Krátké prosincové dny rozjasněte tradiční výzdobou a světýlky. Nezapomeňte na vyřezávané dýně a adventní věnce.

Vánoční hvězdaVánoční hvězda

Pryšec nejkrásnější nebo také poinzécie (Euphorbia pulcherrima) rozkvétá jen za krátkého dne. Drobné žlutozelené květy obklopují barevné listeny. Nakvetlé rostliny vyžadují pozornou péči, jinak listeny opadají. Při nákupu za mrazu si v květinářství nechte rostlinu zabalit do dvou vrstev papíru tak, aby se listy a listeny nepřelámaly. Protože kvete jen za krátkého dne, dbejte na to, aby nestála v místnosti, kde se svítí dlouho do noci. Větší rostliny, které zaručují další růst, přihnojujte každých 14 dní tekutým hnojivem v zálivce a na jaře seřízněte. Jednokvěté rostliny se obvykle pěstují jako jednoleté. 

Plán prací na prosinec

Přehazujte kompost a rozvezte zralý kompost na zeleninové a květinové záhony. Rozhrnout můžete až na jaře. Je čas na úklid a zazimování květinových záhonů a alpina. Choulostivé druhy zakryjte chvojím, nahrabaným listím či bílou netkanou textilií zatíženou kameny. U alpinek obnovte drenážní vrstvu drobných kamínků. V nížinách, kde ještě nemrzlo, je začátek prosince poslední termín na stěhování oleandrů, pelargonií, chryzantém, kamélií a dalších rostlin na chladná, ale mrazuvzdorná, světlá místa v domě.

Celoročně krásná je cesmína obecná (Ilex aquifolium).Zahradu ozdobí po celou zimu

Celoročně krásná je cesmína obecná (Ilex aquifolium). Miluje polostín, vlhčí, výživnější hlinité, ale propustné půdy. Vysazujte na dohled z oken nebo v blízkosti terasy. Vedle pěších tahů je umístění nevhodné, má ostré listy, které padají na zem po celý rok. Pochází ze Středozemí a teplých oblastí západní Evropy. Dosahuje výšky až 5 m. Vyšlechtěná do mnoha odrůd, např. ’Aureomarginata‘ (žlutě lemovaný list), ’Argenteomarginata‘ (bíle lemovaný list).

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

1) Ořechovec pekanový neboli pekan (Carya illionensis) z čeledi ořešákovitých u nás zmrzá. Strom výšky 30 m. U nás ve vinohradnických oblastech je možné vysadit kříženec mezi ořechovcem pekanovým a ořechovcem vejčitým, tzv. hikanové ořechy. 2) Makadamie celolistá (Macadamia integrifolia) z čeledi stříbřencovitých je původem z Austrálie. Ořechy mají velmi tvrdou skořápku. Strom s výškou 15 m. U nás dobře snáší pěstování v přenosných nádobách. Samosprašné odrůdy lze nakoupit přes internet. 3) Podzemnice olejná, arašídy, burské oříšky, buráky (Arachis hypogaea) z čeledi bobovitých zavrtává nepukavé kožovité lusky pod zem (geocarpismus). Jednoletá bylina, výška až 0,5 m. V zahradních centrech bývají nabízena nepražená semena k výsevu s návodem k pěstování. 4) Ledvinovník západní, kešu, akašu, kašu oříšky (Anacardium occidentale) z čeledi ledviníkovitých roste pouze v tropech. Strom vysoký 18 m. Nepravým plodem je hruškovitě ztloustlá stopka lahodné chuti, na jejímž konci je oříšek, který je nutné před loupáním pražit. 5) Mandloň obecná, mandle (Amygdalus communis) z čeledi růžovitých je možné u nás pěstovat ve vinohradnických oblastech. Až 12 m vysoký stromek. 6) Borovice pinie, piniové oříšky, piňolky (Pinus pinea) z čeledi borovicovitých z jihu Evropy u nás zmrzá. Výška až 25 m. Šiška zraje 3 roky. 7) Pistácie pravá, zelené mandle (Pistacia vera) z čeledi ledviníkovitých pochází z Přední a Střední Asie. Strom nebo keř s výškou do 7 m. Samčí a samičí květy. Jedlé plody poskytuje asi 11 druhů. 8) Juvie zteplá, para ořechy (Bertholletia excelsa) z čeledi hrnečníkovitých pochází z Amazonie. Strom vysoký až 50 m. Sklizeň pouze z planých stromů. Domorodci sbírají spadané tobolky hrnkovitého tvaru s klínovitými semeny, plaví je po řece do přístavu, odkud se po další úpravě rozvážejí do celého světa. 9) Líska obecná, lískové oříšky (Corylus avellana) z čeledi břízovitých dosahuje výšky až 7 m. Prošlechtěna do odrůd lišících se tvarem a velikostí ořechu nebo barvou listu.Oříšky pro Vánoce

K Vánocům samozřejmě patří také vlašské ořechy, pecky bobulí odrůd ořešáku vlašského (Juglans regia) z jihovýchodní Evropy. Plodem ořechovců ze stejné čeledi jsou bobule s peckou obsahující lahodné jádro. Hořké mandle a hořké slupky sladkých mandlí obsahují jedovaté kyanotvorné látky. Pro dospělého člověka se za smrtelnou dávku považuje 75–80 hořkých mandlí. Pro malé dítě je nebezpečná dávka již 10 jader hořkých mandlí. Králem ořechů na vánoční míse je kokosový ořech, trojhranná peckovice, plod vysoké palmy kokosové (Cocos nucifera) z tropů. Piniové oříšky mohou nahradit semena borovice limby (Pinus cembra, syn. P. montana) z hor Evropy a severní Asie. Alaburky nejsou burské oříšky, ale pražená semena motýlokvěté sóji luštinaté (Glycine max).

text: Marie Musilová, foto: autorka

logo MessengerPoslat Messengerem