Venkovní bazén je skvělá věc. Můžete se jít osvěžit, kdykoli si zamanete. Křišťálovou vodu budete mít ale jen tehdy, pokud nepodceníte údržbu.

Problematiku čistoty vody v bazénu lze rozdělit na dva stejně důležité okruhy: čistotu vody a čistotu bazénu. V prvním případě jde o odklízení plovoucích nečistot a chemické složení vody, v druhém případě pak o údržbu bazénu počínaje přípravou na sezonu až po průběžné čištění usedlin a biologických nečistot. Voda v bazénu má být čirá, bez plovoucích nečistot a křišťálově průhledná až na dno. Pro dosažení takové kvality vody jsou však nutné chemické i mechanické prostředky. Podcenění kterékoli fáze se pak může vymstít formou četných problémů, které mohou vyústit až v nebezpečí zdravotních potíží.

Dobrá, špatná a nepoužitelná voda

Domníváte se, že kvalitní pitná voda musí plně pokrýt všechny nároky na kvalitu bazénové vody? Není to tak úplně pravda. Váš bazén totiž vyžaduje vodu v určitém smyslu ještě kvalitnější. Voda je nejdůležitějším a také nejsložitějším prvkem vašeho nového koupaliště.  Například se může stát, že voda z povrchové studny, kterou máte léta jako prověřený zdroj pitné vody, se ukáže pro potřeby bazénu jako nepoužitelná.

Přitažlivost studniční vody pro napouštění bazénu je především dána tím, že vychází mnohem levněji. Její složení ale někdy vede k zakalení a častý je i zvýšený výskyt řas. Studniční vodě je proto nutné věnovat zvýšenou pozornost a opatřit si chemické prostředky, které jsou k její úpravě speciálně určené, což efekt „levné vody“ poněkud snižuje. Proto se pro potřeby napouštění bazénů používá nejčastěji veřejná vodovodní síť, která by měla dodávat vodu nezávadnou a nejvíce se blížící hodnotám požadovaným na bazénovou vodu. Voda ze studní může mít sice podobné parametry, je tu ale nebezpečí, že v případě povrchových studní může kvalita vody kolísat v souvislosti se srážkami, a to nejenom pokud jde o pH, ale i různé nežádoucí chemické příměsi, které se sem mohou dostat z okolních polí, zahrad apod.

Odborníci tvrdí, že upravená bazénová voda je kvalitnější a méně závadná než ta, která teče mnohým z kohoutku. Je zbavená bakterií, škodlivých mikroorganismů, a navíc prochází velmi kvalitní filtrací. Chlór, který se přidává, je běžnou součástí každé pitné vody a je látkou těkavou, takže vyprchává. Ostatní preparáty by měly být zdraví zcela neškodné. Pro případy zvýšené citlivosti alergiků na některé látky existuje i bazénové „nechemické“ ošetření vody látkami nevyvolávajícími reakci ani u těch nejcitlivějších jedinců. Jen je to o něco dražší.

Filtrovaná lesní studánka

Kvalita vody a vše, co s ní souvisí, je tedy nejnákladnějším parametrem provozu zahradního bazénu. Nedá se stále měnit, protože by to nákladnost provozu ještě zvyšovalo. Stačí, aby se správně používala bazénová filtrace a pravidelně doplňovala bazénová chemie. Pak budete mít 100% jistotu, že se koupete ve skutečně čisté vodě.

Kvalitní písková nebo kartušová filtrace je srdcem každého zahradního bazénu, které – ruku v ruce s používáním odpovídající bazénové chemie, zajistí, že v něm bude vždy čistá a nezávadná voda. Kvalitní filtrace je základem každého bazénu, velkého i malého, zapuštěného i nadzemního. Na ní záleží, zda bude voda v bazénu bez bakterií nebo virů a zákalu – zda bude neustále průzračná jako voda v lesní studánce.

Správný výběr filtrace

V první řadě je nutné, aby zvolená filtrace měla s ohledem na objem bazénu dostatečnou výkonnost – tzn. schopnost přefiltrovat potřebný objem krychlových metrů vody za hodinu. Obecně platí, že bazénová filtrace by měla přefiltrovat celý objem bazénu za 6–8 hodin. Při nadprůměrné zátěži a při vysokých teplotách vzduchu je doporučováno, aby filtrace bazénu všechnu vodu přefiltrovala za 3–4 hodiny.

Například pro bazény s objemem do 15 metrů krychlových je dobrá filtrace s výkonem alespoň 4 m3 přefiltrované vody za jednu hodinu. A na druhé straně, bazén, v němž je například 100 m3 vody, bude potřebovat filtraci s výkonem aspoň 24 m3/h. Dostatečná výkonnost filtrace je rovněž důležitá s ohledem na to, zda a jaká bazénová výbava k ní bude připojena. Při výběru typově a kapacitně vhodné filtrace je proto rozumné poradit se s bazénovým odborníkem.

Písková filtrace

Písková filtrace je kombinací kvalitní nádoby a výkonného čerpadla, zaručuje bezproblémové filtrování vody v bazénu do objemu 25 m3 (MOUNTFIELD)Pracuje na přírodním principu, kdy voda z bazénu je čerpadlem, které je součástí filtrace, nasávána do filtrační jednotky, kde protéká speciální pískovou křemičitou náplní. Optimální frakce, tedy velikost zrn písku, je 0,6 až 1,2 mm. V písku se zachycují mechanické nečistoty a voda se vrací do bazénu přefiltrovaná a čistá.

