Přestože klasické plaňkové oplocení má stále svoji poezii, dnešní stavebníci bývají mnohem náročnější a nabídka na trhu je velmi bohatá. Na počátku je vždy nadmíru důležité vědět, co chceme v zahradě zdůraznit a co naopak potlačit nebo zastínit. Pak se teprve rozhodneme pro vhodnou technologii a materiály.

Proutěné ploty zahrnují široké spektrum dekorativních možností pro zahradní architekturu, zajímavá je například kombinace se dřevem.Nejčastěji dělíme ploty podle materiálů na kovové, cihlové, kamenné, dřevěné, plastové či betonové. Některé se mohou zajímavě kombinovat. Vídáme ploty kovové splétané drátové, svařované tyčové či ploty zhotovené uměleckými kováři. U pnoucích růží se vyskytují nejčastěji ploty či zídky cihlové s dřevěnou či kovovou výplní. Lze zvolit i ploty dřevěné palisádové nebo ploty z prefabrikátů, kde můžeme lépe měnit či vyrovnávat úroveň terénu.

Ploty se staví i z různých tvárnic z umělého kamene nebo z tvárnic imitujících cihlu v různém barevném provedení. Možností je opravdu mnoho a každý plot může být originálním uměleckým dílem. Co se týče výplní, k nejoblíbenějším patří ploty s mléčným sklem nebo s perforovanými hliníkovými pásy. Výhody jsou jednoznačné: maximální odolnost, prakticky žádná údržba a snadná instalace. Většinou jde o prefabrikované stavebnicové systémy, které lze velmi jednoduše skládat a rozkládat.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Ploty a zídky z kamene

Zeď ze svahových tvárnic se používá pro řešení venkovní zahradní a parkové architektury, například okrasné opěrné zdi, zídky a dělicí okrasné stěny (DITON).Nespornou výhodou kamene je jeho velká odolnost, stabilita a bezúdržbovost. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli druh plotu, budete s největší pravděpodobností zapouštět nosné sloupy do betonu. Zděné ploty či podezdívky navíc vyžadují základy s hydroizolací, kterou je třeba provést pečlivě přesně podle pokynů výrobce. Můžete zvolit zdění tzv. „na sucho“ nebo ploty kamenné kombinované s cihelným zdivem. Nejčastěji se používá vápenná nebo vápenocementová malta (cementová malta některé kameny zabarvuje), velmi zdobné bývají kombinované varianty z různých materiálů.

V poslední době se stále častěji začíná prosazovat tzv. suché zdivo (z volně loženého přírodního či umělého kamene), nebo gabiony (kameny naplněný drátěný koš). Z přírodních kamenů lze na suché zdění doporučit třeba tridentský porfyr, který patří k nejtvrdším a nejodolnějším horninám. Vhodný je i jako venkovní či vnitřní dlažba i obklad. Nabízí zajímavý dekorační vjem a schopnost dokonale ladit s okolím i zahradní výsadbou. Jeho možnosti v architektuře jsou skutečně neomezené.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Proutěné ploty jsou přírodním produktem a nevyžadují žádnou údržbu. K průpletu se používají mladé vrbové a lískové pruty bez dalších spojových prvků.Tajemství proutěných předělů

Také proutěné ploty nabízejí široké spektrum dekorativních možností pro zahradní architekturu. Navíc jsou přírodním produktem a nevyžadují žádnou údržbu. Vyrobeny bývají z mladých vrbových a lískových prutů, bez jakýchkoliv jiných spojových prvků a nejsou konzervovány proti vnějším vlivům, nepotřebují to. Uživatelé si je chválí zejména jako pohledové zástěny k zakrytí toho, co nemá být viděno. Vhodné jsou k romantickým venkovským chalupám, ale dokonale zdobí i v kontrastu s moderní architekturou.

Nejčastěji slouží jako zástěny mezi terasami či na předzahrádkách. Montáž je velmi snadná a rychlá, neboť ji lze realizovat i na stávající vzhledově či funkčně nevyhovující ploty. Výška vybraného plotového pole by neměla po instalaci převyšovat stávající pletivo o 20 centimetrů. Instalace nevyžaduje nové podkladové pletivo, sloupky plotu by však měly být stabilně zakotveny, aby při silnějších větrech nedošlo k vyvrácení plotu. Zakoupená jednotlivá pole se nedoporučuje krátit či stříhat.

Bezúdržbové ploty

Velmi odolné kovové ploty Lomax, vyráběné z vysoce kvalitního hutního materiálu s příslušnými atesty.Systém WPC Silvadec je dostupný v různých výškách a ve čtyřech barevných variantách (Teak, Palisandr, Eben a Ořech). Materiál obsahuje 60 % jakostního dřeva s nízkým podílem přírodních pryskyřic a 40 % polymerů. Díky obsahu polymerů je prakticky nezničitelný, odolný vůči povětrnosti, vodě, mrazu, mechanickému poškození, změnám teplot i UV záření.  Druhým příkladem jsou velmi odolné kovové ploty Lomax, vyráběné z vysoce kvalitního hutního materiálu s příslušnými atesty. Celá konstrukce je žárově pozinkována, čímž se dosáhne kvalitní antikorozní ochrany na všech plochách. Na horních koncích plotů jsou připevněny koncovky s různým designem a barvami podle výběru zákazníka. Montáž plotů je velmi jednoduchá – jednotlivé díly se přišroubují na speciální závěsy do zděných pilířů nebo ocelových sloupků.

Okrasné ohraničení: živý plot

Živé ploty jsou klasickými zahradními prvky, pomocí nichž lze měnit ohraničení, vytvářet další předěly výsadbami a spojovat je se skupinami keřů, stromů a rostlin.Proutěné předěly je možné kombinovat s živými ploty. Podle velikosti pozemku lze pak měnit ohraničení, vytvářet další předěly výsadbami, odlišovat plochy různě střiženým trávníkem, vytvářet vnitřní hranice zahrady živými (i neživými) ploty, skupinami keřů, stromů a rostlin. Výběr rostlin závisí hlavně na podmínkách pro jejich růst. Mezi nejoblíbenější patří popínavé rostliny. Obzvláště vhodný je plamének Jackmanův (Clematis x jackmanii). Protkávat ploty můžeme také fazolem šarlatovým (Phaseolus coccineus) nebo thunbergií křídlatou (Thunbergia alata).

Zajímavé jistě budou i samopnoucí popínavé rostliny typu břečťan (Hedera) nebo přísavník (Parthenocissus). Mezi rostliny šplhající pomocí úponek nebo ovíjivých částí listu patří například některé druhy plaménků (Clematis). Hodí se ke všem druhům povrchů, pokud treláž nebo pletivo, po kterých se šplhají, mají malá oka z tenkých materiálů. Mnohé z těchto popínavých rostlin mohou také prorůstat skrze jiné, již dobře rozrostlé rostliny, třeba vysoké keře, jehličnany nebo stromy, a dodají zahradě další barvy. U zdi porostlé rostlinami jsou do mezer mezi kameny vysázeny půdopokryvné trvalky, klasické trvalky i nízké dřeviny.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem