Dům není levná záležitost, když přijde třeba nějaká živelní pohroma a poničí ho, můžete přijít dokonce o střechu nad hlavou. To určitě nikdo nechce, takže je třeba si ho dobře pojistit, aby vám pojišťovna v případě škodní události uhradila škodu a vy si mohli vybudovat nové bydlení.

Když se řekne pojištění majetku

Pojištění majetku má dvě složky, které si mnozí pletou. Pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Na co se vztahují a v čem se liší?

  • Pojištění domácnosti zahrnuje vybavení bytu nebo domu jako nábytek, elektrospotřebiče, knihy, oblečení, šperky, klenoty, sportovní vybavení a třeba i stavební součásti jako plovoucí podlaha, kuchyňská linka a obklady. Obvykle sem také spadají prostory mimo byt jako sklep a půda.
  • Pojištění nemovitosti zahrnuje stavbu jako takovou (stěny, stropy, střechu, omítky, okna apod.), může ale zahrnovat i vedlejší stavby (bazén, plot, kůlna, zahradní domek, garáž).

Co je předmětem pojištění nemovitosti?

Pojištění nemovitosti se vztahuje na živelná rizika jako požár, úder blesku, pád stromu při vichřici, výbuch, náraz vozidla, lom trubky, nadzvuková vlna, lavina, zemětřesení, sesuv půdy, zřícení skal, přepětí na elektromotorech, ale třeba i voda z akvária, u některých pojistek sem může spadat třeba i škoda způsobená mrazem na vodovodním zařízení a topném systému, nebo rozbití skla z jiné příčiny.

Dle svého uvážení můžete dům pojistit i proti vandalismu, proti povodni a záplavám, případně proti odcizení stavební součásti.

Víte, že pojištění proti povodním je specifické a může se stát, že pro tento účel nemovitost pojistit nelze? Stává se tak tehdy, kdy se nemovitost nachází v oblasti častých povodní.

Jak si sjednat pojištění nemovitosti?

Nejsnazší cesta ke sjednání pojištění nemovitosti je online. Nemusíte nikam chodit, vyplníte pár údajů a vyberete si tu nejvýhodnější pojistku.

Na jednom místě totiž uvidíte nabídky jednotlivých pojišťoven a je jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Smlouvu pak obdržíte online a akceptujete ji tím, že zaplatíte pojistné. Nemusíte nikam chodit, ani nemusíte smlouvu podepisovat a zasílat zpět.

Ilustrační foto

Co si při sjednání pojištění nemovitosti pohlídat?

Kromě toho, že si vyberete rizika, proti kterým chcete nemovitost pojistit, je důležité si taky správně nastavit pojistné limity. Pod nimi se ukrývá maximální částka, kterou vám pojišťovna v případě škodní události vyplatí.

Pojistný limit by měl odpovídat ceně, za kterou si můžete srovnatelný objekt znovu postavit (cena nová), nebo ceně, kterou byste na daném místě v čase těsně před pojistnou událostí dostali, kdybyste nemovitost prodali (cena obvyklá). Cena pozemku se do toho nezapočítává.

Víte, že pojistný limit je třeba opravdu důkladně zvážit? Když se totiž pojistíte na míň jen proto, abyste platili nízké pojistné, pojišťovna vám ve stejném poměru pokrátí už i tak nízké plnění. Když naopak zvolíte příliš vysoký limit, budete platit vysoké pojistné, ale pojišťovna vám stejně vyplatí jen skutečnou škodu.

Náš tip na závěr: Hledáte výhodné pojištění nemovitosti? Porovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven online na klikpojisteni.cz a vyberte si to, které odpovídá vašim představám.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem