Pergola na zahradě nebo na terase patří v domácnosti k těm dražším investicím. Při jejím výběru proto nespěchejte a pořádně zvažte, z jakého materiálu ji chcete, kolik péče jste ochotni ji věnovat a pokud ji plánujete používat celou sezónu, jak ji zastíníte.

Dřevěná pergola má přirozený vzhled

Největší benefit dřevěné pergoly je nižší pořizovací cena. Pokud se rozhodnete, že si pergolu vyrobíte svépomocí, stačí vám k tomu starší nebo recyklované dřevo. Dejte ale pozor na jeho kvalitu, aby se vám pergola za pár týdnů nerozpadla. Spíše doporučujeme, abyste si pergolu nechali vyrobit u odborníka, který vám poradí s jejím provedením, konstrukcí a případně dalším zastíněním.

Výhodou dřevěné pergoly je, že se díky přirozenému vzhledu hodí do většiny typů zahrad nebo ke starším i moderním domům. Kromě toho přírodní materiál působí jemně a je šetrný k přírodnímu prostředí. Hlavní nevýhoda dřevěné pergoly je kratší životnost, která je dána typem materiálu - dřevem. Prodloužit ji můžete především pravidelnou údržbou, zaměřte se na:

  • ochranu dřeva před škůdci,
  • popínavými rostlinami, které mohou narušit konstrukci pergoly
  • a nový nátěr, nejlépe každých pět let.

Hliníková pergola je odolnější

Hliníková pergola vás sice vyjde dráž, nemusíte ale tak často myslet na údržbu a vydrží i desítky let. Realizační firma vám pergolu navíc nalakuje na jakoukoliv barvu, sladíte ji tak například s barvou fasády nebo terasy.

Hliníkové pergoly se hodí spíše k moderním stavbám. Pokud ale máte například kovový plot nebo venkovní žaluzie, zapadne hliníková pergola i ke staršímu domu.

Hliníková pergola

Nezapomeňte na boční zastínění

Pergola vás ochrání před sluncem a deštěm, pokud ji však užívat celou sezónu, nezapomeňte na boční stínění. Většina pergol dodatečné stínění nenabízí. Novější hliníkové pergoly mají venkovní stínění zabudované už v samotné konstrukci, jejich cena je ale o to vyšší.

K pergolám, které v sobě stínění zabudované nemají, ho doporučujeme pořídit dodatečně. Během horkých letních dnů oceníte zastínění před silným sluncem a večer ochranu před větrem.

Nejpraktičtější jsou screenové rolety. Jsou odolné vůči venkovním vlivům a kromě toho, že dobře stíní, také chrání před větrem. Screenové rolety použijete i tehdy, pokud nechcete, aby k vám viděli například sousedi. Přes speciální látku totiž vidíte ven, ale nikdo nevidí k vám, takže si zajistíte soukromí i na zahradě. Přes screenovou roletu je částečně vidět jen v případě, kdy je venku tma a vy na terase svítíte.

Screenové rolety

Oproti například venkovním žaluziím nebo hliníkovým venkovním roletám působí screenová roleta jemně, má čistý vzhled a pořídíte ji v téměř jakékoliv barvě. Zkombinujete ji tak s oběma typy pergol.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem