Na osvětlení zahrady si nejčastěji vzpomeneme před Vánoci, když se snažíme vytvořit vánoční atmosféru v domě i kolem něj. Důvodů, proč si dopřát osvětlení zahrady, je ovšem mnohem více a platí po celý rok.

Pobyt na zahradě

Začněme asi důvodem nejpádnějším, a tím je bezpečný pohyb po setmělé zahradě. Ideální je, pokud funkční osvětlení zahradních cest a prostranství spínají pohybová čidla, takže se nemusíte starat ani o rozsvěcení světel, ani o jejich zhasínání.

Klíčem pro oživení zahrady po soumraku je osvětlení hlavní komunikační osy a vybraných dřevin, ať už jsou to stromy nebo keře (atelier FLERA)Kromě funkčnosti je však důležitá i estetická stránka věci: vhodně zvolené osvětlení pozemku podtrhne architektonický ráz budovy a dodá zahradě magické kouzlo. Návrhu a realizaci zahradního osvětlení by však měla předcházet zralá úvaha. Příliš mnoho náhodně rozmístěných světelných bodů může ve výsledku působit rušivě, a to nejen pro vás, ale i pro sousedy. Naopak vhodně zvolená koncepce propůjčí zahradním zákoutím tajemný nádech a půvab.

Klíčem pro oživení zahrady po soumraku je osvětlení hlavní komunikační osy a vybraných dřevin, ať už jsou to stromy, nebo keře. Rostliny osvětlujte zespodu. Pomocí stavitelných reflektorů můžete optimálně nasvítit ty nejatraktivnější rostliny ve vaší zahradě z nejvhodnějších míst a úhlů.

Také si přečtěte: Stromy do zahrady určitě patří

V záři reflektorů

Dalším důvodem k pořízení zahradního osvětlení je pak letní večerní využití zahrady k posezení, grilování a setkávání s přáteli. I v takovém případě oceníte dostatečné osvětlení grilu a zahradního stolu, ovšem nejlépe situované tak, aby ke stolu nepřitahovalo nezvané hosty z hmyzí říše.

Vyplatí se proto použít bodové reflektory a umístit je dál od stolu v takové konstelaci, aby zajistily nejlepší osvětlení scény. Lze také vybírat ze široké nabídky svítidel, jež jsou odvozena od lampionů, anebo ze sortimentu ozdobného osvětlení stolů.

Bodové osvětlení se vyplatí nasměrovat také na nejvíce používané prostory, tedy vstupní dveře, schodiště a garážová vrata (užitečným řešením je zde také osvětlení samotného vjezdu do garáže).

Díky pohybovému senzoru Philips Hue Outdoor se světla na stěně při vašem pohybu po zahradě vždy automaticky rozsvítí (PHILIPS)

Pohled z domu

K tomu, abyste si vychutnali večerní nasvětlení zahrady, ale nemusíte ani opustit teplo a bezpečí svého domova. „Rostoucím trendem je pomocí světla vytvořit v zahradě světelnou scénu, která slouží ke každodennímu pohledu do zahrady. Dekorativní osvětlení v zahradě harmonizuje celý prostor a přináší možnost vnímat krásu zahrady z domova i po setmění,“ radí Václav Holas z e-shopu www.led-zahrada.cz.

Dekorativní osvětlení zahrady dokáže vytvořit kromě každodenního živého světelného obrazu i slavnostní atmosféru při výjimečných příležitostech a mile překvapit vaše hosty. Pozoruhodných efektů lze dosáhnout vhodným nasvícením takových prvků, jako jsou např. zahradní jezírko či altánek.

Flexibilní světelné pásky Philips Hue Lightstrip Outdoor disponují stupněm krytí IP67, který zaručuje bezpečné užívání ve venkovních prostorech. Cena cca 2 349 Kč

Nepřehlédněte: Přírodní zahrádka vám ušetří práci

Bezpečí především

Na zahradě je nutné použít osvětlovací tělesa do exteriéru s vysokým stupněm krytí IP (minimálně 44), jsou zde totiž vystavena působení prachu a vody. U těch, která budou pod vodou, musí být IP 67 (do malých vodních nádrží), nebo IP 68 (do větších a hlubších nádrží). Co se týká odolnosti použitých materiálů pro venkovní použití, nejlépe se osvědčují výrobky z nerezu a hliníku.

Pro dekorativní osvětlení zahrady jsou ideální moderní osvětlovací 12V systémy, například Garden Lights a Lightpro. Bezpečné 12V napětí umožňuje jednoduchou a rychlou instalaci i v již založené zahradě. K napájení takového systému stačí pouze zahradní zásuvka a vše ostatní včetně ovládání je koncipováno jako jednoduchá stavebnice.

Svítící koule Garden Lights můžete pomocí dálkového ovladače rozzářit různými barvami. Jsou oblíbeným svítícím solitérním doplňkem v zahradě. Nejlépe vyniknou v okolí travin a v kombinaci různých velikostí (www.led-zahrada.cz)

Obrovskou výhodou 12V osvětlení je možnost celoročního automatického provozu a instalace, při které nejsou nutné žádné výkopové práce. Jedním systémem lze vytvořit světelné scény zahrnující osvětlení jezírka, terasy, solitérních stromů, zahradních cest.

A znovu to bezpečí...

Venkovní sloupkové LED svítidlo Philips Dust nabízí moderní design a představuje energeticky úsporný zdroj světla s dlouhou dobou života, cena cca 1 500 KčTentokrát ovšem nikoli z pohledu rizika úrazu elektrickým proudem, ale z pohledu zabezpečení domu před nezvanými návštěvníky. Nejlépe se osvědčuje LED osvětlení v provedení do exteriéru s pohybovým a soumrakovým čidlem. Světlo se tím pádem zapíná pouze tehdy, kdy je to potřeba, a kromě toho vás upozorňuje na nezvané hosty na našem pozemku nebo v jeho blízkosti.

Zapojení venkovního osvětlení do systému chytrého řízení domu pak umožňuje ovládat osvětlení na dálku a simulovat přítomnost obyvatel domu i v době jejich pobytu na dovolené. Jednodušším řešením stejného zadání pak může být i obyčejná zásuvka s nastavitelným časovým spínáním.

Text: Markéta Klocová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem