Drátěné koše vyplněné kameny (gabiony) dnes stavebníci rodinných domů nejčastěji využívají jako opěrné či dělicí systémy.

Praktické i elegantní

Historicky se názvem gabion označovaly koše z proutí naplněné zeminou, které se používaly jako polní opevnění. Současné gabiony jsou tvořeny drátěnými koši a nejčastěji se plní kameny různých frakcí, tvarů a barev. Koše různých tvarů jsou vytvořeny ze svařovaných sítí. Nejčastěji jsou ošetřeny proti korozi pomocí zinkování nebo aluzinkovou povrchovou ochranou. Po okrajích koše se vyskládá kamenivo větší frakce a vnitřek se vysype kamenivem menší frakce. Výhodou gabionových konstrukcí je, že nevyžadují budování drenáže, protože voda kamenivem snadno proteče. Gabionové zdi velmi dobře zvládají působení vody i v extrémních podmínkách – například při povodních, kdy jsou proti vodě odolnější než betonové konstrukce.

Gabiony nabízejí poměrně snadné a efektivní řešení vymezení prostoru pro bazén

Gabiony lze použít hned na několik způsobů, nejčastěji k ohrazení pozemku, kdy nahradí plot nebo zídku, nebo jen plotové sloupky či fundament plotu, který se doplní plotovými výplněmi ze dřeva či z kovu. Oblíbené jsou také venkovní gabionové květináče.

Čtěte také: Hranice pro pozemek: Jaký typ oplocení zvolit?

Kámen pro gabiony

Pro gabiony a gabionové konstrukce je vhodný kámen, který svým složením zaručuje, že vlivem povětrnostních podmínek nedojde ke změně jeho struktury. Kámen v gabionu musí být nenamrzavý a barva kamene by měla být odolná vůči slunečnímu záření. Frakci kameniva do gabionových konstrukcí vybírejte vždy s ohledem na velikost ok gabionových sítí.

Do gabionů je možno použít makadam, žulu, čedič, kačírek, pískovec, kamenec, rulu, vápenec, dolomit, břidlici, fylit nebo i granit a diorit. Hodí se kámen drcený nebo ohlazené říční oblázky. Výjimečně se v gabionu místo tradiční kamenné výplně může objevit i sklářský odpad v podobě skleněných „kamenů“, což působí efektně zejména za spolupůsobení přirozeného nebo i umělého světla.

Gabiony mohou také sloužit jako dekorativní prvky, které oživí fasádu, případně poslouží i pro uchycení truhlíků s květinami

Využití gabionů:

  • Gabionové opěrné zdi
  • Gabionové ploty
  • Protihlukové stěny
  • Gabionové obklady
  • Ochrana proti padajícímu kamení
  • Ztužené násypy
  • Úprava toků
  • Treláže
  • Interiérové prvky
  • Zahradní architektura
Gabionová zídka - postup prací

1. Provázkem nebo značkovacím sprejem si vyznačte, kudy povede vnější hrana gabionové zídky, a označte místa, kde budou umístěny sloupky.
2. Vykopejte otvory pro sloupky do nezámrzné hloubky 80 cm. Práci zrychlí a usnadní kovová část krumpáče navařená na lešenářskou trubku, hlínu z otvoru vybírejte plastovou fankou. Sloupky umístěte 250 cm od sebe (podle délky drátěného panelu).
3. Dva sloupky kleštěmi snýtujte k sobě, do jam nalijte do poloviny hloubky beton a sloupky ponořte do betonu. Mezi dva sloupky vložte síťové panely (přední a zadní díl gabionu) a uzavřete je čely.
Rovinnost kontrolujte vodováhou. Pak dolijte k sloupkům betonovou směs.
4. Před sypáním kameniva mezi gabionové panely je třeba podle nákresu od výrobce vytvořit spodní řadu zajištěnou drátěnými sponami (drátěné háčky, které nedovolí, aby se panely pod tíhou kameniva rozestoupily).
5. Nasypte mezi panely první dávku kameniva, a to do výšky první řady spon. Poté vytvořte druhou řadu spon a dosypte ji kamenivem. Stačí i lomový kámen makadam frakce 32 až 63 mm. Kámen můžete do gabionu sypat shora nebo vkládat z boku otvory v drátěné stěně.

Stavba gabionové zídky - sypání kamenů do gabionů je rychlejší, ale dáte-li si s tím práci a kameny budete ručně usazovat na sebe, bude gabion rozhodně vypadat lépe a bude působit uspořádanějším dojmem

 
Text: Adam Krejčík, foto: iStock a archiv

logo MessengerPoslat Messengerem