Zpestřete si dobu strávenou doma a proměňte svůj balkon v malou zahrádku. Mnoha druhům bylinek, zeleniny či ovoce se zde bude dařit i bez velkého záhonu. Postačí vám pěstební truhlíky nebo pěstební nádoby, kbelíky na květiny či květináče.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Pro malý prostor, jako je balkon, je ideální tzv. vertikální pěstování. „Vyberte si zeď natočenou ke slunci a na ni upevněte květináče směrem do výšky. Využijte závěsné systémy nebo si záhon vyrobte z europalet. Jsou levné, lehké a dostupné. Stačí je jen obrousit a nalakovat, případně si rovnou kupte hotovou paletu Buildify, kterou nabízíme v několika barvách – např. přírodní, bílé, hnědé nebo šedé,“ radí David Benda, odborník na zahradu v projektových marketech Hornbach.

Paleta Buildify hoblovaná (Zdroj: Hornbach)Už máte paletu, jak tedy na to? „Vyrazte kladivem nepotřebná středová prkna a schovejte si je na zakrytí boků. Do dvou vzniklých ,záhonků‘ vložte netkanou textilii a připevněte ji sponkovačkou. K vytvoření vertikálního záhonku opět vyrazte nepotřebná středová prkna, ale tentokrát je přibijete na paletu tak, aby po vztyčení europalety vznikly truhlíky. A můžete začít sázet,“ vysvětluje Benda.

Zpestřete si dobu strávenou doma a proměňte svůj balkon v malou zahrádku. Mnoha druhům bylinek, zeleniny či ovoce se zde bude dařit i bez velkého záhonu. Postačí vám pěstební truhlíky nebo pěstební nádoby, kbelíky na květiny či květináče. (Zdroj: Hornbach)

Co pěstovat na balkoně – bylinky, zeleninu i ovoce

Bazalka v květináči (Zdroj: Hornbach)K pěstování na balkoně se skvěle hodí bazalka, pažitka, petržel, řeřicha, kerblík, kopr, libeček, dále středomořské bylinky, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregano, estragon, máta, levandule či meduňka lékařská. „Bylinky se dají obecně rozdělit na jednoleté – např. bazalka, kopr, lichořeřišnice – a dvouleté nebo víceleté mrazuvzdorné bylinky – např. potočnice lékařská, pažitka, tymián, máta peprná. Pokud si chcete vaší balkonové bylinkové zahrádky dlouho užívat, měli byste se rozhodnout pro druhou kategorii,“ doporučuje odborník z Hornbachu.

Ze zeleniny jsou pro pěstování na balkoně ideální rajčata, ředkvičky, fazole, různé odrůdy salátu, paprika, lilek nebo chilli papričky. Co se týká ovoce, i na malém prostoru můžete hravě vypěstovat jahody, rybíz, ostružiny, angrešt, kiwi či sloupovitou jabloň.

Zpestřete si dobu strávenou doma a proměňte svůj balkon v malou zahrádku. Mnoha druhům bylinek, zeleniny či ovoce se zde bude dařit i bez velkého záhonu. Postačí vám pěstební truhlíky nebo pěstební nádoby, kbelíky na květiny či květináče. (Zdroj: Hornbach)

Na co nezapomenout

Angrešt Floraself (Zdroj: Hornbach)Kvůli dostatku slunečního svitu jsou vhodným místem pro vaši malou zahrádku jižní balkony. Mějte však na paměti, že tmavé květináče přitahují sluneční paprsky, nádoba se tak zahřívá rychleji, což může rostlině uškodit. Vhodnější jsou nádoby světlé barvy nebo z hlíny. Pokud se váš balkon nachází na severní straně, měli byste si vybrat porosty, které potřebují málo slunce, jako např. zelí nebo hrách.

Při zařizování balkonové zahrádky také nepodceňte správnou velikost květináče a sazenic vhodných pro tento druh pěstování. „Je to stejné jako u bot, v případě pochybností je lepší zvolit o jedno číslo větší než menší. U pěstebních nádob rozhodně nezapomeňte na otvory pro odvod vody. Dbejte na to, aby kořeny rostliny měly vody vždy dostatek. Zvláště ovoce a zelenina potřebují každodenní zavlažování, které musí být nejintenzivnější v horkých letních měsících. Dobře mohou posloužit i samozavlažovací květináče či truhlíky,“ říká David Benda.

S pěstováním začněte až v ten okamžik, kdy se již nebude očekávat žádná zima. Chlad a přírodní mráz mohou mladým rostlinkám uškodit. Vhodnou dobou na pěstování bývá zpravidla květen. Tak tedy vzhůru do toho, v létě domácí sklizeň jistě oceníte.

Více informací najdete na: Hornbach.cz

Přidejte se k nám na Facebooku – Facebook.com/HornbachCZ

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem