Zahradu ve Vacenovicích na Hodonínsku, ani velkou ani malou, navrhl zahradní architekt tak, aby byla dokonale využitá. Protože leží v oblasti se spíše suchou a písčitou půdou a je orientovaná na jih, musel podmínkám přizpůsobit i všudypřítomnou zeleň.

Poradna na Dumabyt.cz

Majitelé pozemku o rozloze 755 m² v nadmořské výšce 208 metrů podrobně popsali podmínky a klima na zahradě: „Zima bývá mírná, sníh se u nás moc neudrží, léto zase dlouhé, dost horké a suché. Ve Vacenovicích je nejméně srážek na okrese. Oblasti, ve které žijeme, se říká „Moravská Sahara" - písek je, kam oko dohlédne, proto jsme si nechali navézt hlínu ve vrstvě 10 až 20 cm, ale bohužel se ukázalo, že není moc kvalitní. Když prší, tvoří se na ní louže a bahno, když je sucho, tvrdne a praská. Pěstovalo se v ní proso a ostropestřec, a tak nám tu obojí loni vyrostlo. Proto se chystáme na jaře zahubit plevel postřikem. V zadní části zahrady máme dvě hromady dobře propustné hlinitopísčité půdy, plánujeme je na jaře rozhrnout a použít hlavně na užitkovou zahrádku."

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ ZDE.

Jasné představy o zahradě

Přístřešek s dřívím chtějí majitelé přebudovat na kotec pro psa. Sousedy mají ze všech stran, ale hlavně v zadní části zahrady si přejí vysadit smrky, borovice nebo jiné stále zelené stromy, které by schovaly dům za zahradou a volně by pohledem navazovaly na borový les v pozadí. Plot mezi pozemkem po pravé straně (při pohledu od domu) budou sousedé teprve budovat, zatím mají v plánu zelené pletivo.

Stav zahrady před zahájením prací.

PŘÁNÍ MAJITELŮ

■ Umístit na zahradu dětské pískoviště, menší bazén, otevřené ohniště, pár ovocných keřů a stromků i menší plochu pro pěstování zeleniny a bylinek.

■ V zadní části zahrady by mělo být zastřešené posezení se zahradním grilem a otevřeným ohništěm. Vybudovat menší sklípek pro uskladnění ovoce, zeleniny a pár demižónů vína.

■ Kvůli klidu a soukromí co nejvíce zamezit v pohledu na zahradu všem sousedům.

Majitelé nabídli řadu konkrétních návrhů: „Uvažujeme o vybudování sklípku pod zastřešeným posezením, nebo může být sklípek samostatně, pak by ho mohla zdobit hezká skalka. Na zahradě by měla být i menší užitková zahrádka na rajčata, papriky, bylinky (nedaleko domu máme pole se sadem, takže ostatní zeleninu pěstujeme tam). Chtěli bychom i menší ovocné keříky - maliny, angrešt, rybíz - i několik ovocných stromů - meruňku, broskev nebo třešeň. V budoucnu plánujeme někam umístnit menší skleník. Neměl by chybět sušák na prádlo, pískoviště nebo nějaký koutek pro děti, menší bazén asi 3 x 6 m a dostatečný prostor pro výběh psa. Někde může být i menší jezírko s leknínem."

Více článků z rubriky ZAHRADA na Dumabyt.cz.

Co jíst, aby nás chřipka neskolila? Zázračný strom Ginkgo biloba Francouzská romantika v ložnici

Přání je třeba plnit

Majitelé si přáli umístit na pozemek několik užitkových staveb. Vzhledem k velikosti pozemku je proto třeba těmito stavbami začít. Rozhodnutí kam se skleníkem lze nechat na pozdější dobu, mohl by být například v prostoru užitkové zahrádky. Veškeré užitkové stavby doporučuji umístit do severozápadní části zahrady, aby ji zbytečně nezastiňovaly. Stání pro auto, sklad dříví i kotec pro psa budou mít společné zastřešení, které je sjednotí a umožní svedení dešťové vody do nádrží, takže pak může být použita k zalévání.

Požadovaný sklípek bude umístěn ve východním rohu zahrady. Hmotu zeminy, která jej zakrývá, drží směrem k zahradě opěrné kamenné zídky.

Návrh: 1 stání pro auto, 2 přístřešek s dřívím, 3 kotec pro psa, 4 nádrže na vodu, 5 užitková zahrádka s ovocnými stromy, 6 vchod do sklípku, 7 sklípek, 8 zastřešené posezení, 9 porost lesního typu, 10 otevřené ohniště, 11 jezírko.

Pohled zpestří i jezírko

V jižní části se najde vhodné místo pro zastřešené zahradní posezení s grilem, odkud bude příjemný pohled na celou plochu zahrady a dům. Pohled jistě zpestří i jezírko, lemované trvalkami a okrasnými keři, které zahradu celoročně pěkně probarví.

V těsné blízkosti jezírka je možné použít trvalky jako například mochničku kuklíkovou (Waldsteinia geoides), kosatec (Iris), bohyšky (Hosta), dlužichy (Heuchera) a denivky (Hemerocallis). Z keřů, které navazují na trvalky, doporučuji použít třezalku kalíškatou (Hypericum calicinum), hortenzie (Hydrangea), nízký šeřík (Syringa meyeri ´Palibin´), mochny (Potentilla) a širokou škálu nízkých tavolníků (Spirea).

Pohled od sklípku

Zahradu bude dále v jižní části lemovat porost jehličnatých stromů, který opticky splývá s nedalekým lesem. Majitelé si přejí i menší zeleninovou zahrádku na rajčata, papriky a bylinky a několik ovocných keřů a stromků. Těmto teplomilným rostlinám se v oblasti Hodonínska bude určitě dařit, jen je třeba neustále myslet na vydatnou zálivku. Z těchto důvodů je zahrádka umístěna na slunném místě v severovýchodní části zahrady blízko vodního zdroje.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Rostliny musí vydržet sucho

Vzhledem k umístění pozemku ve vinařské lokalitě je možné vysázet v jihozápadní části řadu révy vinné. Pro výběr rostlin je omezujícím faktorem písčité podloží a nedostatek srážek. Z jehličnanů lze v těchto podnebných podmínkách použít bez problémů jalovce, borovice, z tújí například zerav řasnatý a zerav východní, z listnatých stromů dobře snášejí sucho hlohy, dřezovce a široká škála ovocných stromů, listnaté opadavé keře se většinou bez problémů přizpůsobí. Druhovou skladbu lze obohatit o další rostliny při instalaci automatického závlahového systému.

Vznikne tak zahrada, která podle přání majitelů nemusela být „bezúdržbová". Bude sloužit pro odpočinek a potěchu oka, ale i pro aktivity a příjemné chvíle s rodinou a přáteli.

logo MessengerPoslat Messengerem