Ohraničení trávníku anebo záhonu má nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Používá se k vytyčení a snadnému přechodu mezi chodníkem, cestou, trávníkem nebo záhony. Jaké existují možnosti ohraničení? Nechte se inspirovat sedmi tipy, které se harmonicky začlení do zahrady.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Trávníkový lem a trávníkové obruby

Nejjednodušším způsobem, jak oddělit záhon od trávníkové plochy, je pomocí různých ukončovacích kamenů, jako jsou například trávníkové lemy a kamenné obruby. Kromě své vizuální přitažlivosti nabízí především dlouhodobé usnadnění práce při péči o trávník. Sekání trávy je tak na okrajích snadnější. Obruby a lemy jsou k dispozici v nejrůznějších provedeních. Podle výšky je lze použít buď jednotlivě nebo ve spojení se záhonovými sloupky – jako zdící prvek nebo na olemování vyvýšeného záhonu.

Palisády

Palisády vizuálně vyčlení záhon z okolního prostoru. A tím zvýrazní jeho krásu. Vybrat si můžete z více typů – plastové, dřevěné nebo kamenné. Výběr závisí na vkusu a manuální zručnosti. „Palisády můžete zakoupit jednotlivě nebo v blocích, přičemž blokový tvar má samozřejmě rozhodující výhody. Jejich použití je rychlé a jednoduché, protože kůly se nemusí skládat jednotlivě. Palisády lze také svázat do záhonových lemů pomocí drátů,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech HORNBACH. „Oblíbené jsou i minipalisády, jejichž montáž je velmi jednoduchá. Rýčem se vykope mělká brázda, do které se jednotlivé palisády pouze zatlačí.

Mulčovací kůra

Mulčovací kůra je nadrobno nasekaná, nefermentovaná část stromové kůry. Patří k organickým záhonovým pokrývkám. Díky mulče se v místě usídlují nejdrobnější živočichové, kteří zvyšují úrodnost půdy. „Mulčovací kůra ze stromů po určité době začne hnít. To má za následek odčerpávání dusíku z půdy. Proto pro zajištění rovnováhy doporučuji půdu smíchat se zrohovatělými pilinami,“ radí David Benda z HORNBACHU. Mulčovací kůra není vhodná pro všechny rostliny. „Zastrčené rohy na zahradě či místa, která jsou jen obtížně přístupná, lze pokrýt mulčovací kůrou. Výrazně to sníží náročnost údržby. Do zeleninových a květinových záhonů ale není ideální. Mulčovací kůru můžete také použít jako půdní substrát pro terárium,“ dodává odborník z HORNBACHU.

Lávový mulč

Lávový mulč se vyrábí z vulkanických hornin. Představuje minerální alternativu k běžným záhonových prvkům. Vysoký podíl minerálů zajišťuje zlepšení půdní struktury a půda zůstává déle vlhká. Zrnitá struktura lávového mulče udržuje záhon odolný proti pošlapání a snižuje riziko napadnutí slimáky. Na rozdíl od jiných organických záhonových pokrývek je lávový mulč zcela bez zápachu a nehnije. Záhon tak zůstává stále pěkný a odpadá i namáhavé udržování. Lávový mulč je možné použít kdekoliv, a to i jako posyp cest.

Kameny

Vysoce kvalitní kameny jsou z pravého přírodního kamene. K těm patří především větší tvary jako lomové kameny, skály, bludné balvany, pramenné kameny, desky a dlažba z přírodního kamene. U menších variant se hovoří spíše o dekorativním štěrku a drti. V obchodě se běžně prodávají kameny a kamínky s přírodně a uměle zakulacenými tvary. Vybrat si můžete z různých barev. U přírodních kamenů je nutné mít na vědomí, že nelze vyloučit rozdíly v barvách a také odlamování při pohybu kamenů.

Dekorativní štěrk a drť

Okrasný štěrk vytváří v zahradě výrazný efekt. Pro použití je ale potřeba dodržet určitý postup. „Plochu, kterou chcete pokrýt štěrkem nebo drtí, nejprve odkryjte do hloubky 20-30 cm.  Opatrně odstraňte plevel a odkrytou půdu smíchejte se štěrkopískem. Směs navrstvěte zpátky do výšky asi 25 cm a plochu zakryjte geotextilií proti plevelu. Textilii v místech, kde se vysází rostliny, nařízněte a rostliny zasaďte. Až budete mít vše hotové, textilie se pokryje alespoň 5 cm silnou vrstvou štěrku,“ popisuje návod David Benda z HORNBACHU. Drť se hodí zejména pro vytváření cest, vjezdů nebo parkovišť, hranaté kameny se totiž mohou zapřít a při zatížení méně sesedávají než zaoblený štěrk.

Gabiony

Gabiony jsou drátěné koše nebo klece, které se jednoduše vyplní kameny. Vytváří tak praktickou a cenově zajímavou možnost oplocení objektů nebo rafinované zařízení zahrady. Gabiony lze postavit rychle a jednoduše. „Skládají z jednotlivých stavebních částí, které se dohromady spojí několika úchopy a bez použití nářadí. Drát je vyroben buď z nerezové oceli, nebo nerezového legovaného kovu, což je velmi důležité pro dlouhou životnost,“ vysvětluje David Benda z HORNBACHU a dodává, že kameny, které se do mřížkovaných prvků naplní, by měly být mrazuvzdorné a větší než velikost jednotlivých ok košíku. Na pohledovou plochu se často používají přírodní kameny a dovnitř se často sype recyklovaná stavební suť. A jelikož pro vytvoření není zapotřebí žádný základ apod., lze jednotlivé prvky kdykoli přetvořit.

Více informací na Hornbach.cz.

Přidejte se k nám na Facebooku – Facebook.com/HornbachCZ

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem