Mít zahradu je velká výhra, zejména, když máme malé děti. Zahrádka je skvělá jak k pěstování ovoce a zeleniny, tak k dětským radovánkám. Čím větší zahrádka, tím více zajímavých věcí k prozkoumání. Snadno se pak stane, že dítko ztrácí pojem o čase a neslyší, nevidí, nevnímá hlad a objevuje svět. Svět rostlin i zvířátek, které lze na zahradě spatřit. To záleží v jakém místě žijete. Od veverek, přes různé druhy ptáčků, ještěrek, ježků, ale i hmyz je docela zajímavou skupinou k pozorování.

Zkrátka svět dětskýma očima je úplně jiný a vidí i to, čeho si dospělí absolutně nevšimnou. Není tedy divu, že dítě chce trávit většinu času venku. A tak během léta probíhá téměř vše pod širým nebem, pokud zrovna nefouká silný vítr, neprší a neburácejí hromy a blesky. Děti venku jedí a mnohdy i spí po dobrém obědě. Je tedy důležité naše nejzranitelnější chránit, a to zejména před ostrými slunečními paprsky i před přehřátím, protože dětský organismus se přehřeje mnohem snadněji. K úpalu totiž není zapotřebí přímého ostrého sluníčka, stačí pořádné horko.

Sluneční kosmetika

Nelze říci, která zásada je číslo jedna. Je dobré držet několik důležitých opatření, které jedno bez druhého nefungují. K takovým základům patří bezesporu sluneční kosmetika – dětská kosmetika. K pokožce svého dítěte buďte laskaví a nešetřete. Tady se to skutečně nevyplácí. Kosmetiku vybírejte i podle věku dítěte. Existují ochranné krémy pro kojence a batolata, tudíž lze koupit i mléko na opalování pro miminka. Pokud máte už starší ratolesti, vybírejte z řad opalovacích krémů pro děti. Pokud v tomto směru tápete, zkuste mrknout například na produkty značky Bioderma Photoderm, která se zaměřuje jak na péči při opalování, tak po něm. Mimo této značky vás určitě nezklamou ani produkty od La roche-Posay, Avene nebo Vichy. Také Avene Sun nebo Vichy opalovací krém pro děti zajistí vašim ratolestem zdravé opalování.

Ilustrační foto (zdroj: Gorlov-KV/Shutterstock.com)

Pitný režim

Malé dítě v terénu je jako v jiném světě. Zatímco pro nás obyčejná zahrada, pro něj svět zázraků. Není se čemu divit, že nás mnohdy absolutně nevnímá. Nečekejte, až si dítě samo přijde pro nějaký nápoj. Žízeň už je hlas organismu, že je dehydratovaný. Podávejte dítěti pravidelně jeho oblíbený nápoj a ideálně různě střídejte čistou vodu s dětským čajem a ředěnými ovocnými šťávami. Určitě mu nepodávejte ty kupované, plné cukru.

Ochlazování

Během horkých letních dní je dobré dítě průběžně, ale něžně ochlazovat. Ať si třeba přešlapuje ve škopku s vlažnou/studenou vodou, čtěte mu oblíbenou knížku někde ve stínku, pusťte na verandě větrák, ale ať dítě nesedí v průvanu. Cílem je pouze ochladit prostor a snížit o něco málo teplotu. Zahrada je také skvělé místo, kde se hodí postavit dětský stan či teepee, které poskytne stín a chládek. Ať už při hraní nebo odpoledním odpočinku.

Odpočinek

Dětský organismus je náchylný na přehřátí a tím, že bude dítě příliš akční se situace může zhoršit. Dohlédněte, aby zejména ty dovádivější děti aspoň na chvíli seděly na zadku a odpočívaly. Třeba u dobré svačinky, skvělé domácí limonády nebo jen odpočívaly na houpačce ve stínu. Pokud budete dětem podávat domácí zmrzlinu, nechte jí nejdříve povolit. Nedávejte dětem během léta ledové nápoje a pokrmy. To nepřispěje k ochlazení, ale k onemocnění.

Ilustrační foto (foto: Sunny Studio/Shutterstock.com)

Pokrývka hlavy

Krém na opalování pro děti je jednou z ochranných pomůcek. Nestačí však o pokožku dbát jen při opalování, ale také po něm - v tom vám pomůže například panthenol. K další ochraně před slunečními paprsky a přehřátím patří pokrývka hlavy. Ať už je to šátek, klobouček či kšiltovka nebo kapesník se čtyřmi uzlíky. Dbejte, aby dítě mělo stále krytou hlavičku. Pokrývka dětské hlavičky slouží jednak proti spálení kůže (zejména u dětí světlejší pokožky) i jako ochrana proti přehřátí a úžehu. Je dobré překrýt i ouška, která jsou náchylná na spálení a samozřejmě právě uši bývají opomíjené, při nanášení krému s UV faktorem. Pamatujte, že pokrývka dětské hlavičky je v létě stejně důležitá, jako v zimě.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem