Pokud se zajímáte o zahradničení, určitě víte, že není jen jediný typ trávníku. Intenzivně udržovaný či bylinný trávník, anebo rovnou květnatá louka. Každý typ o všem potřebuje úplně jinou péči. Poradíme, na co určitě nezapomenout v jarních měsících a na co myslet při údržbě.

Nadstandardní jarní péče o trávník je samozřejmost pro každého, kdo se nespokojí s průměrným stavem. Pokud jste úplně nezanedbali práce na podzim a nezapomněli jste na vertikutaci a hnojení, pak bude nástup do vegetační sezony mnohem rychlejší než v opačném případě. Po zimě, kdy se na kvalitě porostu podepíší hlodavci, sem tam se propadne terén vlivem jejich chodeb, je ale i tak co napravovat a trávník také potřebuje rychlou dávku hnojiva. Čím tedy začít?

Intenzivní trávník potřebuje rozmazlování

Intenzivním trávníkem se rozumí takový, který během sezony vyžaduje týdně jednu až dvě seče. Hlavním cílem každého zahradníka je udržení co nejlepšího vzhledu. ideálně by tedy měl být vyrovnaně hustý, bez plevelu a rovnoměrně sytě zelený. Tyto kvality ale nejsou v našich podmínkách samozřejmostí.

Tuhé zimy, v posledních letech často chudé na sněhovou pokrývku, a suchá horká léta trávníku jednoduše nepřejí, proto je třeba mu pomoci. Nemusíte se děsit plýtvání kvalitní vodou a ekologické zátěže v podobě nadměrného použití hnojiv, jde to i šetrně, záleží ale na mnoha aspektech.

Trávník se na jaře takto zazelená po jediném týdnu po aplikaci hnojiva

V hlavní roli hnojivo

Pro výživu trávníku volte raději pomalu rozpustné hnojivo, které zajistí pozvolné uvolňování živinBez pravidelného hnojení na dokonalý trávník raději zapomeňte. Živiny jsou totiž základem úspěchu a kulturní druhy trav, ze kterých se trávníkové směsi osiva skládají, jsou na výživu náročné. Určitě si tedy již při nákupu hnojiv nastudujte, jaké má právě tento typ vlastnosti. Úplně jiný efekt lze totiž očekávat od hnojiv rychle rozpustných, označovaných jako krátkodobě působící, a jinak fungují hnojiva pomalu rozpustná – dlouhodobá.

„Krátkodobá“ hnojiva jsou mnohem levnější, ale budete muset hnojit třeba i každý měsíc, a to od března do října. Mnohem znatelnější jsou také chyby při špatné aplikaci, granule totiž nejsou potažené vrstvou vosku nebo jiného materiálu, proto se z nich živiny uvolňují mnohem rychleji, takže hrozí i popálení porostu. Dlouhodobě působící hnojiva jsou sice dražší, ale aplikační dávky se omezí většinou jen na tři, a ta první vás bude čekat právě na jaře. V tomto období trávník vyžaduje hlavně vysoký poměr dusíku a hořčíku, který podporuje jeho rychlý a bujný růst.

O hnojivech

  • Na trhu jsou dostupné i ekologické varianty obsahující organickou hmotu. Hnojivo tedy není jen rychlým zdrojem živin, ale zároveň dokáže v menší míře i podporovat život a správné fungování půdních mikroorganismů.
  • U rychle rozpustných hnojiv je nutná opravdu pečlivá a rovnoměrná aplikace. Po pohnojení zelený koberec pečlivě zalijte, aby se granule dostaly k půdnímu povrchu a nehrozilo popálení listů způsobené vysokou koncentrací živin na jednom místě.
  • Pro aplikaci ideálně používejte strojky na hnojení, které jsou všeobecně velmi přesné. Dobře ale poslouží i rozmetadla. Na ruční rozhoz si můžete troufnout spíše u velkých travnatých ploch, ale určitě si to předem vyzkoušejte.
  • Nadměrné používání hnojiv není vhodné, protože zatěžuje přírodu. Rostliny totiž využijí jen část živin a zbytek se vyplaví do podzemí, kde již nemůže být jinak využit. To vede k eutrofizaci podzemních vod, které jsou pak náchylné na rozvoj sinic a řas.
  • S hnojivem tedy zacházejte opatrně a nikdy ho nepoužívejte v nadměrné dávce a nehnojte v příliš krátkém intervalu.
  • Dokonce i hnojiva mají fungicidní účinek. Vyšší koncentrace živin v půdě totiž vyhovuje jen některým dvouděložným rostlinám, které se v intenzivním trávníku považují za plevel. Takže pokud hnojíte, přirozeně potlačujete rozvoj plevelů. Na druhou stranu se tu ale může zalíbit třeba pampelišce lékařské, která živné půdy vyžaduje a vyhledává.

Realita při hospodaření s vodou

Pokud to je jen trochu možné, zalévejte trávník výhradně dešťovou vodou a ideálně ve večerních hodináchTrávník je jedním z největších „spotřebitelů“ vody na zahradě vůbec. Pokud ho zaléváte kvalitní vodou, jedná se o velice neefektivní a neekologický vegetační prvek. V ideálním případě by se tedy měla na zálivku používat voda dešťová sváděná do podzemní jímky. Na velikosti této nádrže nešetřete, dostatek vody budete potřebovat hlavně v létě, kdy je vody všeobecně málo. Závlaha běžnou zahradní hadicí nepatří mezi nejhospodárnější řešení, většinou se vody spotřebuje více, než je třeba, a zálivka bývá nerovnoměrná.

Mnohem efektivnější je automatický závlahový systém. Lze jej nastavit tak, aby se zalévalo přes noc, kdy je nejnižší teplota a zálivka je tedy nejvhodnější. Systém spusťte už při jarní vertikutaci, která se provádí v průběhu března.

Mohlo by vás také zajímat: Jak založit pravý anglický trávník - návod

Vertikutace vyřeší celou řadu problémů

Synonymem pro krásný trávník bývá také prořez známý jako vertikutace. Při péči o rozlehlý trávník se neobejdete bez motorového vertikutátoru, který tento jinak poměrně fyzicky náročný úkon usnadní.

Vertikutace se provádí ve dvou na sebe kolmých směrech, přičemž po každém je nutné uvolněnou plsť pečlivě vyhrabat hráběmi švédského typu. A proč pro plsť není v okrasném trávníku místo? Jedná se o směs mechu a odumřelých plevelů nebo listů trav, která zamezuje přístupu vzduchu k půdnímu povrchu. Mnohem hůře se také vstřebává i voda s rozpuštěnými živinami a navíc bývá tento materiál i zdrojem zárodků houbových chorob. Pokud se tedy chcete dočkat opravdu perfektního trávníku, pak byste měli vertikutaci zařadit do repertoáru jarních prací na zahradě.

Na menší plochy se vám budou hodit také vertikutační hrábě, které jsou skvělým doplňkem samotného vertikutátoru. Technika se totiž nedostane do všech zákoutí, třeba v blízkosti kmenů solitérních dřevin.

Vertikutaci větších ploch ručně jen tak neuděláte, raději si vezměte na pomoc motorový vertikutátor

Provzdušňovací léčebná kúra

Na jaře, zejména na zatěžovaných plochách s těžkou jílovitou půdou, bývá poměrně často stav trávníku neutěšený a stojí za to zvážit kompletní rekonstrukci porostu. Není hned nutné celý trávník odstranit, praktickým řešením bývá tzv. aerifikace. Při tomto úkonu dochází k vytlačování nebo naopak vykrajování otvorů ve tvaru válečku do půdy. Otvory se pak vyplní křemičitým pískem, plocha se pohnojí a celoplošně doseje travním osivem.

