Pořádná zima s deštěm, sněhem a teplotami kolem nuly prověří zpravidla velkou část vybavení domu. Celkem zabrat mohou dostat i vaše nová plastová okna. Jak je tedy seřídit na zimu, aby neutrpěla zbytečné škody, a nadto aby plnila na jedničku svoji funkci?

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Někdy v minulosti někdo veřejně prohlásil, že mají plastová okna takzvaně letní a zimní režim. Od té doby se na to lidé pravidelně ptají a prodejci jen krčí rameny. I když je speciální zimní nastavení v zásadě mýtus, přesto platí, že vás na podzim čeká pravidelná údržba a seřizování. Co tedy nepodcenit?

Pořádná zima s deštěm, sněhem a teplotami kolem nuly prověří zpravidla velkou část vybavení domu. Celkem zabrat mohou dostat i vaše nová plastová okna. Jak je tedy seřídit na zimu, aby neutrpěla zbytečné škody, a nadto aby plnila na jedničku svoji funkci? (Zdroj: PRAMOS)

Seřízení plastových oken na zimu

Jednou z hlavních výhod plastových oken je, že během své dvaceti–třicetileté životnosti nevyžadují téměř žádnou údržbu. Mnoho lidí se jim ale nevěnuje vůbec a tak s okny mohou po pár letech čelit přibývajícím obtížím.

Zimní období od plastových oken nevyžaduje žádné speciální nastavení, ale naprostou nutností je před začátkem zimy provést několik kroků údržby.

Správné seřízení a přítlak jsou důležité v každé roční době

Plastová okna se se svým ideálním nastavením začnou nejčastěji rozcházet během léta. Příčinou je nejen časté střídání teplot, ale i fakt, že bývají celou dobu otevřená a vlastní vahou se vyvěsí. Podzim nebo začátek zimy jsou tak nejlepším momentem pro to je znovu seřídit.

Pomocí nastavení kování je možné okno mírně snižovat, zvedat a naklánět. Účelem celého seřízení je, aby rovnoměrně doléhalo v oblasti těsnění do okenního rámu, navíc s rovnoměrným a dostatečně silným přítlakem. Seřízení plastových oken zvládne šikovný člověk sám podle našeho návodu (na odkazu), ale pokud si nevěříte, určitě si zavolejte odborníka. Těch pár stovek, co mu dáte, se vám vrátí za topení i na delší životnosti oken.

Rosení oken (Zdroj: PRAMOS)

Dotáhněte šrouby na klice

Jednou za čas se stane, že se klika u plastového okna uvolní a začne vykazovat vůli. Nic hrozného to neznamená, ale čtyřhran, na kterém je nasazená, se kvůli tomu po čase může zdeformovat.

Když se na kliku podíváte zblízka, je k oknu připojena takovým podlouhlým ostrůvkem s krytkou. Tento kryt se dá pootočit (jako vrtule) a odhalí dva šrouby. Jemné dotažení těchto šroubů patří k základní údržbě, která vám u oken prodlouží jejich životnost.

Než začnete s údržbou, je potřeba okna pořádně umýt

Vzhledem k tomu, že v mrazu se okna umývají jen velice těžko, čeká vás půlrok, kdy byste se mohli proklínat, že jste tomu neobětovali hodinu, dokud bylo docela teplo. Důležité je nejen umýt skla, ale setřít hlavně rámy od prachu. Zvýšenou pozornost potom věnujte žlábkům uvnitř okenního rámu (takzvané funkční spáře), protože ta bývá na podzim plná prachu.

Špína nachytaná do funkční spáry ohrožuje životnost těsnění a hlavně může zacpat odvodňovací kanálky, kudy má ven na parapet odtéct voda náhodně zachycená během větrání za deště, nebo během kondenzace na sklech. Velmi se na tuto práci osvědčil vysavač s kartáčem na prach, odvodňovací kanálky můžete pročistit párátkem.

Pořádná zima s deštěm, sněhem a teplotami kolem nuly prověří zpravidla velkou část vybavení domu. Celkem zabrat mohou dostat i vaše nová plastová okna. Jak je tedy seřídit na zimu, aby neutrpěla zbytečné škody, a nadto aby plnila na jedničku svoji funkci? (Zdroj: PRAMOS)

Těsnění dělá dobře silikonový olej

Kvalita a celková kondice okenního těsnění je pro správnou izolační funkci oken nejdůležitější. Těsnění s věkem přirozeně ztrácí elasticitu a škodí mu také prach. Setřít ho párkrát za rok vlhkým hadrem a jednou ročně lehce potřít silikonovým olejem udělá s jeho životností zázraky.

Součást přípravy na zimu je promazané kování

Otevřít a zavřít velké těžké plastové okno zvládne díky modernímu kování i křehká žena nebo starší člověk bezpečně a jednou rukou. Aby to platilo po celou dobu životnosti oken, je potřeba jednou za čas (třeba na podzim) přidat do okenních pantů trochu maziva.

Vhodné jsou pro to vedle klasické vazelíny i všechny minerální oleje, vynechat bychom měli pouze velmi oblíbený olej WD ve spreji, protože obsahuje drobné abrazivní částice pro nouzové uvolnění zarezlých spojů. U nových fungujících pantů by naopak WD pomalu zkracoval jejich životnost.

Návod na mazání okenních pantů většinou dostanete i s nákresem při nákupu oken. Pokud ho nemáte a máte pocit, že to sami nezvládnete, můžete zkusit svého prodejce dodatečně kontaktovat. Určitě si budete blahopřát, pokud jste okna pořídili někde, kam se ještě třeba po pěti letech dovoláte - třeba český výrobce a prodejce oken PRAMOS těží mimo jiné i z perfektních referencí na záruční a pozáruční servis.

Má takzvané zimní nastavení oken nějaký reálný podklad?

Seřízení plastových oken na zimu nevyžaduje žádné odlišné nastavení proti letním měsícům. V zásadě jde o průběžnou údržbu a seřízení možného prověšení a přítlaku kvůli lepší izolaci od zimního chladu.

Pokud jste něco zaslechli o zimním režimu a nedá vám to spát, určitě si přečtěte podrobnější článek zde.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem