Voda je dnes drahá a je jí obecně málo. Určitě dost málo na to, abychom s ní mohli plýtvat, ať již z ekonomických či morálních důvodů. Zajímalo nás, zda a jak lze šetřit vodou v bazénu.

Každý bazén vyžaduje určitou údržbu s ohledem na jednotlivá roční období i délku plavecké sezony. Tu určuje mnoho faktorů, mezi které patří geografická poloha pozemku, jeho umístění ke světovým stranám, jeho vybavení – zastřešení, způsob ohřívání vody, hloubka apod.

Pro náročnost údržby je důležité i to, zda je využíván jako brouzdaliště pro děti, jako ozdoba pozemku pro večerní party, ke kondičnímu plavání či pouze pro wellness účely. Ať je to ale jakkoli, jednotícím prvkem je voda. Proto jsme si položili otázku, jak dlouhodobě udržet kvalitu vody, zda a kolik vody je nutné dopouštět či měnit atd.

Dva benefity výrazně napomáhající udržování čisté vody v bazénu: přeliv a zastřešení (ALBIXON)

Čtěte také: Křišťálová voda v čistém bazénu - jak toho docílit?

Překvapivé počty

Žijeme v době šetření přírodních zdrojů všeho druhu. Na zahradě je většinou automaticky za největšího spotřebitele vody brán bazén, a tak pro vás možná bude překvapením, že tomu tak není.

„Jak by se vám líbilo mít krásný bazén uprostřed rozdrbaného trávníku s neupraveným porostem okolo?“ ptá se Libor Kučera z firmy Bazénové centrum Litomyšl. „Bazén prostě dělá okolí,“ dodává Miroslav Jílek, majitel firmy. V opačném případě degraduje jak vzhled bazénu, tak i vlastní požitek z koupání. Ale proč o tom píšeme v souvislosti s úsporou vody v bazénu? Voda jednou napuštěná při správném ošetřování bazénovou chemií „cirkuluje“ stále dokola.

„Máme zákazníky i se sedmiletou vodou v bazénu,“ říká Miroslav Jílek. „Hlavní odběr jde na udržování parkové úpravy okolí,“ dodává Libor Kučera a upřesňuje: „Počítejte v sezoně zhruba 5 litrů vody na m2. Tady jsou hlavní náklady na vodu a při větším pozemku se vyplatí uvažovat o vlastní studni a automatizovaném zavlažovacím systému, který zas tak nákladný není.“

Jak zazimovat

Technologie bazénu rady Benefit nabízí v tomto ohledu velkou výhoduKaždoroční zazimování představuje největší ztrátu vody. Běžně je třeba vše vypustit a podrobit bazén zevrubnému čištění, na začátku koupací sezony pak následuje opět čištění a napouštění čerstvou vodou, kterou je nutné opět chemicky ošetřit a neustále filtrovat. Ti, kdo použijí studniční vodu, zejména pak ze studen povrchových, a chtějí ušetřit na kvalitní filtraci či jejím provozu (náklady za el. energii), často končí se zelenou plochou, vhodnou spíše pro plovoucí lekníny než ke koupání dětí.

Technologie bazénů řady Benefit nabízí v tomto ohledu velkou výhodu. Stačí pouze vypustit vodu z trubek a z přelivového žlabu, popřípadě pod rámeček bazénu skimmerového. Dále je potřeba pouze zazátkovat trysky a vložit dilatační plováky. Pak už zbývá se jen těšit na první letní dny příští sezony.

Pitná voda z bazénu

Obavy často budí kvalita chemicky ošetřované vody. Proto se mnozí zájemci o koupi a instalaci bazénu zajímají i o jiné technologie ošetření vody než chemikáliemi. Odborníci ale tvrdí bez nadsázky, že chemicky ošetřená voda v bazénu je často kvalitnější než ta z kohoutku. Je zbavená škodlivých mikroorganismů, a navíc prochází velmi kvalitní filtrací. „Dokonce jsme z ní i vařili doma v kuchyni a lidé se hodně divili,“ říká Miroslav Jílek.

Chlor, který se přidává, je běžnou součástí pitné vody a je látkou těkavou, takže vyprchává. Ostatní preparáty by měly být zdraví zcela neškodné. Pro případy zvýšené citlivosti na některé látky existuje i „nechemické“ ošetření bazénové vody, které nevyvolává alergické reakce, jen je to o něco dražší.

Průřez ukazuje technologie bazénu: systémy čištění, zachycování nečistot a ochrany před vnějším znečištěním (ALBIXON)

Také se podívejte: 10x bazénové příslušenství

Není vše jen o chemii

Pokud si budete chtít prodloužit koupací sezonu, je nejúčinnějším prostředkem bazén zastřešit. Tím se prodlouží ohřev vody přirozeným způsobem, ale také velmi efektně ochrání voda od nečistot a spadaného listí. Tyto nečistoty mohou ve vodě hnít, vítr do vody může zanášet i různé nežádoucí chemické či bakteriální nálety z okolí. Získáte tak dva plavební měsíce navíc a méně starostí s čištěním bazénu. Zastřešit se dají i nadzemní fóliové bazény, ale zde už nejde o vytápění sluníčkem, nýbrž o ochranu před ním, před silným větrem a částečně před nečistotami.

Zajímavá je z tohoto hlediska nabídka firmy Albixon. Nový bazén řady Benefi t reaguje na skutečnost, že v některých obcích v horkém létě platí zákaz zalévání zahrad nebo napouštění bazénů. Zaručuje, že vodu nebude potřeba vypouštět až několik sezon. Při správné a pravidelné péči o bazénovou vodu ji stačí vyměnit až po několika sezonách. Pokud bazén zastřešíte, účinně omezíte i míru odparu vody v letních měsících a nebude tak nutné ji v průběhu sezony tolik dopouštět.

Extra ploché posuvné zastřešení Astra s maximálním důrazem na design je zároveň i velmi praktickým a cenově dostupným řešením zakrytí bazénu (MOUNTFIELD)

Správná péče

Automatický bazénový vysavač Galeon FL nečistoty ze dna bazénu sám setře a odsaje do své vlastní filtrační jednotky, kde jsou zachyceny (MOUNTFIELD)Předpokladem pro dlouhodobě křišťálově čistou vodu po mnoho sezon je kvalitní písková filtrace. Ta slouží k zachycení nečistot obsažených v bazénové vodě za použití přírodních principů. Dalším předpokladem je bazénová chemie. Hlavní substancí je chlor, který lze díky moderním technologiím pro úpravu vody, jako jsou UV lampa, ionizátor a solnička, do vody přidávat i ve skutečně malém množství. To ocení zejména ti, kteří při kontaktu s chlorem trpí štípáním očí, zarudlou pokožkou či jinými problémy.

Se správnou údržbou vám pomůže také bazénový vysavač. Zatímco nejlevnější ruční bazénové vysavače vystačí majitelům menších bazénů, u větších bazénů se vyplatí investovat do poloautomatických či automatických s vyšším výkonem.

Pokud si chcete pořídit zahradní bazén, je důležité pečlivě zvážit svoje záměry tak, abyste nešetřili tam, kde později budete prodělávat. To platilo v každé době, ale dnes to platí dvojnásobně. Nejde totiž jen o aspekty ekonomicky provozní, ale také o ohleduplnost k přírodě a zdrojům obecně.

Bezpotrubní filtrace

Závěsné filtrační jednotky Desjoyaux jsou synonymem jednoduchého, praktického a ekonomického řešení provozu bazénu (DESJOYAUX)S inovativním řešením přichází značka Bazény Desjoyaux. Bazény jsou vybaveny bezpotrubní filtrační jednotkou. Díky patentovanému systému čištění nejsou třeba žádné odvody a přívody vody a její filtry z netkané textilie stačí pouze jednou za čas vyprat v pračce. Filtrační schopnost je 6 µ, což v praxi znamená, že tato technologie dokáže zachytit až 5x menší částice nečistot než běžné filtrace.

Při každoročním zazimování není potřeba u této bezpotrubní filtrační jednotky vypouštět vodu z bazénu. Bezpotrubní filtraci Desjoyaux lze navíc dovybavit protiproudem, různými typy ohřevu a slanou úpravou vody. To je velmi důležité, protože pokud se rozhodnete vyloučit chemii a nahradit ji cca 5% slaným roztokem, bazén musí být vybaven adekvátním potrubím a dalším příslušenstvím z materiálu odolávajícího korozi. Slaná voda je totiž agresivnější než běžná bazénová chemie.

logo MessengerPoslat Messengerem