Po provzdušnění sice trávník nevypadá reprezentativně a chvíli je nutné na výsledek počkat, za několik týdnů se ale můžete těšit na spolehlivě fungující zelený koberec. V některých případech se tento zákrok opakuje několik po sobě jdoucích sezon.

Desatero pro krásný trávník na jaře

1. První seč trávníku se většinou provádí už v průběhu dubna, přibližně dva až tři týdny po vertikutaci a hnojení.

2. Při vertikutaci a prvním hnojení spusťte také automatický závlahový systém, zálivku totiž bude třeba provést bezprostředně po aplikaci hnojiva.

Trávník lze pohnojit pomocí rozmetadla, aplikačního vozíku nebo si můžete troufnout na ruční rozhoz3. Na hnojivu nešetřete. Pokud se bojíte popálení porostu, raději zvolte hnojivo pomalu rozpustné. To nejenže snižuje riziko poškození porostu, ale navíc u něj nehrozí tak výrazné vyplavování živin do podzemních vod.

4. Hnojení větších trávníkových ploch můžete provést klidně i ručním rozhozem, pokud si ale nejste jistí dávkováním, raději využijte aplikační vozík nebo rozmetadlo.

5. Pro péči o trávník si pořiďte v první řadě kvalitní sekačku. Vertikutátor si můžete půjčit v půjčovně zahradní techniky. Dejte ale přednost typu s nožovým ústrojím a výkonnému motoru.

6. Po zimě je mnohdy nutné dorovnat výmoly způsobené propadáním chodeb hrabošů. Menší nerovnosti vysypejte křemičitým pískem, větší výmoly směsí písku a trávníkového substrátu. Dosev pak urychlí zapojení trávníku.

7. Při dosevu trávníku zohledněte typ porostu a hlavně intenzitu zálivky. Na plochy bez automatické závlahy raději zvolte směs do sucha.

Hliníkové obruby nejsou prakticky vůbec vidět a zamezují prorůstání trávníku do okolních výsadeb8. Okraje trávníku bývají často podceňované a při realizaci zahrady se na nich šetří. Pokud jste nezabudovali obrubníky, budete muset porost na okraji odrýpnout rýčem nebo motorovým ořezávačem okrajů. Tento úkon se nejčastěji provádí právě na jaře.

9. Likvidace plevelů začíná už na jaře, první aplikace prostředků proti plevelům vás nejspíš bude čekat v dubnu nebo květnu.

10. Roste obliba přírodních trávníků v podobě bylinného porostu a květnaté louky. Tomu intenzivnímu se často vytýká vysoká náročnost a negativní dopad na životní prostředí, ale i tak se dá většina zásahů dělat relativně šetrně. V první řadě se snažte zefektivnit zálivku a co nejvíce snížit dávku hnojiva při jedné aplikaci.

Kombinace s bylinným trávníkem

Poměrně oblíbeným řešením bývá kombinace více typů trávníku na jediném pozemku. Je to vlastně kompromis, který vyřeší vysoké požadavky na kvalitu trávníku a na snížení intenzity údržby. Zatímco v blízkosti domu je ideální založit trávník intenzivně udržovaný, dále do zahrady může postačit trávník bylinný. Má mnohem nižší nároky na péči. Dvouděložné rostliny, které bývají u intenzivní formy porostu nazývány plevelem, tady plní zcela jinou funkci. Jsou totiž odolné vůči sešlapu i suchu. Trávník nepotřebuje vertikutaci, zálivku ani hnojení, takže se v jeho případě soustředíte výhradně na seč, která bývá prováděna v průběhu jara tak jednou za jeden až dva týdny.

Pro bylinný trávník je typická pravidelná seč, ale nikoliv nízká. Dvouděložné byliny jsou tu vítané

Čtěte také: Podle čeho vybrat tu správnou sekačku?

Text a foto: Lucie Peukertová

logo MessengerPoslat Messengerem