Písková filtrace je také nezbytná pro provoz další bazénové výbavy, jako jsou solární ohřevy nebo poloautomatické bazénové vysavače. Platí, že čím je filtrační jednotka výkonnější, tím efektivnější je i práce bazénového vysavače. Pískovou filtrací lze vybavit každý typ zahradního bazénu.

Písková filtrace Swing 4 m3/h je spolehlivé a účinné filtrační zařízení, svým výkonem vhodné k bazénům do objemu 15 m3 (MOUNTFIELD) Zapojit a zprovoznit pískovou filtraci lze podle návodu i svépomocí. Nicméně je vhodnější svěřit tento úkon zkušenému bazénovému odborníkovi. Zpravidla se písková filtrace zapojuje současně s instalací bazénu. Kvalitní pískové filtrace mají pro pohodlné ovládání tzv. 6cestný ventil, jehož pomocí jednoduše spustíte i proces automatického propláchnutí pískové náplně. Je to jednoduché a rychlé.

Písek se mění v závislosti na míře jeho opotřebení a znečistění. Zkušenosti říkají, že je vhodné celou pískovou náplň vyměnit po každé druhé koupací sezoně. Výměna se dá snadno zvládnout podle přiloženého návodu. Například návod k pískovým filtracím Hayward lze také stáhnout u příslušného výrobku i na webových stránkách.

Písková filtrace by neměla být umístěna moc daleko od bazénu, aby se zbytečně nesnižoval sací výkon čerpadla filtrace. Měla by být v zakrytém prostoru, kde bude zařízení chráněno před povětrnostními vlivy – deštěm a prachem. Většina odborníků nedoporučuje instalovat filtrace do podzemních šachet.

Kartušová filtrace

Tento typ malých plastových filtrací sice také umí zajistit čistou vodu, ale s ohledem na svou objektivně nižší výkonnost jen v malých bazénech (např. nafukovacích). Jejich nevýhodou je složitější čistění kartušového „papírového“ filtru, který se musí vyjmout z těla filtrace a důkladně proplachovat tekoucí vodou. Když je opotřebovaný, musí se měnit za nový (často i 2–3krát za sezonu). Kvůli nízké výkonnosti k těmto typům filtrací odborníci ani nedoporučují připojovat jakoukoliv doplňkovou bazénovou výbavu.

Další zajímavé možnosti

Patří sem například solnička Hidrolife, která je dobrou volbou pro průzračnou vodu bez chlórového zápachu. Do vody se rozpustí odpovídající množství soli. V určeném prostoru pak elektrický proud o bezpečném napětí vytváří z molekul soli kyselinu chlornou, která je základem pro dezinfekci bazénové vody. Vznikají také další účinné sanitační látky – ozón a kyslík.

Solnička Hidrolife pracuje na principu elektrolýzy. V bazénové vodě se nejdříve rozpustí sůl a následnou elektrolýzou vzniknou látky, které se starají o čistotu vody v bazénu. Sůl nezpůsobuje alergické reakce a nedráždí oči ani pokožku.Solnička je velmi ekologickým systémem: použitá sůl je přírodní produkt a odpadá potřeba doma skladovat chlór nebo s ním jakkoli manipulovat. Solnička Hidrolife se velmi snadno instaluje a pH v bazénu poté upravuje zcela automaticky.

Displej systému i jeho ovládání jsou mimo šachtu a příznivci technologických vychytávek jistě ocení doplňkové rozšíření o wi-fi modul, který umožňuje ovládat solničku přes internetovou aplikaci. Užitečná je také přídavná sonda Redox, která sleduje míru znečištění bazénu a podle ní dávkuje sůl.

Je ale potřeba mít na paměti, že veškeré bazénové komponenty – žebřík, výměník, elektrický ohřev, musí být buď z plastu, nebo titanové oceli.

Další zajímavostí je bezpotrubní filtrace Desjoyaux, umístěná na okraji bazénu jako závěsná či zabudovaná v jeho stěně nebo ve schůdcích. Díky jejímu patentovanému systému čištění nejsou třeba žádné odvody a přívody vody a její filtry z netkané textilie stačí pouze jednou za čas vyprat v pračce. Filtrační schopnost je 6 µ, klasické pískové filtrace mají čisticí schopnost cca 30 µ, což v praxi znamená zachycení 5x menších nečistot. Bezpotrubní filtraci navíc můžete rovněž dovybavit protiproudem, slanou úpravou vody a různými typy ohřevu.

Výhodou bezpotrubní filtrace – model PFI 181 s výkonem 18 m3/h, je vše na jednom místě, dokonalá vodotěsnost a samozřejmě, žádné potrubí (DESJOYAUX)

Univerzální filtrační náplň MARIMEX AQUAMAR BALLS 10690001 je vhodná jako náhrada písku pro všechny typy pískových filtrací. Je lehčí, pohodlnější na manipulaci a ekonomicky výhodnější, kuličky jsou recyklovatelné.Marimex nově zařadil do prodeje filtrace čistící vodu přes tzv. Aquamar Balls. Jde o lehčí, na manipulaci pohodlnější a ekonomicky výhodnější filtrační náplň, než je tomu v případě ostatních filtračních médií. Vynikají vysokou účinností. Zatímco písek a výměnné kartušové filtrace zanechávají částečky nečistot v bazénu, Aquamar Balls je eliminují na minimum a zároveň nabízejí optimální a úsporné filtrování. Náplň je recyklovatelná, tedy je možno použít ji po vyprání opakovaně. Náplň je kompatibilní s filtrací ProStar Balls, ale zároveň je vhodná jako náhrada písku pro všechny typy pískových filtrací. Pro porovnání: 450 g Aquamar Balls nahradí 17 kilogramů písku.

Text: Stojan Černodrinski, Foto: Archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem