Výstava v brněnské Galerii Architektury představí 27. 9. – 3. 11. 2013 průřez tvorbou studia Kamil Mrva Architects. Expozice je zaměřená na představení spolupráce s valašskou obcí Trojanovice, pro kterou Kamil Mrva připravil či připravuje řadu projektů drobných veřejných staveb.

Obchodní centrum v Rožnově pod Radhoštěm, realizace 2011, foto Studio Toast.Návrhy pro Trojanovice jsou i tématem publikace, která bude u příležitosti brněnské výstavy pokřtěna. Vernisáž výstavy proběhne 26. 9. 2013 v 18:00 hod. v Galerii Architektury Brno, Starobrněnská 18. Galerie je otevřena denně od 10:00 do 18:00 hod.

Architekt Kamil Mrva je jedním z nejvýraznějších představitelů mladší generace českých architektů. Po absolvování brněnské fakulty architektury v ateliéru prof. Masáka a krátké praxi v pražském ateliéru Gama pod vedením Karla Pragera se vydal na studijní cestu do Severní Ameriky, kde studoval především stavby F. L. Wrighta. Plný elánu z této cesty se vrátil zpět do rodné Kopřivnice a pustil se do práce na jedné ze svých prvních staveb, vlastním rodinném domě s ateliérem.

Studio Kamil Mrva Architects v Kopřivnici, realizace 2002, foto Vavřinec Menšl.Zde realizoval svůj manifest a prožil si stavbu domu z pohledu architekta, investora i stavebního dozoru. Dům, nesoucí jeho typický rukopis, vzbudil velkou pozornost a přinesl mladému architektovi první zakázky. Následovalo několik rodinných domů, které se vyznačují propojením soudobého architektonického tvarosloví s tradičními materiály a krajinným rázem beskydského regionu.

Studio UAX na Kojetíně u Nového Jičína, realizace 2009, foto Studio Toast.Ačkoliv si architekt svými dřevostavbami získal pozoruhodné renomé, nezůstal pouze u této technologie a v další etapě tvorby rozšířil architektonický rejstřík o další materiály a architektonické úkoly. V portfoliu realizací se objevují i větší stavby a soubory. Dominantním konstrukčním materiálem dnes rozestavěných domů již není pouze dřevo. I k jiným materiálům, jako je kámen, beton, kov, sklo, však Kamil Mrva přistupuje tak, aby využil jejich typických vlastností a realizoval z nich stavby jednoduché, čisté, účelné. Několik posledních rozpracovaných projektů se týká i veřejného prostoru.

„Projekty studia Kamil Mrva Architects dnes již nejsou spjaty výlučně se severomoravským regionem. Kromě kopřivnického ateliéru byla v loňském roce zřízena i pražská pobočka. Na výstavě v brněnské Galerii Architektury bude představen průřez tvorbou studia se zvláštním důrazem na představení architektonické tvorby Kamila Mrvy pro obec Trojanovice,“ říká Gabriel Kurtis z Galerie Architektury Brno.

text: redakce, foto: Studio Toasta a Vavřinec Menšl

logo MessengerPoslat Messengerem