Pokud chcete snížit výdaje za vytápění svého domu, a nyní ani v budoucnu neplánujete na půdě bydlet, či ji jakkoliv obývat, měli byste zvážit zateplení podlahy půdy. Správná izolace těchto prostor pomůže udržet tepelný komfort vašeho domova v zimě i v létě, což v konečném důsledku sníží vaše účty za energie. Přestože se mnoho majitelů domů rozhodne najmout si na zateplení podlahy půdy odborníky, s trochou znalostí a úsilí je možné tuto práci udělat svépomocí. Architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA, předního výrobce a distributora minerálních izolací, vám poradí, na co si dát pozor, pokud se rozhodnete zateplit půdu sami.

Při zateplování půdy svépomocně je potřeba dbát na správný výběr materiálů a postupů, a ideálně se předem poradit s odborníkem. Architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA radí: „Nejprve je třeba zjistit stav stropní konstrukce. U trámů je například vhodné prověřit, zda nejsou napadeny vlhkostí, dřevokaznými houbami či nejsou nijak poškozeny. Důležité je také zjistit, kolik místa je mezi podlahou půdy a šikminami střechy, protože všechny tyto faktory mají vliv na to, jakým způsobem se bude půda izolovat.“  

Vybírejte kvalitní materiál

Mnoho lidí používá pro izolaci nevhodné materiály, například polystyren, kterým se hůře bez spár a mezer, tj. tepelných mostů, izoluje složitější konstrukce celoplošně. „Jedním z nejlevnějších, nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů izolace půdy je minerální izolace na bázi skla, například URSA PUREONE nebo URSA GLASSWOOL. Jedná se o vhodný materiál, který je nenasákavý, nedeformuje se a časem neplesniví,“ doporučuje Tereza Vojancová.

Raději s odborníky…

Vhodným materiálem na zateplení půdy je také novinka na trhu - foukaná minerální izolace URSA Pure Floc. Ta je nejen velmi jednoduchá na aplikaci, ale také vysoce funkční a lze ji použít k izolaci téměř všech prostor v nových i starých budovách. „Foukanou minerální izolací URSA Pure Floc lze zateplit nevyužité stropy podkroví nebo střechy s krovy, ale také uzavřené dutiny, jako jsou trámové stropy a šikmé střešní konstrukce. Nicméně k použití této minerální izolace je zapotřebí speciální foukací stroj, a proto doporučuji nechat si zateplit půdu minerální foukanou izolací URSA Pure Floc firmou, která se na foukání specializuje,“ radí Vojancová. URSA Pure Floc navíc neobsahuje umělé přísady, pojiva ani formaldehyd a lze s ní izolovat velmi rychle, bezprašně a bez jakýchkoli omezení v interiéru.

Zdroj: URSA

Na tloušťce izolace nešetřete

Obecně platí, že se rozhodně nevyplatí šetřit na tloušťce izolace. Samotná izolace obvykle tvoří pouze 20 % celkových nákladů, které lze snížit právě např. vyšším podílem vlastní práce. Každý centimetr izolace navíc přináší výrazné úspory. Aby se investice do zateplení vyplatila, doporučuje se při současných cenách energie zateplit půdu izolací o tloušťce 30–40 cm. Menší tloušťky vedou ke zbytečným únikům tepla a zbytečně promarněné investici.

Pozor na ochranu před vlhkostí

Pokud se rozhodnete zateplit půdu svépomocí, měli byste velkou pozornost věnovat správnému návrhu skladby, aby nedocházelo ke kondenzaci vodní páry v konstrukci. „Zkondenzovaná vlhkost může v neprodyšné skladbě konstrukce velmi brzy zhoršit kvalitu prostředí, podporovat tvorbu plísní a v konečném důsledku vést až ke kompletní degradaci konstrukce,“ upozorňuje architektka. Proto je ideální, když skladba konstrukce umožňuje případné vlhkosti, aby se odpařovala. Důležité je rovněž zabránit vzniku tepelných mostů na místech s oslabenou izolací nebo prostupy střechou, které způsobují srážení vodních par a vznik plísní.

Pokud to konstrukce u nevytápěných a neobývaných podkroví umožňuje, vždy je bezpečnější zateplit podlahu půdy, nikoliv však pod či mezi trámy, aby se nemuselo zasahovat do stávající konstrukce. „Zateplení mezi trámy má několik rizik. Změní se teplotní režim trámů, a hlavně v případě absence izolace fasády hrozí snížení teploty jejich zhlaví, čímž v tomto místě hrozí kondenzace vody a postupný nárůst vlhkosti. To následně může vést k napadení dřevokaznými houbami a degradaci konstrukce,“ vysvětluje Vojancová.

Zdroj: URSA

Využijte dotace z programu Nová zelená úsporám Light

Finanční úspory po zateplení půdy mohou být až 20 %. Díky jednoduchosti a finanční nenáročnosti těchto opatření se u rodinných domů návratnost investice pohybuje kolem 4 let. V současnosti je navíc možné využít i dotace z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ), které jsou určeny pro lidi s nízkými příjmy, a zkrátit tak návratnost na méně než 2 roky. Na webových stránkách NZÚ jsou navíc k dispozici i příručky s praktickými radami i doporučeními, jak správně provést zateplení pro splnění podmínek dotace.

Více informací naleznete na www.ursa.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem