Finská koza umožní  nařezat desítky krbových polínek najednou. Kulatinu zase rozřežete nejpohodlněji  na skládacích stojanech.

Se vzrůstajícími cenami plynu, elektřiny i uhlí roste zájem o kamna, kotle a krby na dřevo. A s ním i poptávka po palivovém dřevu, řetězových pilách a štípačkách špalků. Důležitou roli v řetězci úspornějšího topení dřevem nečekaně sehrávají i kozy, umožňující co nejšikovnější řezání zakoupených polen, kmenů nebo odpadového kusového dřeva. Dřevěné kozy po domácku zhotovené z oloupaných kmínků nebo hranolů umožňují řezat kulatinu do průměru 25 cm v délce do dvou metrů na špalky, nebo krátit silnější větve na krbová polena. Rozvidlení dobře udělané kozy udrží dřevo ve výši kolem 70 cm. S ruční pilou problémy nejsou. Elektrickým nebo motorovým řetězovým pilám ale tradiční dřevěné kozy nevyhovují. Při řezání mezi opěrami hrozí sevření běžícího řetězu, s kusem je nutno manipulovat a bez pomocníka musí uživatel běžící pilu zastavovat a odkládat.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od společnosti G-SERVIS?

Skládací kozy i s držákem pily

Hroty na výklopné vzpěře a stojině stojanu ELKO musí stát špičkami proti sobě. Vzpěra je přestavitelná do pěti poloh podle průměru upevňovaného kusu.Zmíněné problémy vedly k vývoji technicky vytříbenějších skládacích ocelových koz, z nichž některé (Bosch, Metabo, Solo, naše AMA a Portek) pamatují i na možnost upevnit pilu do jednoduchého kloubového držáku a řezat jednou rukou. Většinou jsou navíc opatřeny nastavitelným dorazem délky řezaných špalků a polen (20–30 cm). Hmotnost se pohybuje od 8 do 12 kg, rámová konstrukce z úhelníků nebo uzavřených profilů (jäcklů) bývá opatřena antikorozivním nátěrem a dá se jednoduše složit pro snazší přenášení a možnost zavěšení na hák na stěně komory, dřevníku nebo garáže.

Hypermarkety nabízejí sériově vyráběné kovové kozy Einhell Grey (850 Kč), Hecht (465 Kč), na kterých ozuby rozvidlených ramen zabezpečují řezaný kus proti nežádoucímu pootáčení. Komfortnější domácí Portek A96 KIT s dorazem a držákem řetězových pil o hmotnosti 7 kg nabízí navíc i bezpečnostní kryt řetězové lišty, což zpřístupní řezání i ženám a seniorům, které jinak kromě manipulace s poměrně těžkou piodrazuje i řetěz, řítící se rychlostí kolem 40 km/h. Po krátkém zácviku se počet nařezaných kusů oproti řezání na tradiční dřevěné koze zvýší až trojnásobně.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Na špalky nejnověji se stojanem

Tradiční „rozkročené“ koze začínají při motorovém řezání konkurovat přenosné skládací kovové stojany na řezání kulatiny s průměrem do 30–40 cm v délce do tří metrů. Dvanáct až osmnáct kilogramů těžkou konstrukci lze pomocí křídlových matek sestavit během několika minut. Podle tloušťky řezaných kusů se nastaví výkyvná rámová vzpěra s ozuby tak, aby vložený kus bezpečně z obou stran zaklínila.

Řezat se začíná z kratší strany přečnívajícího kusu a další řez následuje vždy z protější více přečnívající strany. To proto, aby kus v místě upnutí byl převahou delší části na ozuby co nejvíce přitlačován. Stojan vyhovuje pravákům i levákům a umožňuje výkonné řezání bez zbytečných přestávek i bez potřeby pomocníka. Když pod řezané místo postavíte zahradní kolečko, odpadne po práci i odklízení pilin. V zahraničí už dávno používanou novinku, která se na zimu složí tak, aby v garáži či v dřevníku u stěny nezabírala místo, u nás vyrábí ELKO- -Nový Knín a mnichovický VARES.

VÝBĚR A PŘÍPRAVA PALIVOVÉHO DŘEVA

◗ Čerstvým dřevem zásadně netopíme. Vzhledem k vlhkosti kolem 50 % má o třetinu nižší výhřevnost a během jediné sezony dokáže usazeninami dehtu a kyselých zplodin odrovnat kotel, kamna
i komín.
◗ Polena a polínka nařezaná z čerstvého dřeva jsou vhodná k topení až po dvou letech sušení v naskládané hranici, když vlhkost dřeva klesne k 20 %.
◗ Nejlépe hoří a nejvyšší výhřevnost vykazují tvrdá dřeva: buk, dub, habr, jasan, z měkkých bříza.
◗ Prodejní jednotkou je 1 plnometr (prm), tj. množství dřeva nasypaného do objemu 1×1×1 m

Desítky krbových polínek jediným řezem

Finská koza Oregon Easy Cut na rychlé hromadné řezání krbových polen s nastavitelnou délkou, porcuje po odříznutí přečnívajících větví řezem mezi tyčemi. Hmotnost 10,5 kg, cena 2 490 Kč.Téhle novince se sice říká „finská koza“, protože ji na náš trh začal dovážet finský Varax, dnes ale převažuje její skládací verze od amerického Oregonu nebo od německého Wolfcraftu. Jde o jednoduché skládací stojany obvykle se třemi až čtyřmi páry svislých trubek, na jejichž řetězové spojky naskládáte podle průměru až několik desítek větví, kmínků či kusů palivového nebo stavebního dřeva s délkou od 100 do 120 cm. Svazek se dá ještě zpevnit shora nasazenými kovovými příčkami. Rozestup tyčí si nastavíte podle toho, na jak dlouhá polínka chcete svazek dělit běžící řetězovou pilou shora dolů. Elektrická nebo motorová pila musí mít alespoň 35 cm dlouhou lištu a svazek dřeva „rozporcuje“ podle nastavení svislic na délky 25, 33 nebo 50 cm.

Každý z nařezaných svazků polínek pak můžete obtočit provazem nebo lepicí páskou a bez složitého skládání přenést nebo vozíkem převést ke krbu, nebo uložit do dřevníku. Zmíněný Oregon „Easy Cut“ s osmi tyčemi nebo podobný Wolfcraft s šesti tyčemi umožňují na jedno spuštění motorové pily připravit až 0,2 m3 krbových polen. Proti řezání po kouskách běží pila jen zlomek doby, takže ušetříte na benzinu, snížíte emise a zkrátíte řev motoru, dráždícího sousedy. Skladný Oregon váží jen 10,5 kg a dovoluje naložit až 150 kg větví, polen, kulatiny apod.

text: Jan Tůma, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem