Zima je období, kdy příroda spí a sekačky a křovinořezy zůstávají zavřené v garáži. Pokud jste však na konci sezóny zjistili, že životnost vašeho zahradního pomocníka se chýlí ke konci, máte nejvyšší čas začít přemýšlet o koupi nového. Nejste si jisti, zda jste minule vybrali nejlépe? Ukážeme vám, jaké možnosti máte dnes.

Elektřina, nebo benzin? Vybírejte podle plochy trávníku

Základním kritériem při výběru nové zahradní sekačky by měla být velikost trávníku. V praxi to znamená, že v případě travnaté plochy menší než 600 m2 nám většinou postačí elektrická sekačka, zatímco pro větší plochy nad 1000 m2 zvolíme raději stroj s benzinovým pohonem.

Obdobná pravidla platí pro délku nože, od které se odvíjí také velikost sekačky. V případě ploch do 300 m2 nám dostatečně poslouží menší stroj s nožem o záběru do 35 cm, pro větší plochy jsou vhodnější sekačky s nožem dlouhým až 55 cm.

Pozornost bychom při výběru sekačky na trávu měli věnovat také dalším faktorům, které ovlivní konečnou cenu i to, zda bude stroj odpovídat našim potřebám: výkon, spotřeba, nastavitelná výška sekání nebo způsob údržby.

Jste na vážkách? Hitem jsou benzinové sekačky s pohonem

Poté, co jsme si ujasnili, jaký typ pohonu a velikost zahradní sekačky bude pro náš účel nejvhodnější, bychom se měli zamyslet, zda nám lépe poslouží sekačka rotační, strunová, bubnová, vřetenová nebo robotická.

Benzinová sekačka Mountfield 4820 PD BWNejoblíbenějším a nejrozšířenějším typem jsou benzinové rotační sekačky s pojezdem. Stroje z této kategorie si vás získají spoustou užitečných vlastností, rychlostí sekání a snadnou manipulací i údržbou, které potěší muže i ženy. Výkonný stroj s pojezdem pak obzvlášť oceníte při sekání v náročnějším terénu. Přestože mají benzinové sekačky i svá negativa (vyšší váha, hlučnost), poměr cena/výkon u nich vychází asi nejlépe. Mezi nejprodávanější patří např. benzinová sekačka Mountfield 4820 PD BW.

Vřetenová sekačka TT 380 DLPokud je váš trávník menších rozměrů (zhruba do 150 m2), vhodnou alternativou pro vás bude ruční vřetenová sekačka. Její do šroubovice stočené nože vám navíc zajistí dokonale střižený anglický trávník. I v této kategorii sekaček si můžete vybrat stroj s elektrickým či motorovým pohonem, popř. vřetenovou sekačku TT 380 DL, kde není zapotřebí žádný pohon kromě vaší energie.

Strunová sekačka RT 1525 DA Flexo TrimAť už zvolíte kterýkoli z výše uvedených typů, užitečným doplňkem pro všechny je bezesporu sekačka strunová. Ta je ideálním pomocníkem na místech, kam už se s rotační či vřetenovou sekačkou nedostanete – okolí záhonů, plotů, zídek a další zákoutí. Při výběru většinou narazíte na stroje poháněné elektřinou či akumulátorem a všechny vás zaručeně potěší svou nízkou vahou. Oblíbená je např. strunová sekačka RT 1525 DA Flexo Trim, která váží pouhé 2,4 kilogramy.

Bubnová sekačka BDR 581SP PERLA

Manažer či zemědělec? Pro všechny existuje řešení

Pokud jste si stále ještě nevybrali, nezoufejte. Nabídka strojů je natolik široká, že si nakonec vybere každý. Pokud vlastníte louku či sad, pak vám nejlépe poslouží bubnová sekačka na vysokou trávu, která si poradí i s porostem vysokým až 150 cm. Například bubnovou sekačku BDR 581SP PERLA, koupíte nyní s 46% slevou.

Robotická sekačka Wiper J XMáte dojem, že žádná z výše uvedených zahradních sekaček pro vás není ta pravá? Možná je čas přenechat práci někomu jinému – třeba robotické sekačce Wiper J XTa se díky unikátnímu systému sečení ve spirálách postará o trávník spolehlivě za vás a ušetří vám tak spoustu času a námahy.

Ať už se rozhodnete jakkoli, nákup nemá cenu odkládat na jaro. Právě teď totiž v Mountfieldu probíhá velký posezónní výprodej. Tak využijte slev a obnovte svůj zahradní vozový park!

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem