Při výběru sekačky na pravidelnou údržbu okrasného trávníku máme na výběr především mezi benzínovou rotační sekačkou a elektrickou rotační sekačkou.

Rotační sekačky

Zahradní sekačka MountfieldRotační sekačky, které jsou určeny pro údržbu běžného okrasného trávníku, fungují na principu rotujícího nože. Rozsah jejich použití je velmi široký od těch nejmenších a nejlevnějších poháněných elektromotorem až po výkonné profesionální stroje s výkonem okolo 6 HP, řazením rychlostí, komfortním ovládáním a řadou dalších pomocných funkcí.

Jednoduché rotační sekačky s elektrickým motorem jsou určeny na menší pozemky se souvislou travní plochou. Problémem je tu především omezení pohybu uživatele tažením kabelu po pozemku. Problematická je v praxi i bezpečnost. Ty levnější z nich navíc mají malý záběr, nízký výkon a minimální objem sběrného koše. Taková sekačka je určena pro opravdu nejmenší plochy. Výkonnější elektrické stroje již přebírají některé prvky konstrukce a ovládání od výkonnějších a strojů se spalovacím motorem.

Zahradní sekačka Mountfield

Benzinové rotační sekačky se mohou velmi zásadně lišit

Benzínová sekačka s pojezdem (G48TBR AllroadPlus)Mají ale oproti elektrickým společnou výhodu, kterou je absence nutnosti používat přívodní kabel, což je důležitý faktor pro bezpečnost práce s nimi. Základním rozdělením těchto sekaček je to, zda jsou nebo nejsou vybaveny vlastním pohonem kol tedy pojezdem. Sekačka bez pojezdu je vhodná na pozemky mezi záhonky, keři, stromky, cestičkami. Pokud je na pozemku souvislá travní plocha, měli bychom volit sekačku s pojezdem, která výrazně sníží náročnost práce a zpříjemní nám údržbu naší zahrady. Ovládání pojezdů může být řešeno mnoha způsoby – buď jednoduchým sepnutím páky pojezdu, nebo u těch technicky propracovanějších strojů pouhým stlačením rukojeti (ADS systém) nebo navíc ještě pákou regulující rychlost pojezdu. S takovou sekačkou opak lze při pomalejší rychlosti pohybu zvládnout i vyšší trávu. Ty nejsofistikovanější výrobky mohou mít i elektrický startér, a další prvky komfortní výbavy.

Pokud jde o vlastní práci s benzínovou rotační sekačkou, kromě vlastního pojezdu jsou pro komfort a rychlost práce podstatné především 3 základní parametry:

Výkon – čím vyšší tím lépe. Sekačka se nebude „dusit“ v náročnějším terénu jako je hustá, vlhká nebo mírně přerostlá tráva.

Šířka záběru – čím širší, tím méně přejezdů po pozemku a opět tedy rychlejší práce.

Velikost sběrného koše – pokud je větší, nemusíme tak často vysypávat posečenou trávu a celkovou dobu sečení opět zkrátíme.

Elektrická sekačka (Select3200E)Při výběru sekačky musíme vzít v potaz také velikost pozemku, protože v konstrukci sekaček jsou zásadní rozdíly. Volbou odpovídajícího modelu se vyhneme nadměrnému opotřebení a zbytečným častým opravám.

Obecně je ještě důležité zvážit, jakým způsobem budeme posečenou trávu zpracovávat. Zpravidla máme na výběr její odhoz / mulčování /sběr. Na trhu jsou sekačky, které mají všechny tyto funkce již ve standardu.

Pokud očekáváme vyšší komfort nebo chceme li udržovat rozlehlejší plochy, volme už raději rider nebo traktor. Rychlost práce bude mnohonásobně vyšší a také komfort obsluhy je nesrovnatelný. Navíc můžeme volit ještě z široké škály příslušenství a získat univerzální stroj pro údržbu pozemků i další činnosti.

Poznámka

Ke všem sekačkám na okrasné trávníky budeme také jako doplněk potřebovat strunovou sekačku nebo lépe vyžínač na začištění okrajů okolo kmínků stromků, obrubník, plotu apod. Tyto stroje jsou určeny právě pro „dosekání“ nikoli pro plošné sečení pozemků.

Pokud potřebujeme séct louku nebo nepravidelně sečené pozemky tzn. vysokou trávu, je lépe volit mezi bubnovou sekačkou a křovinořezem. Bubnová sekačky umožní séct rozlehlé plochy a trávu dokáže i řádkovat, křovinořez je vhodný i do nepřístupných terénů.

Tabulka: porovnání běžně dostupných sekaček na trhu

Stroj

Výkon

Záběr

Objem koše

Elektrické

650 – 1800 W

25 – 46 cm

25 – 60 l

Benzinové bez pojezdu

3 – 4,5 HP; 2,2 – 3,4 kW

40 – 46 cm

50 – 70 l

Benzinové s pojezdem

4 – 6,5 HP; 3 – 4,9 kW

46 – 53 cm

55 – 80 l

Rider

6,5 – 13,5 HP; 4,8 – 10,1 kW

62 – 71 cm

140 – 170 l

Zahradní traktor (pro privátní použití)

12,5 – 24 HP; 9,3 – 17,9 kW

90 – 122 cm

210 – 360 l

text a foto: www.mountfield.cz

 

logo MessengerPoslat Messengerem