Zvuk cirkulárky patří k obrazu našeho venkova podobně jako hospoda na návsi. Není divu – každý, kdo si každoročně připravuje dřevo na otop, ví, že cirkulárka patří k nenahraditelným pomocníkům.

Cirkulárky Holzstar umožňují výměnu kotouče bez použití nářadí (PRVNÍ HANÁCKÁ BOW).Cirkulárka, kolébková pila, hospodářská pila nebo okružní pila – všechny tyto názvy patří užitečnému zařízení určenému k řezání dřeva. Jde o poměrně jednoduché zařízení, které se skládá ze stolu, motoru, vypínače a řemenice. Touto jednoduchostí se však v minulosti nechalo zlákat mnoho domácích kutilů, kteří si cirkulárku vyrobili svépomocí. Jenomže cirkulárka dokáže být i velmi nebezpečná, zejména pokud neobsahuje důležité ochranné a bezpečnostní prvky.

Vysoká obvodová rychlost řezného kotouče, nezakrytovaná řemenice, nepřítomnost ochranného krytu kotouče či zfušovaný rozvod elektřiny (často i třífázového proudu) může být příčinou těžkých a bohužel i smrtelných úrazů. Proto pokud máte své prsty, ruce či životy opravdu rádi, doporučujeme vám používat pouze profesionální cirkulárky a na ty kutilské raději zapomeňte.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Profi zařízení

Kutilsky vyrobené cirkulárky představují pro své uživatele značné riziko.Na trhu je dnes možné vybírat z celé řady okružních pil, a to od těch malých s průměrem kotouče 400 mm až po ty větší, které mohou být osazeny i 750mm kotoučem. Na velikosti kotouče je závislá velikost tzv. prořezu. Tento údaj označuje maximální hloubku řezu při jednom zářezu bez otáčení materiálu (příklad: u 700mm kotouče se prořez pohybuje okolo 250 mm a u 500mm kotouče to je okolo 180 mm).

Prořez se však může lišit i podle konstrukce samotné pily, kdy bude záviset na tom, zda je kotouč upnut přímo na hřídeli motoru, nebo jsou otáčky přenášeny řemeny. Díky tomu můžeme narazit i na pilu, která má shodný prořez u 600mm i 700mm kotouče. Kvalitním cirkulárkám by každopádně neměla chybět celoocelová protizkrutová konstrukce, kvalitní povrchová úprava a hlavně kvalitní a silný motor. V této souvislosti se nelze nezmínit o levných cirkulárkách obskurních firem, které nevynikají ani pevností konstrukce, a bohužel ani dlouhou životností a spolehlivostí.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Cirkulárka s kolébkou

Pro přípravu polen na topení je nejvhodnější použít cirkulárku s kolébkou. Toto zařízení se totiž nejlépe hodí pro řezání kulatiny. Dřevo umístíte do kolébky, což je přípravek, který vám značně zjednoduší a zrychlí práci a vy ani nemusíte přibližovat prsty příliš blízko k řezacímu kotouči. Pilový kotouč je navíc výhodně schován v ochranném krytu a do dřeva se zakousne až ve chvíli, kdy kolébku natlačíme dopředu směrem k pilovému kotouči. Kvalitní kolébka by ale měla být opatřena výstupky nebo hroty, které zabraňují protočení materiálu během řezání.

Cirkulárka se stolem

Jak už název napovídá, tento model je opatřen stolem, v jehož středu je štěrbina, kterou prochází pilový kotouč. Cirkulárky se stolem se hodí pro řezání kulatiny, ale také na přířezy stavebních desek. Při práci s touto pilou je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, jelikož pilový kotouč není zcela chráněn. Výhodou této konstrukce ale je, že díky stolu můžete řezat dříví nejen příčně, ale i podélně.

UŽITEČNÉ „VYCHYTÁVKY“

◗ aretace pilového kotouče učiní výměnu rychlou a bezpečnou
◗ stabilní kolébka s lehkým chodem a s tlumičem nárazů a zpětnou pružinou
◗ uzavřený kryt pilového listu zajišťuje tichý chod a vysokou stabilitu
◗ speciální motor s brzdou a zabudovaným čidlem, které měří teplotu motoru přímo na vinutí, nikoliv na vypínači
◗ kombinace vypínač-zásuvka s nulovým spouštěčem a měničem fáze
◗ snadno přemístitelný stroj se stabilním pojezdem s velkými koly a výsuvnou transportní rukojetí
◗ robustní svařovaný rám a vysoká hmotnost konstrukce zajišťuje dobrou stabilitu a klidný chod

Cirkulárka s kolébkou a stolem

Kvalitní okružní pila (cirkulárka) je lehká, což spolu s kolečky usnadňuje manipulaci při uskladnění, ale při řezání musí být maximálně stabilní (PRVNÍ HANÁCKÁ BOW).Tento model je nejprodávanějším modelem cirkulárky, protože nabízí největší variabilitu použití. Pila je totiž vybavena jak kolébkou, tak i stolem, který je odnímatelný či odklápěcí. Přestavba ze stolní pily na pilu kolébkovou je proto velmi jednoduchá a mnoho modelů je konstrukčně řešeno tak, aby přestavba byla možná bez použití nářadí.

Broušení kotoučů

Sebekvalitnější kotouč se jednou otupí a je potřeba ho nabrousit. To však není pro laika úplně jednoduché a i zkušení uživatelé kotoučových pil radí nechat alespoň někdy naostřit kotouč u specializované firmy. Brusič-profesionál je totiž vybaven technikou, která umožňuje vybroušení zubů v přesných úhlech. Tyto úhly jsou u jednotlivých kotoučů různé a při broušení je nutné dodržet jejich sklon, jinak by pila špatně řezala, nebo by mohla „házet“ a zasekávat se ve dřevě. Zkušenější kutil však může s trochou cviku ostří kotouče udržovat v kondici občasným přibroušením pilníkem. Zde platí zásada, že se musí brousit zuby ve dvou fázích, tedy sudé a liché zvlášť. Při broušení můžete nechat kotouč upevněný v konstrukci pily a pouze ho posouvat a přidržovat, případně zabrzdit dřevěným klínkem.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem