Přehnala se přes vaši zahradu s bazénem povodeň? Pokud ano, jistě vám s demontáží poradí, případně ji rovnou uvítáte několik rad odborníků, jak se s takovou událostí vypořádat, abyste si co nejdříve mohli bazénu opět užívat.

Následující doporučení, jak postupovat při odstraňování následků škod na bazénu zasaženého povodní, předpokládá, že hlavní přívod elektrického proudu k bazénu a k jeho technologiím byl před zaplavením včas odpojen (podobně jako u rodinného domu postiženého povodní) a že jakékoliv práce na bazénových technologiích budou bezpečné. Zde je několik rad, jak postupovat při zpětném zprovozňování a čištění bazénu po povodni:

1) Po opadnutí vody zjistěte rozsah škod na zaplavených bazénových technologiích i na bazénu. Před zahájením odstraňování škod vše dobře zdokumentujte kvůli případné likvidaci škody pojišťovnou, případně bez odkladů ohlaste své pojišťovně škody. 

2) Pokud zjistíte, že elektrická zařízení byla – byť jen zčásti – zaplavená, nelze je připojovat k elektrické síti! Je zapotřebí zařízení demontovat a odvézt k proměření a odbornému posouzení na servis, ideálně přímo k dodavateli. Pokud máte k dispozici již zmiňované návody, nebývá demontáž zařízení složitá. Když si nebudete čímkoli jisti, kontaktujte vašeho prodejce. Určitě vám s demontáží poradí, případně ji rovnou objednáte jako servisní službu a o všechno ostatní se již postará firma.

3) U nadzemních bazénů je ideální po opadnutí vody celý bazén demontovat, postupně očistit všechny díly a zjistit, které součásti jsou znovu použitelné a které nikoli. Ověření prodejci nadzemních bazénů drží většinu náhradních dílů skladem. I v těchto případech se vyplatí znát přesný typ bazénu, na který pak potřebné náhradní díly lépe seženete. Poté si buď bazén postavíte opět sami, nebo využijete případnou službu prodejce, který vám jej sestaví a napustí.

4) U zapuštěných bazénů si po opadnutí vody nejprve ověřte, jak jsou na tom s hladinou např. okolní studny, sklepy nebo podzemní jímky. Nedoporučuje se odčerpávat vodu z bazénu postiženého povodní dříve, než hladina spodní nebo podpovrchové vody klesne pod úroveň dna bazénu. I když většinu bazénů lze bez rizika zcela vypustit, vždy si před vypouštěním ověřte u svého dodavatele, zda neodborným úplným vypuštěním bazénu nemůže dojít k dalším škodám. Kromě použité konstrukce bazénu hrají v takových situacích důležitou roli mj. i celkový stav pozemku po povodni, kvalita provedení obsypů bazénu (beton nebo jiné materiály?), okolních stavebních úprav apod… Teprve poté můžete začít s vypouštěním bazénu a jeho celkovým vyčištěním. Případné opravy poruch pak budou záviset na typu a rozsahu poškození. S největší pravděpodobností bude nutná spoluúčast výrobce nebo dodavatele vašeho bazénu. 

5) Nepoškozený bazén je třeba zbavit veškerých nečistot. Jestliže se rozhodnete vodu z bazénu nevypouštět, může jít o mnohonásobný cyklus: vysání nečistot z bazénu (doporučujeme přímo do odpadu) – použití bazénové chemie (chlor, vločkovač k projasnění…) – nepřetržitý chod filtrace – praní pískové náplně. Cyklus může trvat několik dní až týdnů. Případně lze bazén celý vypustit, vyčistit a znovu napustit, i zde však platí zásady uvedené v bodě 4.

6) Pro vyčištění bazénu používejte vždy jen ověřené prostředky, které nemohou materiál bazénu poškodit (pozor na různé abrazivní nebo chemické prostředky). Úplné zpětné napuštění doporučujeme provést až po případném znovuzapojení opravené pískové filtrace. Následně bude samozřejmě nutné provést běžnou chemickou úpravu vody, podobně jako např. při odzimování bazénu.

7) V případě zaplavení jímky s pískovou filtrací doporučujeme přemístit bazénovou technologii např. do dřevěného domečku, který nabízejí bazénové firmy nejen pro umístění pískových filtrací, ale i dalších bazénových technologií (např. tepelných čerpadel apod.).

text: Adam Krejčík, Mountfield, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem