Nejčastějším úkonem na zahradě je její závlaha, obzvlášť v horkých letních měsících. Pokud nemáte malou předzahrádku, kterou pokropíte jednou ruční konví, správné čerpadlo vám ušetří moře námahy. Jak ale takové čerpadlo správně vybrat a co při jeho výběru zohlednit?

Výběr správného čerpadla začíná u pramene, tedy zdroje vaší vody pro závlahu zahrady, kterým může být čistá nebo mírně znečištěná voda. O tom, jestli budete volit povrchové, ponorné nebo drenážní čerpadlo pak rozhoduje i to, jak hluboko je voda a jak moc je vzdálen zdroj vody.

„Za všech okolností výběr správného čerpadla začíná tím, že určíte zdroj vody a odpovíte si na otázky jakou, odkud, jak často a kolik vody chcete čerpat. Je rozdíl, zda budete čerpat vodu ze studny, z rybníka nebo využívat dešťovou vodu. Zároveň se ujistěte, zda máte vyřízena všechna povolení k odběru vody. To, že soused nabírá vodu na zahrádku do konve z rybníka neznamená, že totéž můžete udělat s čerpadlem. V okamžiku, kdy k odčerpání vody z rybníka nebo řeky použijete technické zařízení, musíte o povolení požádat,“ upozorňuje Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa, která působí na českém trhu od roku 1991 a již 30 let poskytuje prodej, servis a montáž čerpadel a čerpacích systémů.

Podívejme se na typy různých čerpadel, jak se od sebe liší i k jakému účelu jsou vhodná:

  • Ponorná čerpadla

Zahradní automatické ponorné čerpadlo LEO LKSPonorná čerpadla jsou částečně nebo úplně ponořena do vody. Používají se pro čerpání čisté nebo mírně znečištěné vody ze studny, vrtu nebo jímky. Díky svým výkonům se hodí i pro čerpání velkých objemů na dlouhé vzdálenosti. Ideálním příkladem takového čerpadla je LEO LKS. „Toto univerzální ponorné čerpadlo je ideální na přečerpávání čisté vody do zavlažovacích systémů, například z jímek na dešťovou vodu. Tělo čerpadla je vyrobeno z nerezu a čerpadlo disponuje zabudovaným automatickým inteligentním řízením, výkonem 1100 W a maximálním průtokem 5,5 m3 za hodinu,“ říká Martin Křapa.

Potřebujete-li čerpat vodu na větší vzdálenost, pod větším tlakem nebo z větší hloubky – například z vrtané studny – zvolte produkt k tomu přímo určený, tedy čerpadlo do vrtu. Pro menší zavlažovací systémy doporučujeme čerpadlo LEO LDW. Je ideální pro čerpání vody ze studní, na zásobování domácností vodou i pro přečerpávání vody do menších zavlažovacích systémů na zahradu. Automatický provoz čerpadla zajišťuje zabudované inteligentní řídící zařízení a na jeho spodku je instalován filtr, který zachytává případné nečistoty.

  • Sudová čerpadla

Mezi ponornými čerpadly najdete i tzv. sudová čerpadla. Jak jejich název napovídá, slouží k čerpání dešťové vody ze sudu. Čerpadlo ponoříte a nad hladinu vyčnívá teleskopická trubice s kohoutkem pro plnění konví, nebo k trubici rychlospojkou připojíte hadici. Čerpadlo raději umisťujte do sudu na podstavec kvůli možným usazeninám na dně, které by mohly při nasátí čerpadlo poškodit.

  • Povrchová čerpadla a domácí vodárny

Povrchové čerpadlo LEO LKJTato skupina odstředivých čerpadel se neinstaluje do vody, ale mimo vodní zdroj, kdy s nimi lze čerpat v podstatě ze všech druhů vodních zdrojů. Ovšem kvůli fyzikálním limitům nejvíce z hloubky 8 metrů. Povrchová čerpadla se používají pro čerpání čisté až mírně znečištěné vody a pro dodávky vody do objektu nebo pro automatickou dodávku vody (čerpadlo samo zapne, vypne) k nim budete potřebovat tlakovou nádobu (společně s čerpadlem a dalším příslušenstvím funguje jako domácí vodárna) a do studny sací koš.

Kvalitní vodárnou je například nerezová domácí vodárna LEO LKJ. Má unikátní ergonomický design, displej, předfiltr a několik ochran např. proti chodu nasucho a ideální parametry k čerpání čisté vody a jejímu přečerpávání do menších zavlažovacích systémů.

Poraďte se s odborníkem

I když výběr správného čerpadla pro vaši zahradu můžete včetně instalace zvládnout sami, nezapomínejte, že do úvah je nutné brát řadu dalších faktorů. Mimo jiné vypočítání požadovaného objemu vody do celého systému nebo rozdílné provozní parametry rozprašovačů u zavlažovacích systémů. Nebojte se proto poradit s odborníkem.

Speciální akce

Více o čerpadlech ideálních na zavlažování zahrady najdete na www.pumpa.cz, kde v termínu 1. června – 30. června bude možné zakoupit výše zmíněné produkty LEO LKJ a LEO LDW za zvýhodněnou cenu!

 
Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem