Ať už jste velký zemědělec nebo malý zahrádkář, riziko, že vaše plodiny zasáhne nějaká choroba je prakticky stejné. Bohužel je dokonce více než pravděpodobné, že se s těmito nemocemi setkáte. Naštěstí existuje několik metod, které vám proti nim mohou pomoci bojovat. Jedná se o postřiky, které můžeme rozdělit do dvou skupin. Chemické a organické (ekologické). A právě na rozdíl mezi nimi se v tomto článku zaměříme!

Tradiční chemické postřiky

Jsou známy svou rychlou a účinnou reakcí na nejrůznější choroby. Ať už jde o přípravky proti houbovým chorobám, škůdcům nebo jiným nemocem, máme jistotu, že účinnost bude téměř okamžitá a dlouhodobá. Ovšem na druhou stranu přinášejí i jisté nevýhody. Především je to negativní dopad na životní prostředí, způsobení rezistence patogenů a také mohou ohrozit jiné organismy, které jsou prospěšné, např. opylovače.

Organické ekologické postřiky

Ty se logicky zaměřují na používání přírodních složek, jako jsou například bylinné extrakty. Tyto postřiky jsou často vnímány jako šetrnější k životnímu prostředí a bezpečnější pro konzumenty. Jejich hlavní nevýhodou však bývá nižší účinnost ve srovnání s chemickými postřiky. Důležité také je, že doba, po kterou jsou účinné je mnohem kratší a je potřeba častěji aplikovat.

Hnojivo může rostliny posílit

Rostliny ovšem můžete podpořit také jinak. Samozřejmě to samo o sobě v boji se škůdci udělá jen málo, ale dobře vybraná hnojiva mohou také pomoci. Dodají potřebné vitamíny a minerály, což vede samozřejmě k tomu, že plodiny nebo květiny jsou silnější a odolnější. Bohužel bez postřiku se pravděpodobně stejně neobejdete.

Porovnání chemických a ekologických postřiků

V posledních letech byla provedena řada studií zaměřených na porovnání těchto dvou typů. Výsledky ukázaly, že zatímco chemické postřiky obvykle poskytují rychlejší a silnější ochranu proti akutním infekcím, ty ekologické mohou být účinné při preventivním a dlouhodobém používání. Důležitým aspektem je také výběr správného typu v závislosti na konkrétní situaci a chorobu.

Jaké jsou dnešní preference?

V boji se tedy setkáme stále s oběma typy a je na každém z nás, kde má své priority. Biologické postřiky jsou ovšem často číslo jedna v systémech organického zemědělství. Tato volba je motivována nejen snahou o snížení negativního dopadu na životní prostředí, ale i rostoucím zájmem spotřebitelů o produkty z organického zemědělství. Valná část zemědělců a sadařů proto používá výhradně postřiky na stromy a keře nebo plodiny s ekologickým rázem. Bio přípravky naleznete také na Levnepostriky.cz.

logo MessengerPoslat Messengerem