Živé ploty vymezují soukromý prostor, chrání před hlukem a prachem, omezují proudění větru. Mohou být ale i něčím víc. Zahradní architektka Jana Nováková kombinuje různé druhy rostlin, aby vytvořila celoročně nádherný přírodní prvek i zdroj jedlých plodů.

Pokud máte zahradu v čistém prostředí a ne zrovna vedle rušné silnice, může být živý plot tvořen druhy s jedlými plody, listy nebo květy. „Je něco jiného koupit si kelímek rybízu nebo jeřabin na trhu nebo v supermarketu a něco jiného obírat bobule přímo z keře, vidět je růst…,“ vysvětluje Jana Nováková.

Živé ploty k nakousnutí

Komule Davidova spolehlivě přitahuje motýly.V menších zahradách využívá architektka především malé a střední keře – dříve na každé zahradě vysazované rybízy, angrešty a josta a nyní také zimolez kamčatský (tzv. kamčatská borůvka), který dozrává již od května. Na slunném místě s možností opory vytváří plůtek z vinné révy a doplňuje ho tradičními růžemi nebo levandulí. Plůtek je tak nejen jedlý, ale i krásný a pohostinný pro hmyz. V případě rozlehlejších zahrad se uplatní i vyšší keře nebo menší stromky, například aronie, mišpule, muchovníky a dříny, které na jaře krásně kvetou, později vytvářejí jedlé plody a na konec té parády na podzim zbarví listy do jasně červenooranžových barev.

Z květů černého bezu se dají připravit oblíbené nápoje nebo v těstíčku smažené pochoutky, z bobulí na podzim kromě marmelády a sirupu také výborný a léčivý likér. Živé ploty Jany Novákové jsou nejen krásné a jedlé, ale také léčivé – třeba ty z vilínu viržinského (Hamamelis virginiana) nebo šípkové růže. Mohou být i lákavé pro dětská dobrodružství a zajímavé při pozorování přírody v její rozmanitosti.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Trnitá náruč

Věděli jste, že kiwi může plodit i u nás?Trnité keře, jako jsou rakytníky, růže, hlohy a trnky, kromě toho, že nádherně kvetou a na podzim poskytují zejména pro ptáky zajímavou potravu, vytvoří skvělé místo, kde ptáci mohou hnízdit a jejich hnízda jsou chráněná proti predátorům. Zvláště okrasná bývá růže svraskalá (Rosa rugosa), která kvete tmavě růžovými nebo méně často bílými květy po celé léto a na podzim vytváří veliké dužnaté šípky, vhodné i na čaj. Bobule rakytníku (Hippophae rhamnoides) získáme, pokud vysadíme alespoň dva keře (samčí a samičí, je totiž dvoudomý) a budeme mít odvahu se pustit do jejich sklizně z ostnatých větévek v pozdním podzimu nebo v zimě. Pod hustými většími keři může být místo pro další obyvatele, kteří v přírodě nacházejí svůj prostor čím dál tím obtížněji.

KRÁSNÉ OD JARA AŽ DO ZIMY

Na zahradách rozkvétají na jaře kaliny – nejčastěji bodnanská (Viburnum × bodnatense) a vonná (V. farreri), skimie japonské (Skimmia japonica), různé zimolezy (Lonicera sp.), vonná meruzalka zlatá (Ribes aureum) a nádherně růžově kvetoucí meruzalky krvavé (R. sanguineum) nebo různé odrůdy šeříků. Na podzim vytváří mnoho druhů plody, které chutnají ptákům. Třeba ptačí zob (Ligustrum vulgare), aronie (Aronia melanocarpa), jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia), hlohy (Crataegus), brsleny (Euonymus sp.) – ale pozor, ty jsou jedovaté. Některé keře plody zdobí až do zimy, než je ptáci ozobají.

Hry pro děti i pro dospělé

Na zahradách rozkvétají na jaře kaliny – nejčastěji bodnanská a vonná.Máte-li velkou zahradu, můžete spojit příjemné s užitečným a vytvořit živé ploty z lísky. Kromě oříšků na podzim nabízejí krásný členitý prolézací prostor jako stvořený pro různé hry a schovávačky. Děti odtud mohou pozorovat veverky, které chtějí, aby se s nimi na podzim o oříšky rozdělily.  Dalším živým prvkem v zahradách jsou v posledních letech velmi populární vrbičkové chýše a tunely. Plot ze stejného materiálu pak může zahradu dotvořit ve stejném duchu a nabídnout pohádkové prostředí pro dětské hry, s průhledy a okénky do jiných světů.

Ale ze živých plotů se můžete radovat, i když máte málo prostoru. I obyčejné drátěné pletivo je možné nechat popnout, takže vytvoří nejen soukromí, ale třeba i v různém ročním období krásně barevnou zeď. Opletka Aubertova (Fallopia aubertii) na ni přiláká mnoho hmyzu, hlavně včel a čmeláků, loubinec popínavý a trojlaločný (Parthenocissus inserta, P. tricuspidata) na podzim kromě nádherného červeného listí udělá radost ptákům svými plody.

Můj dům doporučuje

Pokud máte na zahradě opravdu hodně místa, z druhů používaných pro živé ploty (snad kromě těch trnitých) lze vytvořit úžasná bludiště a labyrinty po vzoru anglických zahrad.

Muchovníky jsou vděčné keře také do živých plotů (nahoře obrázek květu, dole plody).Velké zvonkovité květy některých lián (např. povíjnice trojbarvé – Ipomoea tricolor nebo opletníků – Calystegia) se dají utrhnout a lze z nich vytvořit krásné figurky. Výborná a vděčná liána je mrazuvzdorná aktinidie (říká se jí minikiwi), z níž lze od začátku podzimu do mrazů trhat drobné příjemně nakyslé plody. Ale plot může být ozeleněný třeba i chmelem. Jeho křehké výhonky se brzy na jaře dají jíst syrové nebo používat do pokrmů (hned v březnu/dubnu, později začnou být škrablavé), přestože známější jsou jeho plody.

text: Vlastimil Růžička, foto: Jana Nováková

logo MessengerPoslat Messengerem