MYŠLENKA PROJEKTU: Investor je fanouškem zdravých a ekologických materiálů. Objekt je postaven jako dřevostavba. Přírodní materiály byly podmínkou – kamenný obklad je z masivního kamene z lomu a na stavbě ho přizpůsobovali, sekali. Fasáda je z kamene a dřevěného šindele. Na obklad dřevěné fasády je použitý šindel z kanadského cedru. Na sokly, atiky, oplechování je použit přírodní titanzinek, interiér je také obložený dřevem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Původně měl být šindel i na střeše, ale klempíř přesvědčil investora pro titanzinek. Stejně tak i v případě plánovaných kamenných atik došlo nakonec na atiky oplechované. Z hospodárných důvodů je na střeše použitý materiál CLASSIC walzblank, všude jinde na pohledových plochách prePATINA blaugrau.

Vinohradnický dům v Nitře – rodinná setkání na pevných základech (Zdroj: Rheinzink)

O BUDOVĚ

Opuštěné rodinné hnízdo. Majitelé zdědili dům po rodičích a na toto místo měli krásné vzpomínky z dětství. Proto nechtěli dům prodat, ale zrekonstruovat tak, aby se zde v budoucnu mohla setkávat celá širší rodina. Z původního domu zůstal jen suterén, vše ostatní bylo vybudováno nově.

Dům se nachází ve staré zástavbě tradičního viničního areálu Zobor v Nitře. Za domem je dodnes udržovaná vinice.

SPECIFICKÉ ARCHITEKTONICKÉ PRVKY

Atiky, zaatikový žlab, lemování oken, parapet, okenní ostění, okenní nadpraží, lemování vchodových dveří, vše zabudováno v dřevěné i v kamenné fasádě. Na římse přechází fasádní šindel do kamenného soklu. Oplechovaný je přechod z kamenného soklu na dřevěnou fasádu a take všech 6 větráků. Investor si na svém domě nedokázal představit plastové mřížky, které se k tomuto účelu zpravidla používají. Všechny jsou vyrobeny z děrovaného plechu RHEINZINK.

Také horní část dřevěné pergoly je oplechovaná titanzinkem, který zde tvoří jakési mini atiky.

Vinohradnický dům v Nitře – rodinná setkání na pevných základech (Zdroj: Rheinzink)

ZPRACOVÁNÍ MATERIÁLU A ZVLÁŠTNOSTI TECHNOLOGIE

Dodržet kontinuitu stavebních prací nebylo snadné. Dodávky a zpracování různých materiálů, jako například dodávka dřeva pro fasádu ze Švédska atd. - musely být pečlivě naplánovány s ohledem na plynulý průběh prací. Klempíř například musel naplánovat svou práci až po dodání dřevěné fasády, aby mohl začít s lemováním.

PROČ RHEINZINK?

Investor si představoval harmonickou kombinaci přírodních materiálů. Proto byl vybrán kámen, dřevo a titanzinek. Kromě toho chtěl používat ekologické a dlouhodobě trvanlivé materiály, které v budoucnu nevyžadují další náklady na údržbu. Všechna tato přání splnil RHEINZINK.

PRO ZAJÍMAVOST

Autorem klempířských prací na tomto objektu je pan Štefan Mitaš, MKL KLAMPIARSTVO. Štefan Mitaš byl mnoho let členem týmu RHEINZINK SK a dodnes je naším školicím klempířem. Jsme hrdí na to, že prvotřídní práce pana Mitaše se umístila v kalendáři ARCHITECTURE WITH RHEINZINK 2019 mezi nejlepšími objekty z celého světa. Pan Mitaš tím symbolicky dosáhl na samotný vrchol klempířské práce s titanzinkem RHEINZINK.

Vinohradnický dům v Nitře – rodinná setkání na pevných základech (Zdroj: Rheinzink)

OBYTNÝ DŮM „VINOHRADNÍCKY DOM“

Nitra, Slovensko

ARCHITEKT/ARCHITECT

Ateliér VAN JARINA, Bratislava

PROVEDENÍ KLEMPÍŘSKÝCH PRACÍ S TITANZINKEM RHEINZINK
Štefan Mitaš MKL KLAMPIARSTVO

Horná Kráľová

TECHNICKÉ ÚDAJE

Střecha: 100 m2, 0,8 t, dvojitá stojatá drážka

Materiál: RHEINZINK-CLASSIC walzblank

Architektonické detaily: 70 m2, 0,6 t

Materiál: RHEINZINK-prePATINA blaugrau

Rheinzink.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem