Než celou zahradu pokryje sněhová peřina je potřeba zazimovat rostliny, které nám celou sezónu dělaly radost. Z trávníku vyhrabeme poslední spadané listí, to uložíme od kompostéru. Kdybychom ho na trávníku nechali přes zimu ležet, mohly by pod ním vznikat plísně a hniloby.

Je-li tráva vysoká, provedeme poslední posekání. Trávník ještě jednou řádně přihnojíme. Záhony, na kterých pěstujeme cibuloviny přikryjeme zelenými větvemi smrku nebo můžeme použít i slámu, předejdeme tak vymrznutí. Na záhonech s květinami hlavně s růžemi ostříháme zaschlé výhonky a suché listí, spodní část zahrneme kvalitní zeminou a přikryjeme pěkným chvojím. U okrasných stromků a choulostivých keřů přihrneme ke spodní části zeminu a celé překryjeme jutou nebo textilií a dobře připevníme.

V dalším kroku bychom měli, v případě, že máme v zahradě zavedený vodovod, vypustit vodu z hadic a zabránit tak zamrznutí nebo případnému popraskání vodovodního potrubí. Kohouty necháme přes zimu otevřené.

Zapomenout nesmíme ani na zazimování okrasných zahradních jezírek. U jezírka je důležité. Aby nebylo během mrazů pokryto souvislou vrstvou ledu, který by mohl tím, jak se rozpíná poškodit fólii nebo stěny vodní nádrže. V případě, že je jezírko osazené rybami, musíme mu věnovat ještě větší pozornost . Přínosná je instalace topného tělesa nebo čerpadla , které zajistí jezírko nezamrzlé a umožní tak přístupu kyslíku.

Připravujeme zahradu na zimu

Zahradní stavby jako pergoly vyklidíme, zahradní nábytek ošetříme olejem . Berme na vědomí, že dřevo je přírodní produkt a stále pracuje, je lepší ho uklidit do suché místnosti a nenechat napospas mrazům a sněhu. Změna barvy dřeva po sezóně či vzniklé jemné prasklinky nemají vliv na stabilitu nábytku. Pokud není možnost skladovat nábytek na zastřešeném místě, doporučujeme ho složit a uskladnit našikmo, aby na plochých místech nezůstávala stát voda. Případnou volně stojící vodu je potřeba setřít co nejdříve. Dětská pískoviště zakryjeme plachtou nebo krytem, aby do písku zbytečně nenapadalo mnoho nečistot kterou řádně připevníme. Písek do pískoviště doplníme na jaře.

Ve chvíli, kdy máme uklizenou zahradu a zazimované rostliny, měli bychom věnovat další péči též zahradnímu náčiní a zahradní technice. Náčiní je potřeba očistit a osušit, na zimu ho můžeme uskladnit v garáži nebo zahradním domku. Techniku jako sekačky, pily a křovinořezy před zimou zkontrolujeme., ošetříme vhodnými přípravky a uskladníme. Případné závady odstraníme sami nebo techniku svěříme do ruky odborného servisu. Jen tak je budeme moci na jaře opet bez problémů použít.

Nezapomeneme ještě na ptáčky, v zahradě rozvěsíme krmítka a naplníme je správným krmením jako např. semínka slunečnice, máku, prosa apod. Při věšení dáme pozor, aby nebyla krmítka nízko a nemohly k němu kočky.

text: redakce, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem