Jaro se hlásí o slovo a s ním spojené přípravy na „odzimování“ zahrady nebo setí, což jsou činnosti, které se bez vody neobejdou. Je tedy ideální čas na pár užitečných rad před spuštěním domácí vodárny nebo čerpadla na vaší chatě či zahrádce.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Základní údržba čerpadla

Pokud čerpadlo před zimou ze svého objektu demontujete a uložíte někde v teple, stane se, že čerpadlo (ať už na vodárně nebo samostatné) zatuhne a je třeba ho před namontováním a spuštěním protočit. „Doporučuji sundat kryt ventilátoru, hasákem uchopit hřídel a protočit čerpadlo. Je to velmi jednoduchý úkon, ale ušetří mnoho následné práce, případně vyhozený jistič či - v nejhorším případě - spálený motor,“ vysvětluje Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa, a.s., jež se na prodej, servis a montáž čerpadel, čerpacích systémů, vodáren a jímek specializuje již od roku 1991.

Kontrola sání & zavodnění čerpadla

Dále je třeba zkontrolovat sání a čerpadlo svědomitě připojit, aby nikde nemohlo přisávat vzduch. Pokud vzduch přisává, tak nečerpá, a tudíž není funkční. Poté nastává fáze zavodnění čerpadla a sání, při které je nutné nechat z celého systému vybublat nahromaděný vzduch. Pomocí těchto jednoduchých kroků čerpadlo či vodárnu připravíme ke spuštění. „Často se také stává, že po delší době nepoužívání čerpadla dojde k přilepení klapky sacího koše. Zde existuje jednoduché řešení – čerpadlo spustíme a lehce poklepeme sání čerpadla umístěného ve studni. Koš se ve většině případů odlepí a čerpadlo začne normálně fungovat,“ radí Křapa.

U domácích vodáren pozor na vzduch v nádobě!

V případě, že zprovozňujete domácí vodárnu, je ještě jedna věc, kterou je třeba zkontrolovat – tlak vzduchu v nádobě. „Při nenatlakovaném systému by měl tlak v nádobě představovat 90 % zapínacího tlaku tlakového spínače. Pokud vaši vodárnu ovládá frekvenční měnič, tak v tomto případě se jedná o 70 % nastaveného tlaku na daném měniči,“ říká Křapa.

Ponorná čerpadla

Až dosud jsme se věnovali spuštění čerpadel povrchových, která mají sání. Spousta chatařů a zahrádkářů ovšem vlastní čerpadla ponorná ve studních či vrtech. Tyto se na zimu nevytahují, lépe jim je ve stálém prostředí, kde stále pracují. Podmínky, ve kterých fungují, se ovšem různí, což je zapříčiněno různou tvrdostí a kvalitou vody. Může se tedy stát, že čerpadla zatuhnou, respektive zarostou. „V tomto případě doporučuji několikrát za sebou po dobu 2 až 3 vteřin čerpadlo zapnout a vypnout. Pokud se neroztočí, tak je třeba čerpadlo vyjmout za studny čí vrtu a zajít s ním do odborného servisu, kde ho rozeberou, vyčistí a odzkouší. Toto prosím nedělejte sami. Součástí čerpadla je i motor, což je elektrické zařízení a osoba bez patřičného oprávnění by s ním neměla manipulovat,“ varuje Křapa.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem