Je důležité si uvědomit, že střešní okna osazována do roviny střechy, mají stejný sklon, jako střecha samotná. Proto se střešním oknem dostane do interiéru jak více světla, tak i více tepla než oknem fasádním. I z toho důvodu je velmi důležité pečlivě řešit i zastínění.

Venkovní doplňky

Roto ZRO EF R8 WDFDoplňky umísťované z vnější strany okna slouží především k ochraně interiéru proti přehřívání. Díky své poloze brání pronikání tepla do místnosti. Nenastává zde totiž problém s jejich ohříváním a tím následným přenášením tepla do interiéru, jako u doplňků vnitřních.

Firma Roto střešní okna s.r.o. vyrábí tři typy vnějších zastiňovacích doplňků. Prvním z nich je venkovní lamelová roleta s označením ZRO. Tato roleta zajistí jak 100% ochranu proti teplu, ale i kompletní zatemnění interiéru. Tyto rolety jsou ideální do budov nízkoenergetického standardu. V létě roleta zabrání nadměrnému ohřátí podkrovních místností, které jsou na to velmi náchylné. Tím se ušetří náklady na případnou klimatizaci těchto prostor. V zimě naopak roleta zlepšuje součinitel prostupu tepla oknem přibližně o 0,1 W/m2K. Tyto rolety dodáváme buď v manuálním, nebo elektrickém ovládání. V elektrickém provedení lze rolety následně připojit na inteligentní systémy řízení domu a celoročně naprogramovat jejich automatickou funkci. Toto řešení je nejen komfortní, ale i energeticky úsporné.

Druhým typem venkovního zastínění je elektricky ovládaná protisluneční venkovní roleta s označením ZMA. Jedná se o roletu typu „screen“ z umělých vláken odolných vůči vnějším klimatickým podmínkám. Tato vysoce kvalitní síťovina vás ochrání před teplem, ale zároveň umožní dostatečný průchod světla do místnosti. Stejně jako lamelovou roletu ZRO ji lze připojit na inteligentní systém domu.

Třetím typem venkovního zastínění, které firma Roto, nabízí je manuální roleta s označením ZAR. Jde o cenově dostupnou variantu ochrany před teplem, která je minimální nutností každého okna otočeného k jihu, či západu. Jedná se opět o roletu typu „screen“, která je ovládána pomocí teleskopické tyče z interiéru. Díky své jednoduchosti, praktičnosti a v neposlední řadě příznivé ceně patří k nejprodávanějším venkovním doplňkům. Spolehlivě splňuje požadavky na omezení průniku tepla do interiéru, ale zároveň dokáže propustit dostatek světla.

Vnitřní doplňky

Roto ZAR WDF R8 K WDDoplňky umisťované na vnitřní stranu křídla okna pomáhají především regulovat intenzitu světla pronikajícího do interiéru. Jsou libovolně kombinovatelné s doplňky vnějšími, které regulují spíše průchod tepla. Vnitřní doplňky se jako ochrana před teplem nedoporučují, neboť se zahřívají a vzniklé teplo přenášejí do interiéru. Stejně tak vylepšení tepelného prostupu okna vnitřním doplňkem v zimě je problematické. Doplněk totiž zabrání proudění vzduchu ke sklu. Okno je pak náchylnější k výskytu kondenzátu.

Roto střešní okna s.r.o. dodává ke svým oknům také řadu vnitřních doplňků, které zajistí světelnou pohodu, ochrání před pohledy zvenčí a zpříjemní interiér. První z možností jsou světlo propustné, či celo zatemňující rolety. Vybírat můžete za širokého spektra látek různých barev, které zajistí libovolný prostup světla až po úplnou tmu. Druhou možností je pak standardní žaluzie, u které lze regulovat prostup světla naklápěním lamel. Třetím typem je plisovaná roleta. Zde je možnost osazení světlo propustnou, zatemňující látkou, nebo kombinací obou na jedné roletě. Tato roleta Duo dokáže zajistit buď kompletní zatemnění, nebo pouze ztlumení intenzity světla dle aktuální potřeby uživatele.

Roto ZMA WDF R8 K WDFirma Roto, nabízí ještě jeden doplněk, který zákazníkovi zpříjemní užívání střešních oken. Tím je síť proti hmyzu. Je libovolně kombinovatelná s vnitřními i vnějšími doplňky. Osazuje se buď přímo za okno, nebo do ostění. Zajistí vám nerušené spaní i při otevřeném okně. Nadstandardním řešením je síť osazená látkou Transpatec, která je skoro neviditelná a díky své velice jemné struktuře zajistí lepší průchod vzduchu a světla do interiéru.

Vnitřní a vnější doplňky jsou nedílnou a nutnou součástí střešních oken. Bez nich není zcela možné zajistit potřebný komfort bydlení v podkroví. Proto již v projektu by mělo být zohledněno jejich využití a počítáno s jejich výhodami, které bezesporu mají.

Kontakt

www.roto-frank.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem