Městské zahradě na pražské periferii dominuje neobvyklá sbírka rostlin, která ji krášlí i v zimě. Její architektura dokazuje, že i na malé ploše může být prostor pro hry dětí, posezení a stolování venku či poležení na trávě. Přestože zahrada navazuje na strohý řád domu, našla její architektka způsob, jak sem umístit i koutek pro pěstování drobného ovoce.

Majitel si přál zahradu, která zvětší obytný prostor domu. Je sice poměrně malá (asi 300 m2), ale svými proporcemi domu odpovídá. Zelená plocha je upravena tak, aby časem poskytla dostatek soukromí, nabízí dokonce určitý prostor k dětským hrám. Má spíše městský charakter a v jižní části, kde navazuje na obývací pokoj, je řešena v přímých geometrických liniích, které se k domu hodí - je totiž vystavěn v době funkcionalismu.

Pestrost a vyváženost zahrady

Světlo ze zapuštěného svítidla se dere skrz sníh.Mnoho investorů nových či rekonstruovaných zahrad si přeje všechny dřeviny neopadavé - jehličnany a stálezelené listnáče. Nechtějí hrabat listí a myslí si, že zahrada bude stále pěkná. Ti osvícenější si nechají poradit od zahradního architekta, protože tuší, že by jejich zahrada mohla vypadat smutně a strnule. V kostře zahrady (tj. stromy a velké keře) upřednostní opadavé dřeviny, které se během roku mění, a porost je tak pestřejší. Střední patro a podrosty pak přizpůsobí místním světelným podmínkám a charakteru zahrady.

Stinná zahrada potřebuje více stálezelených keřů (bobkovišně - Prunus laurocerasus, pěnišníky - Rhododendron, mahonie - Mahonia a samozřejmě plazivý a popínavý břečťan - Hedera). Na slunci se naopak daří jen málokteré stálezelené dřevině (viz článek v lednovém čísle). V pražské zahrádce je dominantou starý stříbrný smrk (Picea pungens 'Glauca') pod kterým již před před rekonstrukcí rostl velký tis, takže bylo jasné, že jehličnaté dominanty už není třeba přidávat.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Žonglér - plastika Igora Kitzbergera - tančí na sněhu ve východním koutě zahrady.Barvy i v zimě

Kostrou nových výsadeb se staly opadavé stromy: jedlý kaštan (Castanea sativa), paulovnie plstnatá (Paulownia tomentosa) a sloupovitý liliovník (Liriodendron tulipifera). V zimě nemají listy ani nekvetou, ale zase vynikne architektura jejich větví a pupenů a později i textura kůry. Majitel si moc přál cesmíny (Ilex sp.), protože v Anglii, kam často jezdí, je cesmína považována za symbol Vánoc a štěstí podobně jako u nás jmelí. Do zahrady byla vysazena jedna tmavě zelená stromovitá a jedna keřovitá se žlutě panašovanými listy. Přestože byly obě sázeny poměrně velké (asi 2 m), dobře se ujaly a hned první rok v zimě krásně plodily červené bobule.

V zahradě, která má být krásná celoročně, nesmějí chybět vilíny (Hamamelis sp.). První, ohnivě kvetoucí kultivar 'Diane Primavera' zdobí vstupní část zahrady. Druhý, svítivě žlutý 'Primavera' je dobře vidět z oken jídelny a schodiště. Žlutý vilín navíc nádherně voní, kdykoli se mírně oteplí. Kromě toho jsou v předzahrádce skimie (Skimmia japonica), které na podzim až začátkem zimy růžově kvetou a pak červeně plodí. Pozor, jsou dvoudomé, plodí tedy jen samičí rostliny.

Přísné linie

Půdorys zahrady: 1. dům, 2. zahradní domeček s pergolou, 3. zákoutí s červeným vilínem a živým plotem z tisu, 4. živé ploty (kolmý - tis, podélný - habr), 5. pískovcová kašna vsazená do pískovcových zídek a dřevěný chodník, 6. socha, 7. předzahrádka, 8. kout s pískovcovým odpočívadlem.K funkcionalistické architektuře domu se hodí nejen přísné tvary pískovcových zídek a geometrické linie chodníků, ale i zajímavý zahradní domeček s pergolou, který zastřešuje lehoučká skleněná střecha. Přísnost se objevila i v rostlinném světě: v předzahrádce a na několika dalších místech byly vysazeny kulovité zimostrázy (Buxus) a dva tisové živé ploty, které budou stříhány do přesně definovaných stěn. Zahradě to přináší nejen řád, ale i nápadný efekt v zimním období. Zelené koule s bílými čepicemi se krásně odrážejí od sněhu a sněhová pokrývka zdůrazní přímou linii živého plotu. Na pohled velice pěkná je také filigránská síť hustých větviček v opadaném živém plotu z habrů na západní straně, která dává pocit soukromí, i když není úplně neprůhledná.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Osvěžující zahradní doplňky

Pískovcová kašna z ateliéru Jiřího Nováka je vsazena do kaskády zídek ze stejného kamene.Zahrada není nikdy zcela úplná, pokud jsou v ní jen dřeviny, květiny a trávník. Navštívené zahradě dodává nadčasovou krásu pískovcová kašna od akademického sochaře Jiřího Nováka. Ručně opracovaný, nesmírně harmonický tvar nádrže je kontrastem k přísnosti geometrických linií. V létě ze sepjatých rukou vytéká voda, v zimě jsou dlaně plné sněhu. Autor vytesal i kamennou lavičku, která je vsazena do niky v zídkách vlevo od kašny.

Velkým překvapením je také pitoreskní socha od Igora Kitzbergera. V zimě bizarní postavu někdy přizdobí sníh, jindy námraza, odrážejí se od ní paprsky nesmělého slunce. Na první pohled v zahradě zjistíte, že obyvatelé mají dobrá srdce: všude visí krmítka, lojové koule a jiná lákadla pro ptáčky.

A ještě světla! V létě slouží zahradní osvětlení pro zpříjemnění pobytu v zahradě. V zimě vykresluje na sněhu, stěnách domů či tvarech rostlin zajímavé efekty, které se dají pozorovat z oken domu. Hra světel a stínů ale fascinuje nejvíc, když v zimní noci začne sněžit. Pohled z oken do tajemné zahrady se stává neobyčejnou podívanou.

text, foto a plán zahrady: Jana Pyšková

logo MessengerPoslat Messengerem