátové skleněné stěny obývacího pokoje, orientované do zahrady. Druhé podlaží tvoří čistá a jednoduchá kvádrová hmota,“ dodává k tvarovému řešení.

Projekt se podařilo realizovat nejen po stránce estetické, ale realizace obstála také v každodenním užívání: „ Dům je sice hodně prosklený a vzdušný, ale nabízí nám dostatek soukromí,” hodnotí výsledek majitel domu.

Kvalitní projekt vyžaduje kvalitní materiály

Výběr stavebního materiálu majitelé ponechali do značné míry na architektce a prováděcí stavební firmě. Důležité pro ně bylo zejména dodržení stanoveného rozpočtu na stavbu a také použití přírodních materiálů. „S klientem jsme si odsouhlasili rozpočet na výstavbu a ten jsme dodrželi. Hlavním úkolem bylo zvolit matriály, které splňují všechna požadovaná kritéria jak z ekonomického, tak technického pohledu. Ne vše lze v rozumné cenové hladině použít na zaoblené stěny. Hledali jsme dostupné a flexibilní řešení a na základě konzultací s dodavateli jsme vybrali systém Ytong pro jeho rychlou výstavbu a snadnou tvarovatelnost oblých rohů,“ uvádí u výběru materiálu architektka.

Ytong zároveň splnil požadavek na přírodní charakter materiálu – tvoří jej čistě přírodní suroviny, výrobce deklaruje ekologicky šetrnou výrobu, a navíc díky alkalickému složení a porézní struktuře Ytong přispívá ke zdravému klima v domě.

Vila v Černošicích – strohému minimalismu oblý prvek sluší (foto: Ondřej Mika)

Volbu pórobetonu Ytong vidí jako optimální také zástupce prováděcí stavební firmy YLK Ing. Petr Dundel: „Museli jsme zde pečlivě vyskládat oblouky, některé malých poloměrů. Díky opracovatelnosti Ytongu se takové zadání dá realizovat s velkou přesností a minimem stavebního odpadu.“  S provedením tohoto atypického prvku je spokojený také sám majitel: „Při stavbě jsme museli občas vysvětlovat dělníkům, proč jsme si vymysleli zaoblené tvary. Z jejich pohledu se jednalo o práci navíc. Myslíme ale, že to zvládli výborně a vcelku rychle. Šlo spíše o přirozený strach z věci, kterou nedělají úplně každý den. S finálním výsledkem jsme maximálně spokojeni. Vnitřní oblouky jsou velmi čisté a vnější rádius dostačující pro zdůraznění netradičního tvaru domu, “ hodnotí majitel.

Kromě Ytongu se zde uplatnily vápenopískové tvárnice Silka, které mají podobné složení a stejného výrobce.  „Vápenopískové tvárnice jsme navrhli použít pro stěnu mezi garáží a obývacím pokojem. Důvodů je několik – zdivo je zde kvůli zatížení masivním stropem více namáhané a Silka vyniká vysokou únosností při zachování štíhlé konstrukce stěny. Dalším důvodem byla zvuková neprůzvučnost stěny,“ vysvětluje Ing. Petr Dundel stavební řešení.

Výsledkem je dům, který nabízí nejenom komfortní bydlení, ale také díky použití kvalitních materiálů také jistotu, že stejné vlastnosti bude mít i do budoucna. Nebude tak majitele zatěžovat nutností dalších investic do oprav a dům si svou hodnotu zachová po generace.

Vila v Černošicích – strohému minimalismu oblý prvek sluší (foto: Ondřej Mika)

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem