Zahrada kolem domu se neskládá jen z trávníku a záhonů. Neméně důležitou funkci mají i zpevněné plochy teras, chodníků a příjezdových cest. Otázkou zůstává, jak tyto plochy pojmout a z jakého materiálu „zpevnit“? Můžete se inspirovat zajímavými příklady.  

Hlavním zástupcem přírodních zpevněných ploch je tradičně kamenná dlažba. Tato metoda je stará jako kulturní civilizace sama. A je nutno přiznat, že až do dnešních dnů se v podstatě nic lepšího nevymyslelo. Krása přírodního materiálu je jedinečná. Navíc je téměř nemožné vyčerpat všechny možnosti, jak s takovým materiálem zacházet.

1. I malé zákoutí v zahradě se s pomocí přírodních materiálů změní v oázu.

Fantazii se meze nekladou

Při úvahách o budoucí podobě zpevněných ploch na vlastní zahradě nechte zapracovat fantazii a budete možná překvapeni, co jste vymysleli. V podstatě každá trvanlivá hornina, která má alespoň jednu stranu rovnou, se hodí jako dlažba. A nemusí to být stejný druh ani velikost. S trochou vtipu a nápadu se dají kombinovat nejrůznější materiály.

Samozřejmě je vhodné přizpůsobit styl dlažby celkovému pojetí zahrady. K přírodnímu typu si můžete dovolit nepravidelné tvary a divočejší kombinace. K puristické a designové zahradě se budou hodit jednoduché tvary i stylový materiál.

28. Další příklad zajímavé kombinace formátů

Všech 30 obrazových tipů nalezeznete ve Fotogalerii článku.

Text a foto: Jiří Prouza

logo MessengerPoslat Messengerem