Březnové slunce má krátké ruce! Využijte každé prosluněné hodiny k práci na zahradě. Je čas vysévat letničky a zeleninu za okny, přesazovat trvalky a skalničky.

Plán prací na březen

Čím lépe budete na jaře pečovat o půdu, tím bohatší dá velkoplodá borůvka na podzim úrodu.- Na záhony se vysévají některé letničky, např. laskavec, hledík, hrachor, kejklířka

- Je čas na výsev rajčat, lilků a paprik do kelímků za oknem

- Prostříhejte okrasné popínavé dřeviny

- Začíná venkovní výsev petržele (začátkem měsíce), ředkviček, salátu, mrkve (po řádcích s časovými odstupy)

- Provádí se prořezání starších stromů jádrovin a výsadba ovocných stromů a keřů

- Postupně zvyšujte zálivku pokojových a přenosných rostlin

- Kdo to na podzim nestihl, může ještě v březnu zlepšit půdu okolo velkoplodých borůvek rašelinou. V okrasné zahradě o rašelinu prosí také pěnišníky, azalky a další vřesovcovité rostliny

Vytrvalé i jednoleté léčivé rostliny na zahradě

Jaro je časem výsevů a výsadeb. Rozhlédněte se po zahradě, zda nemáte místečko pro léčivou bylinu z vlastní sklizně. Nebojte se ji zakomponovat do okrasného záhonu. Stávající porosty někdy prořídnou – rostliny přehoďte prosetým kompostem, případně dosaďte nové sazenice. Jednoleté druhy můžete vysévat i do okrasných záhonů na nakypřené místečko zlepšené kompostem. 

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je vytrvalá bylina, až 60 cm vysoká, kvete od června do září. Na zahradě zůstává z původního porostu. Nálev uklidňuje trávicí soustavu, olej hojí popáleniny, hemeroidy a zhnisané rány. Sléz pižmový (Malva moschata) stejně jako podobný sléz léčivý (M. alcea) jsou dvouleté až vytrvalé byliny. Kvetou od června do září. Nálev z listů pomáhá proti zánětu horních cest dýchacích a zánětu žaludku. V koupeli hojí vředy. Měsíček zahradní (Calendula officinalis) je jednoletá bylina pro okrasné i zeleninové záhony. Kvete od června do podzimu, snadno se množí samovýsevem. Květ se suší do léčivých čajů při jaterních chorobách, používá se v mastích proti plísním a bércovým vředům, do koupelí při zánětech kůže. Agastache anýzová (Agastache foeniculum) je trvalka asi 1 m vysoká, snese mráz až do –20 °C. Kvete od července do srpna. Čaj z listů nebo salát z mladých listů pomáhají proti nachlazení.
Pelyněk (Artemisia) je vyšší okrasná trvalka. Sušená nařezaná nať odpuzuje moly, komáry, blechy a vši. Lístky se užívají v kuchyni. Pozor – pelyněk brotan, boží dřevec (A. abrotanum) a pelyněk pravý (A. absinthum) jsou nevhodné pro těhotné ženy! Pelyňková nať usnadňuje trávení, podporuje tvorbu žluče a chuť k jídlu. Pelyňky jsou však jedovaté, nepoužívejte je v nadměrném množství! Kopr vonný (Anethum graveolens), jednoletá aromatická bylina, se hodí na zeleninové i okrasné záhony. Syrové nebo jen spařené lístky podporují zažívání. Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla), jednoletá vonná bylina, kvete od května do září. Z květů se připravuje čaj na střevní, žaludeční i močové potíže. Heřmánkové koupele pomáhají při zánětech kůže, spáleninách a hemeroidech. Úročník bolhoj (Anthylis vulneraria), trvalka asi 40 cm vysoká, kvete od května do července. Kvetoucí nať v nálevu nebo v koupeli povzbuzuje organismus.

PolníčekPolníček plný slimáků

Již od pozdního podzimu můžete sklízet lahodný polníček do kuchyně, ale sklizené růžice si dobře prohlédněte! Po mírné zimě jsou plné drobných slimáků! Při sklizni ponechte na záhonu několik rostlin. Později vykvetou a samy se vysemení.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Mech v trávníku

MechNa zastíněných místech v hlinitých půdách často potlačuje trávu mech. Než započnete s jeho hubením, rozhodněte se, zda na tomto místě mech nevadí. Je půvabným doplňkem zahrady. Jinak musíte místo prosvětlit, mech vyhrabat a znovu osít travním semenem, které obsahuje prostředky hubící mech. Polostinné trávníky prorostlé mechem můžete ošetřit přípravky proti mechu podle návodu (např. Anti-mech).

text: Marie Musilová, foto: autorka

logo MessengerPoslat Messengerem