Už ve fázi úvahy o pořízení bazénu je dobré vědět, že kromě radostného cachtání bude jeho provoz vyžadovat během sezony i určitou pravidelnou péči. Nejde jen o občasné dolití té či oné chemické tekutiny.

Poloautomatický vysavač Pro Star Vac je univerzální pro všechny typy bazénu. Je nabízen jako kompletní set pro vysávání nečistot ze dna bazénů (OBI).Kromě chemického složení vody je navíc nutná i pravidelná údržba samotné vany bazénu. Jedině tak lze zaručit nejenom vodu křišťálově čistou, ale především zdravotně nezávadnou.

Starost o čistotu bazénu tedy můžeme rozdělit do dvou základních okruhů: vlastní čistotu bazénu a čistotu vody. V prvním případě jde o odklizení plovoucích nečistot, usedlin na těle bazénu a biologických nečistot. V druhém případě jde o chemické složení vody a její průběžnou údržbu. Obě fáze jsou stejně důležité a vzájemně propojené. Podcenění kterékoli z nich se pak majiteli bazénu může vrátit ve formě četných problémů, které mohou vyústit v nebezpečí zdravotních potíží.

Zaujalo nás

Možnosti úpravy BAZÉNOVÉ VODY

− chemická dezinfekce (pomocí přípravků s obsahem chloru a dalších účinných látek)
− salinace (elektrolýza slané vody)
− UV lampa (dezinfekce pomocí ultrafialového světla)
− ionizace (dezinfenkce elektrolytickým dávkováním iontů mědi a stříbra)

Pravidelná kontrola každý týden

− kontrola a úprava hodnoty pH
− kontrola a úprava obsahu aktivního chloru nebo aktivního kyslíku
− proplach filtrační vložky (písek, křemelina nebo zeolit)
− doplnění dávky chloru nebo aktivního kyslíku
− preventivní přidání dávky přípravku proti nárůstu řas
− preventivní dávka vločkovacího přípravku
− čištění stěn bazénu
− odstraňování hrubých nečistot

Zametání tryskami

Zajímavé řešení nabízí laminátové bazény Balarepo, které mají jako jediné zabudované cirkulační trysky nejen nahoře u skimmeru, ale také u dna bazénu pod skimmerem. Díky tomu mají tzv. zametací funkci – těžší nečistoty, které nedokáží vyplavat k hornímu filtru, jsou postupně „sunuty“ k zadní části bazénu, kde je lze pohodlně a rychle uklidit. Pomáhá i při dezinfekci bazénové vody, protože soustava trysek zajišťuje rovnoměrné rozmístění přefiltrované, dezinfikované vody po bazénu. Pokud se péče o bazén zanedbá a je nutno „léčit“ zkaženou vodu, pomůže systém k dřívějšímu dosažení čistého stavu.

Přelivové bazény

Elegantním řešením odstraňování povrchových nečistot jsou přelivové bazény (nabízí např. Albixon), v nichž hladina vody sahá až k okraji. Nečistoty z hladiny hned mizí v přelivovém žlábku, na hladině nezůstanou ani žádné mastné skvrny od použitých opalovacích krémů.

Smeták a sítka

Jedním z oblíbených způsobů desinfekce bazénové vody je salinace.Organické látky, které plavou na hladině bazénu nebo se usadí na jeho dně a stěnách, zvyšují spotřebu dezinfekčních činidel nutných k jejich odbourání a zatěžují tak vodu nežádoucími rezidui z chemických reakcí. Plovoucí nečistoty, řasy a drobný hmyz se dají z vody odstranit jednoduše planktonovou síťkou či plovoucí plastovou hadicí, která se spojí přepadovými žlaby s odpadem.

Sítek a lapačů k mechanickému čištění bazénové vody je na trhu velké množství, lapače hrubších nečistot a vlasů jsou ale v dnešní době už standardní součástí čerpadel. Pokud se v bazénu ocitnou i různé kovové předměty, vylovíte je pomocí tyče s jednosměrným magnetem.

Pomocníci roboti

Nečistoty usazující se na dně a stěnách bazénu vypadají nevábně a navíc vytvářejí kluzký a nebezpečný povrch. To je jeden z dalších důvodů, proč je nutné starat se o čistotu bazénu pravidelně. Pro větší a navíc tvarově atypický bazén existuje na trhu široká nabídka vodních vysavačů. Odsávání kalů ze dna bazénu je velmi důležité především proto, že jsou živnou půdou pro růst nejrůznějších druhů bakterií a řas.

Poloautomatický bazénový vysavač Baracuda je přímo spojený se sací tryskou nebo bazénovým skimmerem. S bazénovým vysavačem je dodávána i 10m připojovací hadice (ALBIXON).Výhody a nevýhody vysavačů

Vysavače můžeme podle způsobu obsluhy rozdělit na: plně automatické bazénové vysavače, někdy také robotické vysavače, které pracují zcela samostatně,  a to i bez připojení k filtraci poloautomatické bazénové vysavače – připojují přes skimmer k pískové filtraci, při vysávání nečistot z bazénu využívají sací síly filtračního systému. Pohybují se samy bez nutnosti asistence obsluhy mechanické bazénové vysavače, připojené k filtraci bazénu a ovládané ručně pomocí dlouhé tyče

Ručně ovládané vysavače jsou nejlevnější a jsou vhodné pro menší bazény, jejich ruční ovládání pomocí tyče je totiž poměrně namáhavé. Automatické vysavače pracují samy podle toho, jak byly naprogramovány. Jsou schopné čistit buď všechny plochy bazénu, anebo jen dno. Bazénové vysavače jsou dnes standardní součástí výbavy bazénu, důležité je ale zároveň také vědět, že pravidelnou cirkulaci vody  nemohou nahradit.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Voda s chemií

Kvalita vody v bazénu se vyhodnocuje pomocí různých testerů, určujících tvrdost vody, stupeň znečištění a obsah chloru. Na základě výsledků rozborů volíme vhodné chemické přípravky upravující kvalitu vody. Je rozdíl mezi prvním napuštěním bazénu či jeho uvedením do provozu po zimě. Existuje řada chemických prostředků určených k zazimování vody v bazénu, jiné jsou určeny k zahájení sezony.

Důležitý je zdroj bazénové vody. Ta z vodovodu má stálé a známé parametry, nevýhodou ale je vysoká cena, do které je zahrnuté vodné i stočné. Levnější je napouštění studniční vodou, její složení ale může vést k zakalení a výskytu řas. Studniční vodě je proto nutné věnovat zvýšenou pozornost a opatřit si chemické prostředky speciálně určené k její úpravě. Řada firem nabízí kompletní sady, zajišťující – opět s ohledem na kvalitu a původ vody – její komplexní ošetřování během celé sezony. Zajímavou možností jsou víceúčelové tablety s chlorem, které umožňují celosezonní průběžnou údržbu vody.  Ekonomicky výhodnou variantu pak představují velká balení tekutého chlornanu sodného, který však vyžaduje vyšší opatrnost při manipulaci a dávkování.

Na bázi polymerů

Automatický vysavač Dolphin SUPER zcela samostatně setře dno a vyčistí stěny (i nad hladinou vody), podtlakově přefiltruje 18 m3 vody za hodinu (MOUNTFIELD).Nová bezchlorová dezinfekce GUAa Pool funguje na bázi víceúčelového polymeru, který se používá k dezinfekci ve zdravotnictví i potravinářském průmyslu jako baktericid, virucid i fungicid.

Úprava bez chemie

Jedním z oblíbených způsobů desinfekce bazénové vody je salinace, při níž se pomocí elektrolýzy uvolňuje ze slané vody přírodní chlór, který se účinně vypořádává s bakteriemi, řasami i viry. Výsledkem je křišťálově čistá voda v bazénu, která nedráždí kůži ani oči. Koncentrace soli je přitom v bazénu desetkrát nižší než v moři. Mírně slaná voda navíc působí blahodárně léčivě i na pokožku.  „Kromě salinátoru lze bezchlórově upravit vodu i díky UV lampě nebo ionizátoru,“ vypočítává David Jirušek z firmy Mountfield, která nabízí všechny tyto možnosti.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem