U nás jsou moderní bezúdržbové ploty zatím spíše vzácností, i když se dají postavit i svépomocí z nabídky plotových stavebnic. Podezdívka a sloupky se sestavují z prefabrikovaných obložených tvarovek, výplň lze vybrat z palety latí, kovů, vyztuženého betonu nebo z barevných omyvatelných plastů. I po deseti letech budou vypadat stále jako nové.

Prvky tradičních laťových plotů v rustikálním nebo hoblovaném provedení s ozdobným zakončením latí i sloupků, módní „rančerské" ploty a lamelové ploty se dostanou rozložené nebo v sestavách v prodejnách stavebnin a v hypermarketech. Latě, rygle, sloupky a kování pro jejich upevnění má podobu stavebnic s odstupňovanou výškou - obvykle 80, 100, 120, 150 a výjimečně i 180 cm. Novinkou je, že sloupky se už do země nezabetonovávají, ale zarážejí se pomocí kovových trnů nebo se k nim upevňují šrouby. Dřevo nehnije a každou poškozenou část plotu lze jednoduše nahradit.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Podezdívka bez výkopu

Městský plot z plotových tvárnic stavebnice Bellis Group pamatuje i na rozvodnou desku a zvonkovnici ve sloupech z prefabrikátů.Na straně chodníků vyžadují ploty betonovou nebo prefabrikovanou podezdívku. Pokud ale podezdívka pod dřevěným nebo pletivovým plotem má jen zabránit růstu trávy a plevele, není třeba se namáhat s výkopem základové rýhy, bedněním a přípravou betonu. K dostání jsou půlmetrové betonové obrubníky, které se jednoduše zapustí asi 10 cm do země (metr za 25 korun), nebo tzv. podhrabové desky (obvykle 297 x 30 cm), které práci mimořádně urychlí.

Konec s natíráním drátěných plotů

Renovovaný plot s fasádním obložením v provedení cihla s prefabrikovanou ocelovou výplní.Pryč jsou doby, kdy relativně nejlevnější byly ploty z pletiva na trubkových sloupcích, které se řezaly z trubek pořízených za desetikorunu ve sběrných surovinách, potom však vyžadovaly pracné každoroční natírání.

K dostání je standardní i ozdobné pozinkované nebo plastem potažené pletivo. Napíná se z rolí na kovové či betonové sloupky nebo v podobě panelů se k nim upíná patentními úchytkami. K montáži stačí kombinačky a šroubovák. Sloupek, který není nutno natírat, přijde na 200 korun, za pětadvacet metrů pletiva odpovídající výšky s potřebnou délkou vázacích drátů zaplatíme kolem tisícovky.

Drátěné ploty jsou průhledné a zahradu opticky rozšiřují, pokud ale potřebujeme uhájit svoje soukromí, je nutné za nimi vysázet živý plot.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Betonový plot s artdekorem

Dá se během několika dnů postavit např.  ze stavebnice Signorelli Czech ze sloupků, podezdívkových desek a ocelí vyztužených výplní, s desítkami půvabných vzorů od artdekoru třicátých let až po členěné ornamenty. Obsahuje i dveřní sloupky pro zabudování poštovní schránky, zvonku nebo domácího videotelefonu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Ozdobné plotovky mění styl plotů

Moderní plot s podezdívkou a sloupky z kamene, cihel či betonu se dá už postavit i bez zedníků z ozdobných tvarovek (plotovek) vyztuženého betonu. Podle návodu ke stavebnici, v níchž si u nás konkuruje několik úspěšných výrobců, se do betonového základového pásu „zapíchnou" armovací tyče a na ně se nasazují duté skořepinové tvárnice obvykle 40 x 20 x 20 cm. Ty se pak vyplní betonovou směsí a zakryjí krycími betonovými deskami.

Plot z prefabrikovaných betonových výplní Signorelli Czech.Plotovky mají dekor na dvou, třech i všech čtyřech stranách. Podezdívku i sloupky z tvarovek bez reliéfu lze obložit keramickými lepenými obklady s nejrůznější povrchovou úpravou, imitující opracovaný kámen (zejména pískovec, opuku nebo břidlici) nebo cihlovou zeď.

Okouzlující výplně

Mezi sloupky se pak jednoduchými kotvicími sponami montují mříže, laťová pole nebo rustikální panelové výplně. Kromě uměleckých kovářských nebo litých ozdobných mříží, vhodných spíše pro reprezentační objekty, se nabízejí rámové či panelové výplně s laťkami a mřížemi či ornamenty z hliníkových nebo plastových profilů. Moderními nástřiky netrpí korozí a vyžadují jen občasné očištění kartáčem.

Hliníková pole s výškou od 85 do 100 cm se nabízejí v desítkách art-dekorů a v široké škále barev. Běžný metr přijde u jednoduchých plaňkových výplní na 2 000 Kč, napodobeniny uměleckých kovářských výtvorů přijdou na 3 700 Kč/bm. Vybrané vzory by měly najít pokračování na vlastním objektu, jako např. u zábradlí na balkonech a schodištích. Ve stejném stylu se nabízejí i branky, křídlová nebo pojízdná vrata.

Plastové výplně vypadají na pohled skvěle, u nás se však těžko prosazují. Vzhledem k malé tloušťce stěn prvků totiž neobstojí před vandaly.

text a foto: Jan Tůma

logo MessengerPoslat Messengerem