Další kolo dotací na vytápění odstartovalo. Řekneme vám, v jakých případech je mohou domácnosti využít.

Jaké jsou nové dotační programy

Momentálně se spouští dva dotační programy. Prvním je Nová zelená úsporám 2021+ a druhým je další vlna kotlíkových dotací na výměnu starých kotlů za nové. V obou případech je zásadní podmínka, že jste vlastníci nemovitosti.

Kotlíkové dotace budou pokračovat až do roku 2022. Domácnosti s nižšími příjmy získají na výměnu starého kotle až 95 % dotací. Podpora se týká kotlů na biomasu (na pelety a na dřevo), dále elektrických a plynových tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů.

Ostatní domácnosti dostanou až 50 % ceny na výměnu neekologického kotle z dotačního programu Nová zelená úsporám. Podle nových podmínek lze využít program Nová zelená úsporám 2021+ na výměnu elektrického vytápění za tepelné čerpadlo.

Další možností je vyměnit soustavy lokálních topidel na pevná paliva, které slouží společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění. A poslední variantou, jak dotaci využít, je proplacení příslušenství a zapojení do otopné soustavy.

Ilustrační foto (zdroj: AdobeStock)

Proč zvažovat kotle na biomasu

Kotle na tuhá paliva jsou stále oblíbenější možností vytápění. V těchto měsících mnoho lidí oceňuje poměrně stabilní cenu paliva – jak pelet, tak dřeva.

Kotle na pelety mají velkou výhodu. Snadno se obsluhují. Prakticky stačí jednou až dvakrát týdně doplnit pelety do zásobníku a občas kotel vyčistit. Jinak si kotel na pelety přikládá a zatápí sám podle požadavků. Na pokojovém termostatu stačí zvolit, jakou chcete v místnostech teplotu. A změnit svoje požadavky můžete i na dálku aplikací v mobilu nebo v počítači. Spotřeba u menšího rodinného domu se pohybuje kolem 4,5 až 5 tun pelet za topnou sezonu. Po přepočtu na ceny z roku 2020 se jednalo přibližně o 25 000 korun.

Moderní kotle na dřevo, které jsou na ruční přikládání, promění téměř veškerou palivovou energii na teplo. Ke kotli na dřevo je dobré připojit akumulační nádrž, protože ukládá přebytečné teplo z kotle. Když oheň vyhasne, k vytápění domu se využije nahřátá voda z akumulační nádrže. To je výhodné, protože nemusíte stále přikládat, ale teplo máte. Podle údajů Tzb.info.cz se za rok v průměrném rodinném domě spotřebuje na vytápění kolem 15 metrů krychlových dřeva. Pokud si domácnost dřevo kupuje, množství odpovídá ceně asi 22 000 korun. Když ovšem máte za domem svůj les, stojí vás samozřejmě dřevo „jen“ vaši práci a čas.

Jak postupovat při výběru vytápění

Chcete využít dotaci a nejste si jistí, jaké vytápění zvolit? Doporučujeme vám pozvat si do domu montážní firmu, která s vámi probere vše potřebné. Navíc udělá předběžnou kalkulaci na vytápění, které zvažujete. Ať už se jedná o tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo o kotle na peletky a dřevo.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem